Politika - 11. sayfa

Sovyetler'de Özgürlük

Uzun yıllar New Left Review’un yayın yönetmenliğini, New Statesman’ın yayın yönetmen yardımcılığını yapan Barnett, 1987’deki SSCB gezisinden sonra yazdığı kitabında, Sovyet vatandaşının Gorbaçov politikalarına bakışını, yaşayışını sıcak bir dille anlatıyor. Yazarına göre bu bir gezi izlenimleri kitabı değil “fikirlerin gezi kitabı”.

Kapitalizmin Dünü ve Bugünü

1958’den bu yana defalarca basılan bu kitapta İngiliz iktisatçı Dobb 16. yüzyıldaki başlangıcından 19. yüzyıla, doruğuna varışına kadar kapitalist gelişmeyi izliyor. O günden bugüne modern emperyalizmin gelişimini ve sorunlarını, Marx ve Engels’in çözümlemelerini aşarak, hem onların çalışmaları ışığında hem de çağdaş iktisat teorilerini dikkate alarak inceliyor.

Sosyalizm ve Parlementer Demokrasi

1980 sonrasında demokrasi sosyalistlerin en çok tartıştığı sorun oldu. İletişim Yayınları’nın 1985’de Sıkıyönetim tarafından toplatılan, “beraatine rağmen” imha edilen kitabı. İngiliz İşçi Partili Hodgson sosyalist stratejide parlamentonun rolü üzerine hayli aykırı görüşler ileri sürüyor.

Dil ve Maddecilik
Semiyolojideki Gelişmeler ve Özne Teorisi

Şaşılacak kadar geniş alanların ve disiplinlerin merkezi durumuna gelen yapısalcılık ve semiyoloji konularında kapsamlı ve kolay anlaşılır bir rehber. Kitap yapısalcılık ve semiyolojinin Saussure’ün işaret kavramına dayalı bir maddeci dil teorisi olma iddiasındaki ilk önkabullerini inceleyerek, Althusser’in ideoloji teorisini geliştirmesini izleyen çalışmaları ve Lacan’ın Freud’u yeniden okumasıyla bunların nasıl sarsıldığını açıklıyor.

Feminizm, Sosyalizm ve Eylemde Birlik

Feminizmi temel almakla birlikte, sosyalist mücadeleyi dışlamayan yazarlar, ortodoks merkezî örgüt anlayışına karşı, çeşitli demokratik hareketleri bir platformda biraraya getirecek yeni ve değişik örgütlenme biçimleri öneriyorlar

Din - Üretim Biçimleri Üstüne Tarihsel Uzlaşma

“Siyasî değil toplumsal güçler arasında” gerçekleşecek “Tarihsel Uzlaşma” tezi çevresindeki tartışmalar. Gramsci, Longo, Togliatti, Natta, Ingrao, Berlinguer, Lombardo-Radice, Amendola... İtalyan Komünist Partisi’nin 1930’lardaki ve ’40’lardaki büyüklerinden 2. Dünya Savaşı sonrasındaki yöneticilerine kadar pek çok önemli önderinin yazıları.