“Yüz Karası Değil, Kömür Karası”
Zonguldak

Zonguldak, bir işçi şehri; Türkiye’de işçi sınıfı kültürünün belli başlı havzalarından biri. Elinizdeki derleme, “deresi siyah akan” diyarın elbette öncelikle bu yanına bakıyor.

“‘Zonguldak’ı Türkiye’nin ötekisi, istenmeyeni, bedeninden atmak istediği bir parçası olarak düşünebilir miyiz?’ sorusu Zonguldak’ın bugünkü durumunu anlamamıza yardımcı olabilecek spekülatif bir soru olarak önümüzde duruyor. Özellikle 80’li yılların sonu ve 90’lı yıllarda gerçekleştirilen özelleştirmelerle beraber ‘Türkiye’nin sırtındaki kambur’ olarak görülmeye başlanan Zonguldak için aynı tartışma 2014 yılında çıkan ‘Torba Kanun’ ile tekrar gündeme geldi. Kentte ve havzada çıkarılan, ülke sanayisi için bir zamanlar büyük öneme sahip taş kömürü önemini yitirirken işsizlik gibi hayati bir toplumsal problemle yüzleşen kent, ‘görünmeyen ve istenmeyen’ bölge pozisyonu üzerinden konuşulur oldu.”
Figen Uzar Özdemir


Zonguldak, bir işçi şehri; Türkiye’de işçi sınıfı kültürünün belli başlı havzalarından biri. Elinizdeki derleme, “deresi siyah akan” diyarın elbette öncelikle bu yanına bakıyor: Zorunlu çalışma mükellefiyetinden özelleştirme sürecine, uzun bir sınıflaşma ve direniş tecrübesi… Günümüzde, termik santral karşıtı muhalefete de akan bir gelenek... Ama o kadar değil. Konut politikasından sanatsal faaliyetlere, her boyutuyla şehir kültürü de var derlemenin içinde. Zonguldak’ın gündelik hayatında kadınlık ve erkeklik halleriyle ilgili canlı gözlemler de var... Zengin tasvirleriyle, edebiyatta ve sinemada Zonguldak’ın görünümleri var... Görünmezlikleriyle şehrin görünmezliğini simgeleyen madenci çöpçü katırları var… Kömürspor-Zonguldakspor da var.


Atilla Barutçu ve Figen Uzar Özdemir’in derlediği Yüz Karası Değil Kömür Karası’na ayrıca İbrahim Akyürek, E. Atilla Aytekin, Akın Bakioğlu, Şeyma Balcı, Fahri Bozbaş, Hanen Çiftdoğan, Ayça Demir, Naz Hıdır, Alaaddin Kara, Ayhan Kaya, Caner Özdemir, Hasan Anıl Sepetci, H. Tarık Şengül, Mete Arif Tokmak, Güzin Yamaner, Ayça Erinç Yıldırım, Evrim Yılmaz katkıda bulundu.

Kitapta yer alan bölümler
Devletin Zonguldak Kömür Havzası’nda işçi sınıfı kimliği üzerindeki etkisine dair bazı notlar E. Attila Aytekin, H. Tarık Şengül
Mükellefiyetin ardından: Zonguldak Kömür Havzası’nda çalışma ilişkileri (1946-1962) Ayça Erinç Yıldırım
Çalışarak yok olmak: Son büyük yürüyüşün ardından Zonguldak kömür madeni işçilerinde direniş ve dayanışma Akın Bakioğlu
Kömür ve duman: Zonguldak’ta termik santral karşıtı mücadeleler Evrim Yılmaz
İşçi kenti Zonguldak’ta karma gelir gruplu bir toplu konut deneyimi Hanen Çiftdoğan
Zonguldak’ta feminist kadınların gündelik yaşamlarına, örgütlenme girişimlerine ve eylemlilik imkânlarına bakış Naz Hıdır
Suskunluk ve gözetim: Devrek kahvehanelerinde erkeklik Atilla Barutçu
Nahid Sırrı Örik’in Kıskanmak romanı üzerine... Güzin Yamaner
Zonguldak’ta tiyatro Hasan Anıl Sepetci
Yoksunluktan yokluğa: Türk sinemasında Zonguldak Şeyma Balcı
Zonguldak’ta sanatçı olmak Mete Arif Tokmak
Zonguldak’taki madenci ve çöpçü katırlar Figen Uzar Özdemir
Mağlup şehrin mağlup takımı: Zonguldak Kömürspor Caner Özdemir
“Kömür Karası”ndan notalar Fahri Bozbaş
Çocuk cinsel istismarı ve Zonguldak Ayça Demir
İstatistiklerle Zonguldak’ın durumu: 2015 illerde yaşam endeksi verileri Caner Özdemir
Metin Kaya ve Zonguldak belgeselleri Atilla Barutçu, Figen Uzar Özdemir
Alaaddin Kara ve İbrahim Akyürek ile Zonguldak fotoğrafçılığı üzerine Atilla Barutçu, Figen Uzar Özdemir

1988 Antakya doğumludur. 2011 yılında ODTÜ Sosyoloji lisans programını tamamlamış, 2013 yılında Ankara Üniversitesi Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı’ndan yüksek lisans derecesini almıştır. Şu an ODTÜ Sosyoloji ve Ankara Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Anabilim Dalları’nda doktora adayı ve Bülent Ecevit Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde araştırma görevlisidir. Eleştirel erkeklik çalışmaları, queer teori, sanat ve toplumsal cinsiyet, aile sosyolojisi alanlarında çalışmaktadır. Eleştirel Erkeklik İncelemeleri İnisiyatifi üyesidir ve Masculinities: A Journal of Identity and Culture dergisinde asistan editördür. Damla Balığını Anlamak adlı bir öykü kitabı bulunmaktadır.

2004 yılında ODTÜ Sosyoloji lisans programını tamamlamış ve 2006 yılında Bauhaus Üniversitesi, Weimar’dan
“Avrupa Kent Çalışmaları” yüksek lisans derecesini almıştır. ODTÜ Sosyoloji Doktora Programı’nda doktora adayıdır ve Bülent Ecevit Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde araştırma görevlisidir. Kent sosyolojisi, göç çalışmaları, toplumsal cinsiyet ve din sosyolojisi alanlarında çalışmaktadır.

Üst Başlık “Yüz Karası Değil, Kömür Karası”
Kitabın Adı Zonguldak
ISBN 9789750521935
Yayın No İletişim - 2478
Dizi Memleket Kitapları - 31
Alan Tarih, Kentleşme, Çevre ve Ekoloji
Sayfa 349 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 291 gr
Perakende Satış Fiyatı 9,00 TL
Baskı 1. baskı - Haziran 2017
Derleyen Atilla Barutçu, Figen Uzar Özdemir
Editör Tanıl Bora
Dizi Kapak Tasarımı Ümit Kıvanç
Kapak Fotoğrafı Ümit Kıvanç
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Remzi Abbas
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit