Helal Gıda
Bir Tarihçe

Helal Gıda, hayatın çok içindeki, dinamik bir dinî kavramın yapısını daha yakından incelemek isteyenler için olduğu kadar yemek/mutfak kültürünün farklı ve önemli bir boyutuna, beslenme geleneklerine ilgi duyanlar için de önemli bir kaynak.

İslâmiyet’teki “helal” gıda kavramını tarihsel bir perspektifle, derinlemesine ele alan Febe Armanios ve Boğaç Ergene, Müslümanların beslenme anlayışlarına ve gıda tercihlerine kapsamlı bir bakış sunuyorlar. Kuran’dan, hadislerden ve dinî pratiklerden yola çıkıp beslenme kuralları ve İslâm arasındaki ilişkiye odaklanarak helal gıdanın temel ilkelerini, tarihî seyrini, başka dinlerle olan ilişkisini inceleyen Helal Gıda, geçmişten günümüze Müslümanların beslenme kurallarını nasıl yorumladıklarını, bu yorumların coğrafi, kültürel, mezhepsel farklılıklar dolayısıyla nasıl değişebildiğini sergiliyor. Yazarlar helal gıdanın modern dünyadaki yerini ortaya koymayı, küresel ticaret ağında ciddi yer kaplamaya başlayan “helal gıda pazarı”nın çeşitli yönlerine bakmayı da ihmal etmiyorlar: Endüstriyel hayvancılık ve et üretimiyle helal ilişkisi, helal ürün sertifikaları, küresel helal ticaret, katkı maddeleri ve paketlenmiş gıdalarda helale uygunluk, alternatif yiyecek-içecekler, helal gıdanın etik, sağlık ve çevre bilinciyle ilgili boyutları, mutfak kültürü, fast food zincirleri, kamusal alanlarda sunulan yemekler…

Helal Gıda, hayatın çok içindeki, dinamik bir dinî kavramın yapısını daha yakından incelemek isteyenler için olduğu kadar yemek/mutfak kültürünün farklı ve önemli bir boyutuna, beslenme geleneklerine ilgi duyanlar için de önemli bir kaynak.

(…) Helal üzerine yaptıkları çalışmayı 21. yüzyılın başlarına taşıyan yazarlar, ülkeler gıda düzenlemelerini bürokratikleştirdikçe; tüketiciler dinî kimliklerini korumaya veya vurgulamaya daha hevesli hale geldikçe; küresel gıda ithalatıyla birlikte et tüketim oranları arttıkça Müslümanlar arasındaki tartışmaların nasıl yoğunlaştığını gösteriyor. (...)
HEATHER J. SHARKEY A History of Muslims, Christians, and Jews in the Middle East kitabının yazarı

Middlebury College’da Tarih profesörü olarak görev yapmaktadır. Coptic Christianity in Ottoman Egypt (Oxford UP, 2011) kitabının yazarı ve Halal Food: A History (Boğaç Ergene ile birlikte, Oxford University Press, 2018; İletişim Yayınları, 2024) kitabının ortak yazarıdır. Ortadoğu’daki Hıristiyan toplulukların, özellikle de Mısır’daki Kıptilerin tarihi, karşılaştırmalı dinî pratikler, gıda tarihi ve medya çalışmaları konularında uzmanlaşmıştır.

Vermont Üniversitesi’nde Tarih profesörü olarak görev yapmaktadır. Birçok önemli tarih, hukuk ve iktisat tarihi dergisinde makaleleri yayımlanan Ergene, Local Court, Provincial Society and Justice in the Ottoman Empire (Brill, 2003) kitabının yazarı ve The Economics of Ottoman Justice (Metin Coşgel ile birlikte, Cambridge University Press, 2016) ile Halal Food: A History (Febe Armanios ile birlikte, Oxford University Press, 2018; İletişim Yayınları, 2024) kitaplarının ortak yazarıdır. Institutions and Agents in the Islamic World (Brill, 2009) ve Nazism, the Holocaust and the Middle East (Francis R. Nicosia ile birlikte, Berghahn, 2018) adlı kitapların derleyenidir.

Kitabın Adı Helal Gıda
Alt Başlık Bir Tarihçe
ISBN 9789750536717
Kapak Görseli Hz. Muhammed ve ashabı bir ziyafette, Erzurumlu Mustafa Darir’in Siyer-i Nebi elyazmasından, 1594-1595, sanatçısı bilinmiyor. (Harvard Art Museums/ Arthur M. Sackler Museum, The Edwin Binney, 3. Collection of Turkish Art at the Harvard Art Museums, 1995.824) (Imaging Department©President and Fellows of Harvard College).
Yayın No İletişim - 3434
Dizi Ruhun Gıdası Kitaplar - 17
Alan Tarih, Yemek Kültürü, Ekonomi, Politika/Siyaset
Sayfa 376 sayfa
En 160 mm
Boy 230 mm
Perakende Satış Fiyatı 330,00 TL
Baskı 1. baskı - Haziran 2024
Yazar Febe Armanios, Boğaç Ergene
Çeviren İrem Argat
Dizi Editörü Güzin Yalın
Editör Kıvanç Koçak
Kapak Suat Aysu
Kapak Tasarımı Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Oben Üçke
Dizin Oben Üçke
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit
Ruhun Gıdası Kitapları Seti
Ruhun Gıdası Kitaplar: Mutfağın ve yemeğin toplumsal, tarihsel, kültürel yönlerine dair bir dizi.