Türkiye Rumları
Ulus-Devlet Çağından Küreselleşme Çağına Bir Azınlığın Yok Oluş Süreci

Türkiye Rumları, bugün sayıları iyice azalmış bir cemaatin üyeleri. Azınlık statüsünün karşılığı olarak kullanılan, varlıkları ancak eski mahallelerdeki bir “renk” olarak hatırlanan bir cemaat. Şehirlerin havasında etkileri belli olmadan, kendilerine sağlanan haklara minnet duyup, sessiz sakin ve fazla göze batmayacak şekilde bir kenarda “muhafaza olmaları” yeterli görülüyor.

Türkiye Rumları, bugün sayıları iyice azalmış bir cemaatin üyeleri. Azınlık statüsünün karşılığı olarak kullanılan, varlıkları ancak eski mahallelerdeki bir “renk” olarak hatırlanan bir cemaat. Şehirlerin havasında etkileri belli olmadan, kendilerine sağlanan haklara minnet duyup, sessiz sakin ve fazla göze batmayacak şekilde bir kenarda “muhafaza olmaları” yeterli görülüyor. Hem Türkiye hem de Yunanistan ulus-devlet çağı tarihlerinin nesnesi konumundalar. Samim Akgönül, Türkiye’deki Rum cemaatinin modern tarihini anlatırken bir yandan da insani bir derdin peşine bilimsel bir yetkinlikle düşüyor. Rum cemaati üyelerinin vatandaşlar olarak haklarını, ne düşündüklerini, nasıl yaşadıklarını, hayata nasıl tutunduklarını araştırıyor. Türkiye ve Yunanistan tarihindeki “etkileri”, turistik birer eşya değil, insan olarak Rum cemaati üyeleri; Türkiye Rumları’nın konusunu teşkil ediyor. Elbette siyasi tarih, uluslararası ilişkiler, milliyetçi bakış açısı ve tarihyazımı, sınırdışı edilmeler, tedhiş ve sindirme hareketleri de bu tarihi çevreliyor. Samim Akgönül, tarihi siyah ve beyaz diye bölmeyen bir bakış açısıyla ama olan biteni de tüm açıklığıyla ortaya koyarak yok olmakta olan bir cemaati, tarih ve toplumbilim çerçevesinde okuyucuya sunuyor.

Tarihçi ve siyaset bilimci. Strasbourg Üniversitesi öğretim üyesi ve Fransız Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi araştırmacısıdır.  Ayrıca Syracuse Üniversitesi ve Uluslararası İlişkiler Mütercim-Tercümanlık Enstitüsü'nde Avrupa'da Ayrımcılık ve Irkçılık, Azınlıklar, Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri, Türkiye Siyasi ve Toplumsal Tarihi ve Türk dili dersleri vermektedir. Araştırmaları, Türkiye'de gayri-müslim azınlıklar, Balkanlar'da Müslüman azınlıklar, Batı Avrupa'da Müslümanlar, Avrupa'da din-devlet ilişkileri ve azınlık kavramı konuları üzerinde yoğunlaşmıştır. Türkçe üzerine sosyal-dilbilim çalışmaları da vardır. Bilimsel dergilerde birçok Fransızca, Türkçe ve İngilizce makaleleri yayımlanmıştır. Fransa ve Türkiye basınında fikir yazıları ve yorumlar yazmaktadır. AGİT ve Avrupa Konseyi gibi uluslararası kurumlarda, çeşitli resmi ulusal kurumlarda azınlıklar ve göçmenler konularında uzmanlık görevi yapmaktadır. Başlıca yayımlanmış kitapları şunlardır: Une minorité, deux Etats: la minorite turco-musulmane de Thrace occidentale, İstanbul: İsis, 1999; Le Patriarcat grec ortodoxe de Constatinople: de l'isolement a l'internationalisation, Paris: Maisonneuve & Larose, 2005; Religion de Turquie, religions des Turcs: nouveaux acteurs dans l'Europe élargie, Paris: L'Harmattan, 2005; De la nomination en turc actuel: appartenances, perceptions, croyances, İstanbul: İsis, 2007; Stéphane de Tapia ile birlikte, Minorités méconnues, diasporas en devenir? Kazakhs, Kalmouks et Tibétians en France, Paris: L'Harmattan, 2007.

Kitabın Adı Türkiye Rumları
Alt Başlık Ulus-Devlet Çağından Küreselleşme Çağına Bir Azınlığın Yok Oluş Süreci
Orijinal Adı Les Grecs de Turquie Processus d’extinction d’une minorité de l’âge de l’État-nation à l’âge de la mondialisation (1923-2001)
ISBN 9789750505140
Kapak Görseli Strasbourg Üniversitesi Türk Etüdleri Enstitüsü Johann Strauss Özel Koleksiyonu
Yayın No İletişim - 1248
Dizi Tarih - 44
Alan Tarih
Sayfa 440 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 357 gr
Perakende Satış Fiyatı 340,00 TL
Baskı 5. baskı - Mart 2021 (1. baskı - Eylül 2007)
Kapak Suat Aysu
Düzelti Ceren Kınık
Çeviren Ceylan Gürman Şahinkaya
Uygulama Nurgül Şimşek
Yazar Samim Akgönül
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset