Dört Mevsim Mehlika
"Anneannem dedi ki..."

Mutfak tutkusunu anneannesinden alan Işıl Ertunç’un, Dört Mevsim Mehlika’sı alışıldık bir yemek tarifi kitabının ötesine geçiyor: Çocukluk ve gençlik hatıralarına, anneannesiyle geçirdiği zamanların hikâyelerine, ailecek toplandıkları sofralardaki muhabbetlere, gelenek göreneklere dair anekdotlara, unutulmuş ya da az bilinen tariflere de yer veren Ertunç, okuru için geniş ve zengin bir sofra kuruyor.

Mutfak tutkusunu anneannesinden alan Işıl Ertunç’un, Dört Mevsim Mehlika’sı alışıldık bir yemek tarifi kitabının ötesine geçiyor: Çocukluk ve gençlik hatıralarına, anneannesiyle geçirdiği zamanların hikâyelerine, ailecek toplandıkları sofralardaki muhabbetlere, gelenek göreneklere dair anekdotlara, unutulmuş ya da az bilinen tariflere de yer veren Ertunç, okuru için geniş ve zengin bir sofra kuruyor. Öte yandan mutfakta kendisini sürekli izleyen, talimatlar veren anneannesinin hayali de Ertunç’la zaman zaman giriştiği sohbetlerle eski günlerden söz edip tarif edilen yemeğin olmazsa olmazlarını, inceliklerini aktarıyor. İncir reçelinden erikli kabak kebabına, lohusa şerbetinden sakızlı ekmeğe, muhallebili börekten cevizli sulu köfteye onlarca tarif barındıran Dört Mevsim Mehlika, okuru bir yandan şen bir mutfak sohbetine davet ederken bir yandan da lezzetli tarifler sunuyor.

1955’te İstanbul Nişantaşı’nda doğdu. 19 Mayıs İlkokulu’na, ardından İstanbul Alman Lisesi’ne devam etti. 1974’te evlendi. Bir süre el sanatlarıyla ilgili eğitim aldı ve kendi atölye-dükkânını açtı. İki kız çocuğunu büyütmekteyken 1990-2000 yılları arasında tekstil mümessilliklerinde profesyonel iş hayatını deneyimledi. 1987’den itibaren Waldhotel-Restoran Hilde’de butik restorancılığın her alanında önce yarı zamanlı, sonra tam zamanlı, emekliliğine kadar profesyonel olarak çalıştı. Aile mutfakları ve geleneksel yemek kültürü üzerine okumalar yaparken mutfak birikimlerini ve özel reçetelerini de derleyerek “mutfak penceremden” ve “yazma halleri” adlı blogunu açtı ve hâlâ bu mecralarda takipçileriyle buluşmakta. Geliştirdiği yenilikçi ve sağlıklı mutfak tecrübelerini, evinde düzenlediği atölyelerde paylaştı. Ertunç, hayatının her döneminde hep kendi kendine yazdı; emeklilik döneminde ise Yeşim Cimcoz Yazı Evi’yle buluştu ve eğitim almaya, kendisini yazın diliyle ifade etmeye ağırlık verdi. Sofra hikâyeleri bu dönemde yazıya döküldü ve ilk kitabının adımları atılmış oldu. 2016’da ailesiyle birlikte Urla’nın bir köyüne yerleştiğinden beri yazı ve mutfak çalışmalarını birlikte sürdürmekte olan Işıl Ertunç çeşitli gruplarla kısa öykü yazarlığı ve okuma inceleme atölyeleri yürütmektedir.

Kitabın Adı Dört Mevsim Mehlika
Alt Başlık "Anneannem dedi ki..."
ISBN 9789750530753
Yayın No İletişim - 3010
Dizi Ruhun Gıdası Kitaplar - 9
Alan Yemek Kültürü
Sayfa 152 sayfa
En 160 mm
Boy 230 mm
Perakende Satış Fiyatı 165,00 TL
Baskı 1. baskı - Nisan 2021
Yazar Işıl Ertunç
Dizi Editörü Güzin Yalın
Editör Kıvanç Koçak
Kapak Suat Aysu
Kitap Tasarımı Suat Aysu
Kapaktaki Çizim Hüsna Çakır
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Oben Üçke
Baskı Sena Ofset
Cilt Güven Mücellit
Ruhun Gıdası Kitapları Seti
Ruhun Gıdası Kitaplar: Mutfağın ve yemeğin toplumsal, tarihsel, kültürel yönlerine dair bir dizi.