Milyonluk Manzara
Kentsel Dönüşümün Resimleri

Kentsel dönüşüm kenti nasıl dönüştürüyor, neye dönüştürüyor? Kentsel dönüşümün ortaya çıkardığı manzara nedir? Hem mecazi anlamıyla, nasıl bir manzara: Nasıl bir mekânsal düzen, nasıl bir sosyal ilişki örgüsü, nasıl bir sınıfsal-toplumsal doku? Hem de düz anlamıyla, nasıl bir manzara: nasıl bir peyzaj, nasıl bir coğrafya, nasıl bir kent resmi?
Kentsel dönüşüm kenti nasıl dönüştürüyor, neye dönüştürüyor? Kentsel dönüşümün ortaya çıkardığı manzara nedir? Hem mecazi anlamıyla, nasıl bir manzara: Nasıl bir mekânsal düzen, nasıl bir sosyal ilişki örgüsü, nasıl bir sınıfsal-toplumsal doku? Hem de düz anlamıyla, nasıl bir manzara: nasıl bir peyzaj, nasıl bir coğrafya, nasıl bir kent resmi? 
 
Bu kitaptaki fotoğraflar ve yazılar, farklı cephelerden, farklı dillerle, kentsel dönüşüm rejimine bakıyor. Fotoğraflar, kentsel dönüşüm manzarasını görkemli tekinsizliğiyle gözümüzün önüne seriyor. Akademisyenler, mimarlar, gazeteciler, kentsel dönüşümün analizini yapıyor. Edebiyatçılar, “hissedilen” kentsel dönüşümü anlatıyor.
 
Nar Photos kolektifinden; Serra Akcan, Eren Aytuğ, Mehmet Kaçmaz, Tolga Sezgin, Saner Şen ve Kerem Uzel fotoğrafları…
 
Semih Akşeker, Cihan Aktaş, Hakan Bıçakçı, İhsan Bilgin, Tanıl Bora, Gaye Boralıoğlu, Funda Şenol Cantek, Haydar Ergülen, Alev Erkilet, Özgür Sevgi Göral, Pınar Öğünç, Mine Söğüt, Jean-François Pérouse, Özcan Yurdalan, Turgut Yüksel’in yazılarıyla…
 

 

1964’te Bursa’nın İnegöl ilçesinde doğdu. İlk/orta tahsilini memleketinde, yüksek tahsilini İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Fakültesi’nde tamamladı. Evli ve iki çocuk babasıdır. Serbest mimar olarak çalışmaktadır. İkisi meslekî alanda olmak üzere toplam beş kitabı yayımlanmıştır. Modernizm, mimari ve şehircilik konularında çalışmalarına devam etmektedir.

1960'ta Erzincan-Refahiye'de doğdu. Beşikdüzü Öğretmen Lisesi'ni sonra İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Fakültesi'ni bitirdi. Mimarlık, basın danışmanlığı, gazetecilik, köşe yazarlığı yaptı. Halen Taraf gazetesinde yazıyor. Evli ve iki çocuk annesidir. Çok sayıda araştırma-inceleme kitabı yanında hikaye ve romanlar yazdı. Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 1995'te yılın hikayecisi, 2002'de yılın romancısı seçilmiştir.

1978’de İstanbul’da doğdu. İlk romanı 2002 yılında çıktı. Çeşitli dergiler için edebiyat eleştirileri, sinema yazıları ve öyküler yazdı. Senaryo ve çizgi roman çalışmalarında yer aldı. Kitapları çeşitli yabancı dillere çevrildi. Normal Nefes Almaya Devam Edin, 2020 yılında “Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü”ne layık görüldü. Silinmiş Sahneler, 2023 yılında “Vedat Türkali Edebiyat Ödülleri”nde kısa listeye seçildi.

Yayımlanmış kitapları: Rüya Günlüğü (roman, 2002), Boş Zaman (roman, 2003), Apartman Boşluğu (roman, 2008), Karanlık Oda (roman, 2010), Ben Tek Siz Hepiniz (öykü, 2011), Doğa Tarihi (roman, 2014), Hikâyede Büyük Boşluklar Var (öykü, 2015), Otel Paranoya (resimli öykü, 2017), Uyku Sersemi (roman, 2017), İki Rüya Dokuz Gerçek (resimli novella, Karakarga Yayınları, 2019), Normal Nefes Almaya Devam Edin (öykü, 2019), Silinmiş Sahneler (roman, 2022).

www.hakanbicakci.com

(Prof. Dr.) mimarlık eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra 1982-2004 yılları arasında Yıldız Teknik Üni-versitesi Mimarlık Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. Akademik çalışmalarını 2004’ten beri İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde sürdürüyor. Modern dönem konut, yerleşme ve imar tarihleri ile modern mimarlık kültürü üzerine çalışıyor. Monografi niteliğinde çok sayıda mimar ve bina okuması ile eleştirisi bulunmaktadır. 2004’te İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programını kuran grubun içinde yer aldı ve programın direk-törlüğünü üstlendi. Aynı üniversitede Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı olarak da görev yapıyor. 1985’ten bu yana yapmış olduğu çok sayıda mimari projesi ve uygulanmış işi bulunmaktadır.

İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde sistematik felsefe ve mantık okudu, aynı bölümde yüksek lisans yaptı. Gazeteci, reklam yazarı ve senaryo yazarı olarak çalıştı. Atıf Yılmaz’ın yönettiği “Eylül Fırtınası” filminin senaryosunu yazdı. İlk kitabı Hepsi Hikâye 2001’de, Meçhul 2004’te, Aksak Ritim 2009’da, Mübarek Kadınlar 2014’te, Dünyadan Aşağı 2018’de İletişim Yayınları tarafından yayımlandı. Bir gençlik romanı olan İçimdeki Ses Günışığı Kitaplığı’ndan 2013’te, Ümit Kıvanç ile birlikte kaleme aldıkları Haysiyet Kıraathane Kitapları’ndan 2019’da çıktı. Kitapları ve öyküleri çeşitli dillere çevrildi. “Mi Hatice” adlı öyküsü kısa film olarak çekildi ve çeşitli festivallerde ödüller aldı. Aksak Ritim ile 2011 Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü Mansiyonu’nu, Mübarek Kadınlar ile 2015 Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü, Dünyadan Aşağı ile 2019 Duygu Asena Roman Ödülü’nü kazandı. Almanca’da Der Fall Ibrahim adıyla yayımlanan Meçhul romanı 2017 Frankfurt Kitap Fuarı’nın “Satırlar Arasında” programına seçildi.

1963 Ankara doğumlu. İstanbul Erkek Lisesi’ni ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. 1984-88 arasında haftalık haber dergisi Yeni Gündem’de gazetecilik yaptı. 1988’den beri İletişim Yayınları’nda araştırma-inceleme dizisi editörüdür. O zamandan beri kitap çevirmenliğiyle de meşguldür. 1993’ten 2014’e kadar üç aylık sosyal bilimler dergisi Toplum ve Bilim dergisinin yayın yönetmenliğini yaptı. 1989’dan beri düzenli yazdığı aylık sosyalist kültür dergisi Birikim’in 2012’de yayın koordinatörlüğünü üstlendi.

Ağırlıklı çalışma alanları, Türkiye’de siyasal düşünceler, özellikle sağ ideoloji ve milliyetçiliktir. Bu konularda yayımlanmış kitapları: Devlet Ocak Dergâh - 1980’lerde Ülkücü Hareket (Kemal Can’la birlikte - İletişim Yayınları, 1991), Milliyetçiliğin Kara Baharı (Birikim Yayınları, 1995), Türk Sağının Üç Hali (Birikim Yayınları, 1998), Devlet ve Kuzgun - 1990’lardan 2000’lere MHP (Kemal Can’la birlikte - İletişim Yayınları, 2004), Medeniyet Kaybı - Milliyetçilik ve Faşizm Üzerine Yazılar (Birikim Yayınları, 2006), Türkiye’nin Linç Rejimi (Birikim Yayınları, 2008), Sol, Sinizm, Pragmatizm (Birikim Yayınları, 2010), Cereyanlar - Türkiye’de Siyasî İdeolojiler (İletişim Yayınları, 2017), Zamanın Kelimeleri (Birikim Kitapları, 2018).

1970 Ankara doğumlu. A.Ü. İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olduktan sonra bir süre basın sektöründe çalıştı. Lisansüstü eğitimini Ankara Üniversitesi SBE, Gazetecilik ABD’nda tamamladı. 1994 yılında Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2010 yılından 2017 yılına kadar Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde görev yaptı. 2017’de 686 No’lu KHK ile ihraç edildi. Başlıca ilgi alanları, gazetecilik uygulamaları, iletişim sosyolojisi, kent sosyolojisi, basın tarihi, toplumsal cinsiyet çalışmaları ve sözlü tarih çalışmalarıdır. Doktora tezi, Yabanlar ve Yerliler: Başkent Olma Sürecinde Ankara adıyla İletişim Yayınevi tarafından 2003 yılında basıldı. 2006 yılında, yine aynı yayınevinden Sanki Viran Ankara adlı derleme kitabı yayımlandı. 2012 yılında  Cumhuriyet’in Ütopyası: Ankara adlı derleme kitabı, Ankara Üniversitesi Yayınevi tarafından yayımlandı. 2014'te Kenarın Kitabı: "Ara"da Kalmak, Çeperde Yaşamak; 2017'de ise İcad Edilmiş Şehir: Ankara adlı derlemeleri aynı yayınevinden çıktı. Kuaför salonlarında toplumsal cinsiyet ilişkilerinin nasıl kurulduğunu ele alan Aynanın Önünde, Cımbızın Ucunda: Kuaför Kitabı adlı derlemesi de 2017'de yayımlandı.

 Nar'ın babası.

1962 Ankara doğumludur. İlk, orta ve lise öğrenimini TED Ankara Koleji’nde tamamladı. 1983’te Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nü bitirdi. Yüksek lisans (1985) ve doktorasını (1996) araştırma görevlisi olarak çalıştığı aynı bölümde tamamladı. Bu dönemde DPT’nin Özel İhtisas Komisyonları’nda ve Aile Araştırma Kurumu için yapılan “Metropolde Kariyer Meslekleri ve Aile Yapısı Temelinde Yaşama Tarzları” başlıklı araştırmada görev aldı. Bölümlerinden birini yazdığı araştırma raporu 1997 yılında yayımlandı. 1997-2000 yılları arasında Kırıkkale Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde yardımcı doçent olarak çalıştı. 2006-2007’de İBB’nin Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı Kentsel Tasarım Projesi’nin sosyolojik araştırma ayağını yürüttü. Aynı yıl ASAGEM için yapılan “Medya Profesyonellerinin ve Medyanın Aile Algısı” araştırmasında görev aldı. Bu rapor 2008 yılında yayımlandı. Erkilet 2012 yılından bu yana Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nde çalışmaktadır. Ortadoğu’da Modernleşme ve İslami Hareketler, Ele Geçirilemeyen Toprak: Kuzey Kafkasya, Eleştirellikten Uyuma, Toplumsal Yapı ve Değişme Kuramları ve İstanbul Halkının Dilencilik Olgusuna Bakış Açısı (İ. Coşkun ile birlikte) adında beş kitabı ve çeşitli kitap ve dergilerde yayımlanmış makaleleri vardır.

1977 yılında Bursa'da doğdu. Saint-Joseph Fransız Lisesi'nin ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü'nde erken dönem cumhuriyette çocuk suçluluğu ve ıslahevleri üzerine yüksek lisans yaptı. Doktora çalışmasını Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales'de zorunlu göç ve göçün İstanbul kentsel alanındaki etkileri üzerine yaptı. İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi'nde çeşitli dersler verdi. Hafıza Merkezi'nin kurucularındandır.

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu. 22 yaşında, bir haber dergisindeki iş görüşmesine yazdığı hikâyelerle giderek gazeteciliğe başladı. 1997’den bu yana çeşitli dergi ve gazetelerde muhabir, editör, köşe yazarı olarak çalıştı. 2008’de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin seçtiği “En İyi Röportaj Ödülü”nün ve 2015’te Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin Evrim Alataş adına verdiği “Ayrımcılığa Karşı Ödül”ün sahibi oldu. Kitapları: Jet Rejisör Çetin İnanç (röportaj, Roll Kitapları, 2006; İletişim Yayınları, 2016), İnce İş (röportaj, İletişim, 2009), Asker Doğmayanlar (röportaj, Hrant Dink Vakfı Yayınları, 2013), Aksi Gibi (öykü, İletişim, 2015), Cotturuk Defterleri (Can Çocuk, 2019), Beterotu (öykü, İletişim, 2019).

1964’te Lyon’da doğdu. 18 yaşına kadar Lyon’un Mont d’Or banliyösünde yaşadı. 1990’da Paris École Normale Supérieure’den beşeri bilimler alanında mezun oldu. Aynı yıl, Paris’teki (INALCO) Doğu Dilleri Üniversitesi’nde Türkçe öğrenmeye ve Toulouse Üniversitesi’nde asistan olarak çalışmaya başladı. 1994’te Angora’dan Ankara’ya Bir Başkentin Doğuşu (1919-1950)” isimli doktora teziyle sosyal coğrafya-şehircilik alanlarında doktora derecesi aldı. 1999’un Eylül ayından beri İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor (Marmara Üniversitesi, Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü - IFEA). 2006’dan bu yana Toulouse Üniversitesi ile Galatasaray Üniversitesi arasındaki anlaşma çerçevesinde İstanbul’da sosyoloji dersleri veriyor ve IFEA bünyesindeki İstanbul Şehir Gözlem Merkezi’nde (Observatoire urbain d’İstanbul) araştırmalar yürütüyor. Orhan Pamuk’un Kar kitabını Fransızca’ya çevirdi. İstanbul. Hatıralar ve Şehir kitabını Fransızca’ya kazandıran ekipte yer aldı. Pek çok akademik süreli yayın ve derlemede İstanbul’un kentsel gelişiminin değişik yüzleri ve Türkiye hakkında makaleleri yayınlandı. Halen EJTS (European Journal of Turkish Studies, www.ejts.org) dergisinin yayın kurulunda bulunuyor. Yazdığı ve editörlüğünü yaptığı kitaplar şunlardır: Villes du Tiers Monde (Hâtier, 1993), La Turquie en Marche (La Martinière, 2004), Villes et Risques (Economica/Anthropos, 2006), Constantinople 1900. Voyagephotographique de T. Wild (Kallimages, 2010).

1968’de İstanbul’da doğdu. Kadıköy Kız Lisesi’nden sonra İstanbul Üniversitesi Latin Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi, aynı bölümde yüksek lisans yaptı. 1990’lı yıllarda gazetecilik yaptı, Öküz dergisinde yazdı. Adalet Cimcoz - Bir Yaşamöyküsü Denemesi adlı biyografisi (YKY, 2000), Sevgili Doğan Kardeş (YKY, 2003) ve Dolapdere: Kürt Kediler Çingene Kelebekler (2010) adlı monografileri, Aşkın Sonu Cinayettir - Pınar Kür’le Hayat ve Edebiyat (Everest, 2006) başlıklı söyleşi kitabı, Darbeli Kalemler (Getto, 2010) adlı derlemesi yanında YKY’den dört romanı ve bir hikâye kitabı yayımlanmıştır: Beş Sevim Apartmanı - Rüya Tabirli Cinperi Yalanları (2003), Kırmızı Zaman (2004), Şahbaz’ın Harikulâde Yılı 1979 (2007), Madam Arthur Bey ve Hayatındaki Her Şey (2010), Deli Kadın Hikâyeleri (2011).

1955 yılında doğdu, fotoğraf çekiyor, seyahatname yazıyor, fotoğraf kuramıyla ilgileniyor.Kitapları (hepsi Agora Kitaplığı’ndan):Ahşap Fanus - İran Yolculuğu - Sarı Otobüs 1 (2005), Mavi Çöl - Pakistan Yolculuğu - Sarı Otobüs 2 (2005),Namaste - Hindistan Yolculuğu - Sarı Otobüs 3 (2007),Sagarmatha Eteklerinde - Nepal Yolculuğu - Sarı Otobüs 4 (2005), Naure Çarkı - Suriye Yolculuğu - Sarı Otobüs 5 (2006), Belgesel Fotoğraf ve Fotoröportaj (2007), Atların Denizi - Moğolistan Yolculuğu Sarı Otobüs 6 (2009), Bir Seyyahın Kaybolma Kılavuzu - Yolcular için El Aynası-1 (2010), Magrip En Uzak Batı, Fas Yolculuğu, Sarı Otobüs 7 (2013).
Kitabın Adı Milyonluk Manzara
Alt Başlık Kentsel Dönüşümün Resimleri
ISBN 9789750511752
Kapak Görseli Nar Photos'tan Mehmet Kaçmaz eseri
Yayın No İletişim - 1870
Dizi Dizi Dışı
Alan Kentleşme, Çevre ve Ekoloji
Sayfa 264 sayfa
En 150 mm
Boy 215 mm
Ağırlık 404 gr
Perakende Satış Fiyatı 9,00 TL
Baskı 1. baskı - Mayıs 2013
Yazar Semih Akşeker, Cihan Aktaş, Hakan Bıçakcı, İhsan Bilgin, Gaye Boralıoğlu, Tanıl Bora, Funda Şenol, Haydar Ergülen, Alev Erkilet, Özgür Sevgi Göral, Pınar Öğünç, Jean-François Pérouse, Mine Söğüt, Özcan Yurdalan, Turgut Yüksel
Kapak Suat Aysu
Kapak Fotoğrafı Mehmet Kaçmaz
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Remzi Abbas
İç Fotoğraflar Nar Photos
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset