Ortaçağ’da İslâm Mutfağı, karmaşık pişirme teknikleri ve geniş yemek yelpazesiyle dönemin Avrupa mutfağına göre katbekat gelişmiş Ortaçağ Arap mutfağını daha yakından tanımak, hatta belki sofralarımıza misafir etmek için eşsiz bir kaynak.

İslâm’ın ilk günlerinde Araplar neler yiyorlardı? Arap mutfağı Perslerden, Bizans’tan, Romalılardan, Çin’den, Hindistan’dan, Türklerden, irili ufaklı onlarca medeniyetten, toplumdan nasıl ve hangi boyutlarda etkilendi? Zengin Abbasi mutfak geleneğinden değişip dönüşerek de olsa günümüze kadar uzanan, Avrupa mutfağını da etkileyen özellikler neler olabilir? Elimiz yazılı olarak ulaşan binlerce Ortaçağ tarifinin akıbeti nedir?...

Lilia Zaouali bunlar gibi soruların peşine düşerek sadece yemek tariflerinden oluşan bir kitap sunmakla kalmıyor, kapsayıcı bir tarih anlatısıyla dönemin yemek kültürü üzerine esaslı bir bilgi kaynağı da oluşturuyor. Kuzey Afrika’dan Bereketli Hilal’e ve ötelere uzanan geniş bir coğrafyada kullanılan mutfak eşyalarına, baharatlara değinen; gelenek ve göreneklerin sofra üzerindeki etkisini ele alan; gerek saraylardaki gerek evlerdeki yemek alışkanlıklarına göz atan; kültürler arasındaki yoğun etkileşimi sergileyen Zaouali ufuk açıcı ve zenginleştirici bir eser ortaya koyuyor.

Ortaçağ’da İslâm Mutfağı, karmaşık pişirme teknikleri ve geniş yemek yelpazesiyle dönemin Avrupa mutfağına göre katbekat gelişmiş Ortaçağ Arap mutfağını daha yakından tanımak, hatta belki sofralarımıza misafir etmek için eşsiz bir kaynak.

“İslâm dünyası, dünyanın en zengin Ortaçağ yemek literatürüne sahiptir. 1400 öncesi Arapça yemek kitaplarının sayısı, bu ciltlerin geniş hacminden de anlaşılacağı üzere, dünyanın tüm diğer dillerindeki yemek kitaplarının toplamından fazladır.”

CHARLES PERRY

Tunus’ta doğdu. Doktorasını Sorbonne Üniversitesi’nde “Osmanlı Egemenliği Boyunca Kuzey Afrika Kıyı Kentleri” konusunda tamamladı. Paris Jussieu Üniversitesi’nde ve Sarah Lawrence American Academy’de ders verdi. Çok sayıda bilimsel yayını olan Zaouali, Slow Food dergisine de katkı sundu.

Kitabın Adı Ortaçağ'da İslâm Mutfağı
Alt Başlık Kısa Bir Tarihçe Eşliğinde 174 Yemek Tarifi
Orijinal Adı Medieval Cuisine of the Islamic World: A Concise History with 174 Recipes
ISBN 9789750531620
Kapak Harîrî’nin el-Makamat’ından “Düğün Yemeği” minyatürü, tahmini 1230
Yayın No İletişim - 3055
Dizi Ruhun Gıdası Kitaplar - 10
Alan Yemek Kültürü
Sayfa 192 sayfa
En 160 mm
Boy 230 mm
Baskı 1. baskı - Ağustos 2021
Yazar Lilia Zaouali
Çeviren Barış Baysal
Dizi Editörü Güzin Yalın
Editör Kıvanç Koçak
Kapak Suat Aysu
Kapak Tasarımı Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Oben Üçke
Dizin Oben Üçke
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit
Ruhun Gıdası Kitaplar Seti
Ruhun Gıdası Kitaplar: Mutfağın ve yemeğin toplumsal, tarihsel, kültürel yönlerine dair bir dizi.