Nüfus Mübadelesi
Kayıp Bir Kuşağın Hikâyesi

Osmanlı devleti, Balkan Savaşı sonrasında Avrupa’daki topraklarının neredeyse tamamına yakınını kaybederek çekilirken, geride sayıları yüzbinlerle ifade edilen bir insan kitlesini bırakmak durumunda kalmıştı. Söz konusu yüzbinlerse, Osmanlı tebaasıyken bir anda bambaşka bir devletin, hem de azınlık statüsündeki vatandaşları oluvermiş Müslümanlardı.... İşte elinizdeki bu kitap, mübadillerin Balkan Savaşı’nın sebep olduğu yıkımla başlayan hikâyelerini, mübadelenin öncesi, mübadele süreci ve hepsinden önemlisi Türkiye’ye geldikten sonraki bölümde yaşananlarla birlikte ele alıyor; tarihin yeniden yazıldığı bir sürecin bizzat öznesi olmuş insanların hikâyesini anlatıyor.

Osmanlı devleti, Balkan Savaşı sonrasında Avrupa’daki topraklarının neredeyse tamamına yakınını kaybederek çekilirken, geride sayıları yüzbinlerle ifade edilen bir insan kitlesini bırakmak durumunda kalmıştı. Söz konusu yüzbinlerse, Osmanlı tebaasıyken bir anda bambaşka bir devletin, hem de azınlık statüsündeki vatandaşları oluvermiş Müslümanlardı. Yaklaşık on yıl kadar sürdürülebilen bu sorunlu durum, hem azınlık konumundaki Müslümanların içinde bulundukları olumsuz şartlar, hem de homojen bir millî devlet kurma çabasındaki Yunanistan ile Türkiye’nin bu sorunu kendi lehlerine halletmek adına arayışlara girmeleriyle çözüme kavuşturulmuştu. Bulunan çözüm de, o güne kadar dünyada pek eşi benzeri görülmemiş bir uygulama olmuştu: Karşılıklı olarak Ortodoks Rumlar ile Müslümanların değişimi, yani nüfus mübadelesi. Bu bağlamda Anadolu’dan Yunanistan’a gidenler gibi, Yunanistan’ın değişik pek çok yöresinden de mübadil adı verilen yüzbinlerce insan Türkiye’ye gelmişti. Bugüne kadar bölük pörçük anlatılan anılardan öteye, mübadillerin hayat hikâyeleri pek de mercek altına alınmadı. İşte elinizdeki bu kitap, mübadillerin Balkan Savaşı’nın sebep olduğu yıkımla başlayan hikâyelerini, mübadelenin öncesi, mübadele süreci ve hepsinden önemlisi Türkiye’ye geldikten sonraki bölümde yaşananlarla birlikte ele alıyor; tarihin yeniden yazıldığı bir sürecin bizzat öznesi olmuş insanların hikâyesini anlatıyor. Yani Lozan mübadillerinin hikâyesini...

1963’te İstanbul’da doğdu. İ. Ü. Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden 1986’da mezun oldu. Gökaçtı’nın çeşitli dergilerde yayımlanmış tarihî araştırmaları ve gezi yazıları bulunuyor. 2008 yılında hayatını kaybetti. Kitapları: Dünyada ve Türkiye’de Belediyecilik (1996), Geographika: Yeniden Keşfedilen Yunanistan (İletişim Yayınları, 2001), Türkiye’de Din Eğitimi ve İmam Hatipler (İletişim Yayınları, 2005).

Kitabın Adı Nüfus Mübadelesi
Alt Başlık Kayıp Bir Kuşağın Hikâyesi
ISBN 9789750501784
Yayın No İletişim - 942
Dizi Tarih - 26
Alan Tarih
Sayfa 343 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 251 gr
Perakende Satış Fiyatı 270,00 TL
Baskı 8. baskı - Eylül 2020 (1. baskı - Ekim 2003)
Yazar Mehmet Ali Gökaçtı
Editör Birsen Talay
Kapak Utku Lomlu
Uygulama Çiğdem Dilbaz
Düzelti Serap Yeğen
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset