Şiddet, Siyaset ve Medenilik
Karabasanlar İçinde Türkiye

Şiddeti yok etmek mümkün değilse, o zaman buna teslim olmadan, bu gerçeği nasıl dönüştürebilir, bir siyasal pratiğe çevirebiliriz?
Elinizdeki kitap, şiddet karşıtı siyaset geliştirmek için siyaset ve şiddet üzerine düşünmeye davet ediyor.
Günümüzde şiddet çoğu zaman aşırı biçimler alıyor. Bunun üzerine düşünmek şiddet, siyaset ve medeniyet üzerine düşünmek demek. Geleceğin belirsizleştiği, içine kapanma ve nefret eğilimlerinin arttığı bir dönemde, şiddete başvurmanın cazibesine kapılmaya yol açacak tarihten devraldığımız iblislere teslim olmamak nasıl mümkün olabilir? Bunun için güvenlikçi ve otoriter reflekslere, değişime direniş üzerine düşünmek ertelenemez bir ihtiyaç. Aynı zamanda bu kopma anları bir bellek çalışması gereğini gündeme getiriyor. Bu kopuş anlarını, Étienne Balibar’ın “aşırı şiddet” olarak tanımladığı duruma teslim olmadan nasıl aşabiliriz?

“Siyaset, Şiddet, Sürgünü/Sürgünü Bozma” başlığıyla İstanbul’da düzenlenen uluslararası konferans vesilesiyle yayımlanan bu kitapta, Pınar Selek otoriter bir rejimde feminist ve antimilitarist mücadelelerin siyasal repertuarın değişimine yaptıkları katkıya ışık tutuyor. Ahmet İnsel, demokratik geçiş konusundaki siyasal kuramları ele alarak, Türkiye’de bir yüzyılı aşan bir süreden beri devam eden ve bitmeyen “geçiş/dönüşüm” döneminin sürekliliklerini sorguluyor. Konferanstaki tartışmaların merkezinde yer alan Balibar’ın metni ise şiddet figürlerinin ikircilliğini ve şiddetle karşılaşan siyasetin sorunlarını ele alıyor. Bireysel ve toplu şiddet neden bir türlü aşılamıyor? Şiddeti yok etmek mümkün değilse, o zaman buna teslim olmadan, bu gerçeği nasıl dönüştürebilir, bir siyasal pratiğe çevirebiliriz?

Elinizdeki kitap, şiddet karşıtı siyaset geliştirmek için siyaset ve şiddet üzerine düşünmeye davet ediyor.


Kitapta yer alan bölümler
Önsöz: Şiddet, Siyaset ve Medenilik Hakkında Türkiye Bize Ne Öğretebilir? Marie-Claire Caloz-Tschopp
Ahtapota Karşı Kesişen Mücadeleler: Türkiye'de Feminist ve Anti-Militarist Hareketler Pınar Selek
Otoritarizm ve Şiddet: İblisleri Karşısında Türkiye Ahmet İnsel
Şiddet ve Siyaset: Bazı Sorular Étienne Balibar

1942’de Paris’te doğdu. Paris 10 Üniversitesi’nden profesör olarak emekli olan Balibar, Fransız eleştirel Marksist felsefesinin önde gelen bir temsilcisidir. Türkçede yayımlanan eserleri şunlardır: Althusser İçin Yazılar (İletişim Yayınları, 1991); Irk Ulus Sınıf (Metis Yayınları, 1993); Marx’ın Felsefesi (Birikim Yayınları, 1996); Dersimiz Yurttaşlık (Kesit Yayıncılık, 1998); Spinoza ve Siyaset (Otonom Yayıncılık, 2004); Kapital’i Okumak (İthaki Yayınları, 2007); Biz, Avrupa Halkı (Aralık Yayınları, 2008); Şiddet ve Medenilik (İletişim Yayınları, 2014); Şiddet, Siyaset ve Medenilik (Ahmet İnsel ve Pınar Selek’le beraber, İletişim Yayınları, 2014).

1955’te İstanbul’da doğdu. Üniversite eğitimini Paris 1 Pantheon-Sorbonne Üniversitesi İktisat Bölümü’nde yaptı ve aynı üniversitede iktisat doktorası hazırladı. Sorbonne’da öğretim üyeliğine başladı. Daha sonra Galatasaray Üniversitesi’nde çalıştı. Türkçe yayımlanmış kitapları: Türkiye Toplumunun Bunalımı (Birikim Yayınları, 1990; İletişim Yayınları, 2019), Düzen ve Kalkınma Kıskacında Türkiye (Ayrıntı Yayınları, 1996), İktisat İdeolojisinin Eleştirisi (Birikim Yayınları, 1993), Solu Yeniden Tanımlamak (Birikim Yayınları, 2000), Neo-Liberalizm: Hegemonyanın Yeni Dili (2004), Ergenekon’a Gelmeden... (Ümit Kıvanç’la birlikte, Birikim Yayınları, 2008), Ermeni Tabusu Üzerine Diyalog (Michel Marian ile birlikte, İletişim Yayınları, 2010), Sosyalizm: Esasa, Ufka ve Bugüne Dair (Birikim Yayınları, 2010), Türkiye’de Ordu (Ali Bayramoğlu’yla birlikte, Birikim Yayınları, 2013; İletişim Yayınları, 2017), Şiddet, Siyaset ve Medenilik (Étienne Balibar, Pınar Selek ve Marie-Claire Caloz-Tschoopp (der.) ile birlikte, İletişim Yayınları, 2014).

8 Ekim 1971’de İstanbul’da doğdu. Notre Dame de Sion Fransız Kız Lisesi’ni ve Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nü bitirdi. Aynı üniversitede sosyoloji yüksek lisansını, Strasbourg Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde doktorasını tamamladı. Halen Nice Sophia Antipolis Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışıyor. Tahakküm mekanizmaları, toplumsal cinsiyet, göç ve toplumsal hareketlerle ilgili araştırmalarını URMIS laboratuvarında sürdürüyor. Sokak çocuklarıyla ve dışlanmış gruplarla birlikte yaptığı çalışmalarla da biliniyor. Özellikle savaş karşıtı ve feminist hareket içinde faaldir. Yayımlanmış kitapları: Ya Basta - Artık Yeter (1996, Belge Yayınları) (çeviri-derleme), Maskeler Süvariler Gacılar - Ülker Sokak: Bir Dışlanma Mekânı (1. baskı, 2001, Aykırı Yayınları; 2. baskı, 2007, Ayizi Yayınları), Barışamadık (2004, İthaki Yayınları), Su Damlası (2008, Özyürek Yayınları), Yeşil Kız (2009, Özyürek Yayınları), Sürüne Sürüne Erkek Olmak (2008, İletişim Yayınları), Yolgeçen Hanı (2011, İletişim Yayınları). Yeşil Kız Fransızcaya, Sürüne Sürüne Erkek Olmak Almanca ve Fransızcaya, Yolgeçen Hanı Almanca, Fransızca ve İtalyancaya, yazarın Parce qu’ils sont Armeniens (Liana Levi, 2015) kitabı ise İtalyanca, Almanca ve Ermeniceye çevrildi.

Ayrıntılı bilgi için www.pinarselek.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Lozan Üniversitesi Sosyal ve Siyasal Bilimler Fakültesi'nde profesör.

Kitabın Adı Şiddet, Siyaset ve Medenilik
Alt Başlık Karabasanlar İçinde Türkiye
Orijinal Adı Violence, politique et civilité aujourd’hui La Turquie aux prises avec ses tourments
ISBN 9789750515408
Kapak Kapak fotoğrafı, Nom de plume
Yayın No İletişim - 1999
Dizi Bugünün Kitapları - 163
Alan Politika/Siyaset, Sosyoloji
Sayfa 80 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 76 gr
Perakende Satış Fiyatı 17,50 TL
Baskı 2. baskı - Mayıs 2016 (1. baskı - Mayıs 2014)
Yazar Étienne Balibar, Ahmet İnsel, Pınar Selek
Derleyen Marie-Claire Caloz-Tschopp
Editör Kerem Ünüvar
Kapak Seda Mit
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Emircan Yaşa
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset