Ev Hanımlarına Mahsus Alafranga Pastacılık

Son dönem Osmanlı toplumunda “Batı terbiyesiyle yetişmiş aydın” tiplemesinin en güzel örneklerinden olan Rabiha Rifat Hanım tarafından kaleme alınmış Ev Hanımlarına Mahsus Alafranga Pastacılık pastalardan  kurabiyelere, bisküvilerden simite kadar geniş bir yelpazede 41 tarif içeriyor. Gerek kullanılan malzemeler gerek yapılış şekilleri dikkate alındığında Avrupa’dan “uyarlama” diyebileceğimiz de bir kitap bu. Ancak her durumda hem ardında yatan sosyal tarih, hem yazarının kimliği, hem de içerdiği tarifler açısından önemli bir kitap.

Son dönem Osmanlı toplumunda “Batı terbiyesiyle yetişmiş aydın” tiplemesinin en güzel örneklerinden olan Rabiha Rifat Hanım tarafından kaleme alınmış Ev Hanımlarına Mahsus Alafranga Pastacılık pastalardan  kurabiyelere, bisküvilerden simite kadar geniş bir yelpazede 41 tarif içeriyor. Gerek kullanılan malzemeler gerek yapılış şekilleri dikkate alındığında Avrupa’dan “uyarlama” diyebileceğimiz de bir kitap bu. Ancak her durumda hem ardında yatan sosyal tarih, hem yazarının kimliği, hem de içerdiği tarifler açısından önemli bir kitap. Sadece Rabiha Rifat Hanım’ın tariflerinden de oluşmuyor üstelik: Güzin Yalın, genel olarak pastacılık ve Osmanlı mutfağının özellikleri üzerine bir çerçeve çizerken; Sula Bozis, Osmanlı’da pastacılık ve pastaneler hakkında bir değerlendirme sunuyor. Emin Nedret İşli’nin kaleme aldığı kısa Rabiha Rifat Hanım biyografisiyse yazarı biraz daha yakından tanımamızı sağlıyor. Şef Özgün Ünver de tarifler hakkındaki yorumları ve açıklayıcı notlarıyla, ilginç noktalara işaret ediyor.

1 Kasım 1928’de “Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun”un yayımlanmasının ardından, 1 Ocak 1929 tarihi itibariyle başlanan Latin harfli kitap neşriyatının yemek konulu ilk kitabını (Alafranga ve Alaturka Nefis Yemekler) kaleme alan Rabiha Rifat Hanım’ın Ev Hanımlarına Mahsus Alafranga Pastacılık kitabı dönemin mutfak kültürünün bir boyutu açısından zengin bir kaynak.

“(...) bugün tükettiğimiz haliyle pastalar Osmanlı mutfağında 19. yüzyılın ikinci yarısına kadar mevcut değildi; Osmanlı sofralarında ne kremalı pastalar ne de çikolatalı yiyecekler vardı. Bu tatlar mutfağımıza Batı mutfağından ithal edilmiş oldukları için Osmanlı Batı’dan toplumsal olarak etkilenmeye başladıktan sonra sofralarımıza ulaştılar.”
GÜZİN YALIN

Kitapta yer alan bölümler
BİR OSMANLI HANIMEFENDİSİNİN KALEMİNDEN... Güzin Yalın
RABİHA RİFAT HANIM Emin Nedret İşli
OSMANLI’DA PASTACILIK VE PASTANELER Sula Bozis

Batı dillerinin konuşulduğu, dışişleri mensuplarının bulunduğu, Batılı yaşam tarzına aşina bir ailede yetişen Rabiha Rifat Hanım’ın doğum ve ölüm tarihleri bilinmemektedir. Rabiha Hanım’ın yemek ve aile hayatı ile ilgili yazıları ilk kez, 1925-1926 yılları arasında yayımlanan Türk Hayatı isimli dergide görülür. 1925’te basılan Ev Hanımlarına Mahsus Alafranga Pastacılık ilk kitabıdır. Rabiha Hanım’ın yine 1925 yılında Fransızca olarak kaleme aldığı La Bonne Cuisine Turque, Facile et Économique: des Mets les plus Usités et Renommés du Pays, (107 Recettes) adlı bir eseri de vardır. Yemek tarihinde özel bir yere sahip olmasına neden olan kitapsa 1929 yılında kaleme aldığı Alafranga ve Alaturka Nefis Yemekler başlıklı eseridir: Kitap, harf devriminden sonra basılan ilk Latin harfli yemek kitabıdır. Kamil, Belkıs ve Melek isimli üç evlat sahibi Rabiha Hanım, Aşiyan Mezarlığı’na gömülmüştür.

Kitabın Adı Ev Hanımlarına Mahsus Alafranga Pastacılık
ISBN 9789750532702
Yayın No İletişim - 3127
Dizi Ruhun Gıdası Kitaplar - 12
Alan Yemek Kültürü
Sayfa 125 sayfa
En 160 mm
Boy 230 mm
Perakende Satış Fiyatı 155,00 TL
Baskı 1. baskı - Şubat 2022
Yazar Rabiha Rifat
Çevrimyazı Sedanur Temel
Dizi Editörü Güzin Yalın
Editör Kıvanç Koçak
Sunuş Abdullah Uğur
Tarifleri Uygulayan Özgün Ünver
Kapak Suat Aysu
Kapak Tasarımı Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Oben Üçke
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit
Ruhun Gıdası Kitapları Seti
Ruhun Gıdası Kitaplar: Mutfağın ve yemeğin toplumsal, tarihsel, kültürel yönlerine dair bir dizi.