Batı dillerinin konuşulduğu, dışişleri mensuplarının bulunduğu, Batılı yaşam tarzına aşina bir ailede yetişen Rabiha Rifat Hanım’ın doğum ve ölüm tarihleri bilinmemektedir. Rabiha Hanım’ın yemek ve aile hayatı ile ilgili yazıları ilk kez, 1925-1926 yılları arasında yayımlanan Türk Hayatı isimli dergide görülür. 1925’te basılan Ev Hanımlarına Mahsus Alafranga Pastacılık ilk kitabıdır. Rabiha Hanım’ın yine 1925 yılında Fransızca olarak kaleme aldığı La Bonne Cuisine Turque, Facile et Économique: des Mets les plus Usités et Renommés du Pays, (107 Recettes) adlı bir eseri de vardır. Yemek tarihinde özel bir yere sahip olmasına neden olan kitapsa 1929 yılında kaleme aldığı Alafranga ve Alaturka Nefis Yemekler başlıklı eseridir: Kitap, harf devriminden sonra basılan ilk Latin harfli yemek kitabıdır. Kamil, Belkıs ve Melek isimli üç evlat sahibi Rabiha Hanım, Aşiyan Mezarlığı’na gömülmüştür.