Avrupalı Seyyahların Gözünden
Osmanlı Dünyası ve İnsanları (1530-1699)

Seyahatnameler, tarih araştırmalarında önemli kaynaklar arasında yer alırlar. Arşiv belgeleri, günlükler, yazışmalar ve mektuplar gibi seyahatnameler de tarihçinin algılama gücünü artıran, ikincil kaynaklardaki bilgileri karşılaştırma imkânı sunan eserlerdir. Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili araştırmalarda geniş bir coğrafya üzerine yayılmış siyasi, kültürel ve iktisadi yapıların ele alınması, bunlarla ilgili bilgilerdeki pusun dağıtılması için kimi önyargılı ya da oryantalist bakış açılarının varlığının da farkında olarak seyahatnamelere müracaat etmek kuşkusuz önemlidir

Seyahatnameler, tarih araştırmalarında önemli kaynaklar arasında yer alırlar. Arşiv belgeleri, günlükler, yazışmalar ve mektuplar gibi seyahatnameler de tarihçinin algılama gücünü artıran, ikincil kaynaklardaki bilgileri karşılaştırma imkânı sunan eserlerdir. Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili araştırmalarda geniş bir coğrafya üzerine yayılmış siyasi, kültürel ve iktisadi yapıların ele alınması, bunlarla ilgili bilgilerdeki pusun dağıtılması için kimi önyargılı ya da oryantalist bakış açılarının varlığının da farkında olarak seyahatnamelere müracaat etmek kuşkusuz önemlidir. Avrupalı Seyyahların Gözünden Osmanlı Dünyası ve İnsanları bugüne kadar çok az müracaat edilmiş seyahatname literatürünü, seyyahların gözlemlerini de karşılaştırarak ele alıyor. Gülgün Üçel-Aybet’in 1980’de tamamladığı doktora tezini esas aldığı; arşiv belgeleri, ikincil kaynaklar ve yeni araştırmalarla desteklediği, adeta yeni bir araştırma titizliği ve uzun süren bir çalışma ile hazırladığı kitap; seyyahların biyografilerinden Osmanlı toplumsal yapısına, azınlıklardan eyalet yönetimine, sosyal alışkanlıklar ve gündelik yaşam kültüründen Osmanlı şehirlerine geniş bir ufku tarayarak Osmanlı dünyası ve insanları hakkında yeni araştırmalara yol gösterecek önemli bir katkı sunuyor.

Kadıköy’de 1943 yılında doğan Gülgûn Üçel, İstanbul Üniversitesi’nden lisans ve doktora diplomaları aldı. Londra, Edinburgh ve Glasgow üniversitelerinde tarih ve sanat tarihi dalında yüksek lisans kurlarına devam etti. İstanbul Robert College, Ege Üniversitesi ve Mimar Sinan Üniversitesi’nde öğretim üyeliği görevlerinde bulundu. Osmanlı sosyal, kültürel ve ekonomik tarihi, Osmanlı Devleti ve hukuki, askerî kurumları, Avrupa’nın sosyal ve kültürel tarihi, uygarlık tarihi, sanat tarihi ve tıp tarihi alanlarında eserleri ve makaleleri vardır. Gülgûn Üçel-Aybet, 1984’ten beri Osmanlı ve Osmanlı Öncesi İncelemeleri Kurumu (CIEPO) üyesidir. Yazarın Avrupalı Seyyahların Gözünden Osmanlı Dünyası ve İnsanları (1530-1699), (İletişim Yayınları, 2003) başlıklı bir kitabı daha bulunmaktadır.

Üst Başlık Avrupalı Seyyahların Gözünden
Kitabın Adı Osmanlı Dünyası ve İnsanları (1530-1699)
ISBN 9789750501470
Yayın No İletişim - 919
Dizi Tarih - 24
Alan Tarih
Sayfa 672 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 490 gr
Perakende Satış Fiyatı 455,00 TL
Baskı 5. baskı - Ocak 2018 (1. baskı - Ocak 2003)
Yazar Gülgûn Üçel-Aybet
Editör Kerem Ünüvar
Kapak Utku Lomlu
Dizgi Remzi Abbas, Hasan Deniz
Uygulama Suat Aysu
Düzelti Serap Yeğen
Kapak Resmi David Roberts
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset