Aile Aşçısı100 Türlü Sebze, 100 Türlü Çorba, 100 Türlü Yumurta Pişirmek Usulleri
1871’de doğan, çok farklı alanlarda irili ufaklı onlarca kitap yazmış Avanzade Mehmed Süleyman’ın kimisini Fransızcadan çevirdiği, kimisini İstanbul ve saray mutfağından çıkardığı, o dönem “Aile Aşçısı” serisinde topladığı sebze, çorba ve yumurta pişirme usullerine dair üç ayrı kitapçık Aile Aşçısı’nda bir araya geliyor.
Peynirli enginardan kereviz kızartmasına, badem çorbasından kestane ezmesi çorbasına, sirkeli yumurtadan Rus usulü yumurtaya çoğu basit ve hızla yapılabilecek tariflerden oluşan bu kitapçıklar sadece okuru yüzlerce lezzetle buluşturmakla kalmıyor. Osmanlı mutfağında alışık olunmayan kurbağa, bira, şarap, trüf gibi ürünlere de yer vererek dönemin mutfağına ve kültürüne dair de ilginç bir panorama ortaya koyuyor.
Özgün Ünver’in, bu kitapçıklardaki asıl tariflerden yola çıkarak yaptığı kimi uyarlama tariflerle zenginlesen Aile Aşçısı, hem sofralarına değisik lezzetler katmak isteyenler için hem dönemin mutfak kültürünü merak edenler için zengin bir kaynak.
“(...) Türkiye’nin yaşadığı Batılılaşma/çağdaşlaşma sürecinin karmaşıklığını ve çok katmanlılığını bir yandan şaraplı yemek tarifl eri verirken diğer yandan İslâm kadınını yücelten, bir yandan tıp ve eczacılık konularında ahkâm keserken diğer yandan falcılık ve rüya tabiri öğretmeye soyunan, bu arada da hayatında seçkin tabakanın kenarından bile geçmemiş olan Avanzade Mehmed Süleyman gibi bir insanın şahsında bile görmek mümkündür. Bugünkü –ne Batılı ne Doğulu, hem Batılı hem Doğulu– Türkiye’nin beşik çağı, elinizdeki kitapta gözler önüne serilmektedir.”
İRVİN CEMİL SCHICK
1871’de İstanbul’da doğdu. Beşiktaş Askeri Rüşdiyesi’ni ve Darülfünûn Tıp Fakültesi Eczacılık Bölümü’nü bitirdi. Haydarpaşa Askerî Tatbikat Mektebi’nde Fransızca ve fizik öğretmenliği yaptı. Bir süre Yıldız Hastanesi’nde çalıştı. Genç yaşlarından itibaren İkdam, Sabah, Tercüman-ı Hakikat, Tanin gibi gazetelerde yazıları yayımlandı. II. Abdülhamid döneminde, eczacı yüzbaşı rütbesindeyken, bazı yayın faaliyetleri nedeniyle Kudüs’e sürgüne gönderildi; buradan Mısır’a geçti, 1908’de II. Meşrutiyet’in ilanıyla İstanbul’a döndü. Harbiye Nezareti’nde, Daire-i Sıhhiye-i Askeriye’de, “Tercüme ve İstatistik” kısmında çalıştı, 1912’de binbaşı rütbesiyle ecza müfettişi oldu. 1922 yılında İstanbul’da öldü. Dergi ve gazetelerde yazdığı yazıların yanında Fransızcadan birçok kitap çevirdi. Sağlık, kadın, beslenme, cinsellik, fal, sihir, Alman tarihi ve kültürü, Japonya, eczacılık, edebiyat gibi çok geniş bir konu yelpazesinde çok sayıda eser kaleme aldı.
Kitabın Adı | Aile Aşçısı |
Alt Başlık | 100 Türlü Sebze, 100 Türlü Çorba, 100 Türlü Yumurta Pişirmek Usulleri |
ISBN | 9789750530319 |
Kapak Görseli | 18. yüzyıldan bir aşçı |
Yayın No | İletişim - 2971 |
Dizi | Ruhun Gıdası Kitaplar - 8 |
Alan | Yemek Kültürü |
Sayfa | 152 sayfa |
En | 160 mm |
Boy | 230 mm |
Perakende Satış Fiyatı | 195,00 TL |
Baskı | 1. baskı - Ocak 2021 |
Yazar | Avanzade Mehmed Süleyman |
Dizi Editörü | Güzin Yalın |
Sunuş | İrvin C. Schick |
Editör | Kıvanç Koçak |
Çevrimyazı | Hüsniye Gülsev Koç |
Tarifleri Uygulayan | Özgün Ünver |
Kapak | Suat Aysu |
Uygulama | Hüsnü Abbas |
Düzelti | Oben Üçke |
Cilt | Güven Mücellit |
Baskı | Sena Ofset |