"Osmanlı Hanımları" Mutfakta
Osmanlıca Kadın Dergilerinde Yemek ve Mutfağa Dair Makaleler

“Osmanlı Hanımları” Mutfakta da 1880-1926 yılları arasında yayımlanmış çeşitli Osmanlıca kadın dergilerinde yemek, sofra kültürü, beslenme alışkanlıkları üzerine çıkan makalelerden renkli bir seçki sunuyor: Mutfağın ve yemek odalarının nasıl düzenlenmesi gerektiğinden bazı pratik bilgilere, küçük çocukların yemeleri gerekenlerden onlarca çeşit tarife, sofrada uyulması gereken görgü kurallarından “et mi yemeli, ot mu” gibi sorulara, sebze yemeklerinden çorbalara geniş bir malumat yelpazesi…

Osmanlı İmparatorluğu’nda 19. yüzyılın sonlarına doğru kadın konusuna eğilen, sadece kadın okurlara hitap eden kitapların, süreli yayınların sayısı giderek artmıştı. “Osmanlı Hanımları” Mutfakta da 1880-1926 yılları arasında yayımlanmış çeşitli Osmanlıca kadın dergilerinde yemek, sofra kültürü, beslenme alışkanlıkları üzerine çıkan makalelerden renkli bir seçki sunuyor: Mutfağın ve yemek odalarının nasıl düzenlenmesi gerektiğinden bazı pratik bilgilere, küçük çocukların yemeleri gerekenlerden onlarca çeşit tarife, sofrada uyulması gereken görgü kurallarından “et mi yemeli, ot mu” gibi sorulara, sebze yemeklerinden çorbalara geniş bir malumat yelpazesi… Gelenekselle modern arasına iyice sıkışmaya başlayan bir toplumsal yapının mutfağa, ev hayatına, kadına, Batı’ya bakışının yansımalarının net biçimde izlenebildiği makaleler sadece yemek kültürüyle, mutfakla ilgilenenler için değil “alaturka”lıktan “alafranga”lığa geçişin yansımalarını görmek isteyenler ve kadın çalışmalarına ilgi duyanlar için de “lezzetli” bir kitap oluşturuyor.


“… buradaki makaleler, Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne geçiş dönemi sayılabilecek olan 1880-1926 yılları arasındaki dönem hakkında dikkatli bir okuyucuya çok şey öğretiyor. Kültür alanında Batı’ya yönelmiş, yeri geldiğinde Toulonnaise çorbası ile Bordeaux şarabını masaya getirmekten geri kalmayan ama iki ayağı bir papuca girdiğinde de bir omletle karnını doyurmaya razı olan, aşçılarla uşaklar tarafından hizmet edilmeye alışmış ama artık ev işlerini tamamen onlara bırakmayıp bazı kararları kendi vermek isteyen, geleneksellikle modernlik arasında kalmış varlıklı bir kitlenin dünya görüşünü ve özlemlerini dillendiren yazılardır bunlar.”
İRVİN CEMİL SCHICK

Kitabın Adı "Osmanlı Hanımları" Mutfakta
Alt Başlık Osmanlıca Kadın Dergilerinde Yemek ve Mutfağa Dair Makaleler
ISBN 9789750527210
Yayın No İletişim - 2804
Dizi Ruhun Gıdası Kitaplar - 1
Alan Yemek Kültürü
Sayfa 232 sayfa
En 160 mm
Boy 230 mm
Perakende Satış Fiyatı 235,00 TL
Baskı 1. baskı - Eylül 2019
Dizi Editörü Güzin Yalın
Derleyen Abdullah Uğur
Çevrimyazı Meral Nayman Demir
Sunuş İrvin C. Schick
Editör Kıvanç Koçak
Kapak Suat Aysu
Kitap Tasarımı Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Oben Üçke
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit
Ruhun Gıdası Kitapları Seti
Ruhun Gıdası Kitaplar: Mutfağın ve yemeğin toplumsal, tarihsel, kültürel yönlerine dair bir dizi.