İstanbul'u DoyurmakGıda İaşesinin Politik Ekonomisi
İstanbul, yüzlerce yıl Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmış, günümüzdeyse Türkiye’nin finansal kalbi olan, tarihî, kültürel ve ekonomik açıdan her zaman önemli bir şehir. Candan Türkkan, İstanbul’u Doyurmak’ta “iaşe”nin, iktidarın kendini var etme araçlarından biri olduğu tespitinden hareket ediyor; söz konusu tespitin yüzyıllar içinde bu toprakların kendine has ekonomi politiğiyle nasıl dönüşüp ne gibi sosyal ve siyasi sonuçlar yarattığını ele alıyor.
Osmanlı döneminde İstanbul’un iaşesine ilişkin birincil kaynakları, tarihî, antropolojik ve coğrafi çalışmaları kullanarak gıda sisteminin özelliklerini belirleyen Türkkan, bu sistemin 19. yüzyıldaki çözülüşünü takip ederek Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan geniş bir tarihsel süreçte gıda rejiminin son derece etraflı bir analizini yapıyor. 1980’lerden itibaren gündelik hayatta/ ekonomide yaşanan dönüşüm ve değişimlerin, neoliberal politikaların, küreselleşmenin, sermaye piyasalarının, tedarik zincirlerinin izini sürerek İstanbul’un nasıl doyurulduğunun/doyduğunun günümüzdeki dinamiklerine daha yakından bakıyor. Üstelik hem farklı bir gıda sistemi hem de farklı bir gıda rejimi vaat eden “karşı hareketleri”, alternatif yaklaşımları da ihmal etmeyerek.
İstanbul’un olduğu kadar Türkiye’nin de gerek tarihini gerek iaşe kültürünü, değişen beslenme politikalarını anlamak için çok önemli bir kaynak.
“(...) gıdanın nasıl üretildiğinin, hangi gıdaların üretil- diğinin, üretim yerlerinden tüketim noktalarına nasıl taşındıklarının, nerede ve nasıl alınıp satıldıklarının, onları kimlerin işleyip tükettiğinin, tüm bunların siyasi sorular olduğunu ve dolayısıyla siyasi bünyenin nasıl tesis edildiğinin, egemenle tebaa arasındaki ilişkinin doğasının –kimin, kimi, nasıl yönettiğinin ve bu yönetimin neyi gerektirdiğinin– göstergeleri olduklarını savunuyorum.”
CANDAN TÜRKKAN
Özyeğin Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları’nda öğretim üyesi. Massachusetts Üniversitesi’nden Siyaset Bilimi doktorasını aldı. Şu aralar Özyeğin’de geleceğin şeflerine gıda ve sürdürülebilirlik, Türkiye tarımının dertleri, gıda tedarik zinciri sorunları, küresel gıda hareketlerini anlatıyor. Ayrıca nekroekonomi ve yaşama hakkı, İstanbul’un alternatif gıda ağları, kır-kent ilişkisi ve kırsal kalkınma üzerine de araştırma projeleri yürütüyor.
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/candanturkkan
Twitter: https://twitter.com/candanturkkan
Website: http://candanturkkan.com
Kitabın Adı | İstanbul'u Doyurmak |
Alt Başlık | Gıda İaşesinin Politik Ekonomisi |
Orijinal Adı | Feeding Istanbul: The Political Economy of Urban Provisioning |
ISBN | 9789750535147 |
Kapak Görseli | “309 senesinde Kağıthane’de mekteplere verilen ziyafetler: Ziyafet sofrası” - “1.200 kişi için hazırlanmış büyük bir ziyafet masası” (Abdullah Fréres, 309/1891-1892, İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi - II. Abdülhamit koleksiyonu) |
Yayın No | İletişim - 3307 |
Dizi | Ruhun Gıdası Kitaplar - 15 |
Alan | Yemek Kültürü |
Sayfa | 238 sayfa |
En | 160 mm |
Boy | 230 mm |
Perakende Satış Fiyatı | 250,00 TL |
Baskı | 1. baskı - Temmuz 2023 |
Yazar | Candan Türkkan |
Çeviren | Candan Türkkan |
Dizi Editörü | Güzin Yalın |
Editör | Kıvanç Koçak |
Kapak | Suat Aysu |
Kapak Tasarımı | Suat Aysu |
Uygulama | Hüsnü Abbas |
Düzelti | Oben Üçke |
Baskı | Ayhan Matbaası |
Cilt | Güven Mücellit |