Particiler
Türkiye’de Partiler ve Sosyal Ağların İnşası

"Partici”, kimdir Türkiye’de? Bu ‘işe’ nasıl girer? Hangi toplumsal tabandan gelir, nasıl sosyalleşir? Ailenin, cinsiyetin, etnik ve dinsel bağların, hemşerilik ilişkilerinin, eğitim düzeyinin, meslekî konumun, kuşağın ve yaşın politik kariyere etkisi nedir? Siyasal partiler, merkezde ve taşrada, nasıl işlerler? Partiler neyle ‘döner’, partilerin ve politikacıların finansman ilişkileri nasıl kurulur?
"Partici”, kimdir Türkiye’de? Bu ‘işe’ nasıl girer? Hangi toplumsal tabandan gelir, nasıl sosyalleşir? Ailenin, cinsiyetin, etnik ve dinsel bağların, hemşerilik ilişkilerinin, eğitim düzeyinin, meslekî konumun, kuşağın ve yaşın politik kariyere etkisi nedir? Siyasal partiler, merkezde ve taşrada, nasıl işlerler? Partiler neyle ‘döner’, partilerin ve politikacıların finansman ilişkileri nasıl kurulur? Parti üyeliğinin nasıl bir ‘gerçekliği’ vardır? Parti kongrelerinin mekanizması nedir? Politikacıların bu ve benzeri ölçütlerle belirlenen toplumsal profili, siyasal partilere göre ne derece, nasıl farklılaşır?

Ayşen Uysal ve Oğuz Topak’ın nicel verilere, derinlemesine mülakatlara, doğrudan gözlemlere dayanan canlı incelemesi, Türkiye’de siyasal partilerin sosyal ağlarının nasıl örüldüğünü gösteriyor. Kısacası, particiliğin sosyal gerçekliğini anlatıyor.

Sosyal bilimciler kadar "politikaya meraklı" okura da hitap eden bir siyasal antropoloji çalışması. 

1973’te İzmir’de doğdu. 1995 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, aynı üniversitede Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı’nda yüksek lisans derecesini aldı. 1999 yılında Milli Eğitim Bakanlığı bursuyla Paris’e gitti. Paris I Panthéon - Sorbonne Üniversitesi’nde ikinci yüksek lisansını tamamlamasının ardından, 2005 yılında aynı üniversitede siyaset bilimi doktoru unvanını aldı. 2010’da doçent, 2015’te de profesör oldu. Barış İçin Akademisyenler Bildirisi’ni imzaladığı için 2018’de kamu görevinden ihraç edildi. 2020-2022 yıllarında Sciences Po Paris’te araştırmacı olarak çalıştı. Tarihsel Sosyoloji. Stratejiler, Sorunsallar ve Paradigmalar (Ferdan Ergut ile birlikte, 2007), Siyasal İslâm ve Liberalizm (2009) ile İsyan, Şiddet, Yas: 90’lar Türkiye’sine Bakmak (2016) başlıklı kitapları derledi. Particiler: Türkiye’de Partiler ve Toplumsal Ağların İnşası (Oğuz Topak ile birlikte) kitabı 2010 yılında İletişim Yayınları’ndan çıktı. Sokakta Siyaset kitabının Fransızca baskısı 2019 yılında Editions du Croquant tarafından Fransa’da yayınlandı. Toplumsal hareketler, polis ve siyasal partiler alanlarında uluslararası ve ulusal dergi ve kitaplarda farklı dillerde yayımlanmış çok sayıda makalesi bulunan Uysal, halen Dokuz Eylül Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde görev yapmaktadır.

 1972'de İsparta'da doğdu. Samsun Anadolu Lisesini ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü'nü bitirdi. ODTÜ Sosyoloji Bölümü'nde yüksek lisans, Ankara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı'nda doktora yaptı. 1995-1999 yılları arasında Türk Harb-İş Sendikası'nda araştırma uzmanı olarak çalıştı. 1999-2007 yılları arasında Liman-İş Sendikası'nda araştırma ve toplu sözleşme uzmanı olarak görev yaptı. 2007-2011 yılları arasında Türk Harb-İş Sendikası'nda genel koordinatör olarak görev yaptıktan sonra halen Tez Koop-lş Sendikası'nda genel başkan danışmanlığı yapmaktadır. Refah devleti, sosyal güvenlik, sendikalar, özelleştirme ve sınıf konularında yayımlanmış çok sayıda makalesi bulunmaktadır. Ayşen Uysalla beraber yazdığı Particiler: Türkiye'de Partiler ve Sosyal Ağların İnşası kitabı 2010'da iletişim Yayınları'ndan çıkmıştır.

Kitabın Adı Particiler
Alt Başlık Türkiye’de Partiler ve Sosyal Ağların İnşası
ISBN 9789750508196
Yayın No İletişim - 1529
Dizi Araştırma-İnceleme - 253
Alan Politika/Siyaset
Sayfa 223 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 185 gr
Perakende Satış Fiyatı 275,00 TL
Baskı 4. baskı - Aralık 2024 (1. baskı - Ekim 2010)
Yazar Ayşen Uysal, Oğuz Topak
Dizi Kapak Tasarımı Ümit Kıvanç
Editör Tanıl Bora
Kapak Suat Aysu
Kapak Fotoğrafı Ümit Bektaş
Uygulama F. Feride Sezer, Hasan Deniz
Düzelti Ulaş Dayı
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset
Baskı İsteğe Bağlı Kitap

Okurlarımızın yayımladığımız eserlere kesintisiz erişebilmeleri için dijital baskılı "isteğe bağlı kitap" uygulaması başlattık.

Sitemizdeki i-Kitap sekmeli "isteğe bağlı kitaplarımızı" www.iletisim.com.tr’den çevrimiçi sipariş vererek 3 gün içinde edinebilirsiniz.

Sınırlı başlık ve sayıda basılacak kitaplarımız, olağan dolaşımdaki basılı kitaplarımızdan farklı olarak dijital baskıyla çoğaltılacak ve farklı fiyatla satışa sunulacaktır.