Hayvan Haklarına Giriş
Çocuğunuz mu Köpeğiniz mi?

Önde gelen hayvan hakları kuramcılarından biri olan Gary L. Francione, “radikal” fikirleri ile diğer kuramcılardan ayrılıyor. Bu kitapta, hayvanları koruma kanunlarında temel alınacak kadar yaygınlaşan “insanca muamele” ilkesinin pratikte hiçbir hükmünün olmadığını savunuyor.

Önde gelen hayvan hakları kuramcılarından biri olan Gary L. Francione, “radikal” fikirleri ile diğer kuramcılardan ayrılıyor.

Bu kitapta, hayvanları koruma kanunlarında temel alınacak kadar yaygınlaşan “insanca muamele” ilkesinin pratikte hiçbir hükmünün olmadığını savunuyor. Ona göre, hayvanlar insanların malı olduğu sürece, hayvanların acısını azaltmaya yönelik hukuksal düzenlemeler bir anlam ifade etmeyecektir. Çünkü mal sahibinin çıkarları, her zaman malının çıkarlarından öncelikli olacak ve bu gibi durumlarda hayvanların payına yine zulüm düşecektir. Francione, hayvanlarla ilgili görülen davalardan örnekler vererek, hayvanlara yönelik bariz işkencelerin bile mevcut hukuk sistemlerinde nasıl meşrulaştırıldığını gösteriyor. Ona göre, kölelik sorunu nasıl ki kölelerin durumlarını düzelterek çözülemediyse, hayvanların kurtuluşu da ancak hayvanların mal statüsüne son verilmesi ile mümkündür.

Peki, bu konuda umut var mı? Yerleşik kanılarımızı sarsacak bu kitaba önsözüyle katkıda bulunan bir başka önemli hayvan hakları savunucusu Alan Watson şöyle söylüyor: “İnsan-hayvan ilişkileri etrafındaki tartışmaların uzun bir geçmişi var, ama ufukta herhangi bir çözüm görünmüyor. Yine de bence bu konudaki bakış açısı değişmek üzere. Francione’nin bu cesur ve ufuk açıcı kitabının, biz insanların hayvanlara yönelik bakışımızda ve bu bakışın onlara karşı davranışlarımıza yansıma biçiminde bir dönüm noktası yaratacağına inanıyorum.”

New Jersey’deki Rutgers Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde hukuk ve felsefe profesörüdür. 1987’de Pennsylvania Hukuk Fakültesi’nde ders vermeye başladı ve Amerika’da ilk kez bir hukuk fakültesinde hayvan hakları kuramı üzerine dersler verdi. 1989’da Rutgers Üniversitesi’nde çalışmaya başladı ve Anna E. Charlton’la birlikte Rutgers Hayvan Hakları Projesi’ni başlattı. Hayvanlarla ilgili davaların incelendiği proje 2000’de sona erdirildi, ancak Francione hayvan hakları kuramı, hayvanlar ve hukuk, hayvan hakları ve insan hakları gibi konularda ders vermeye devam ediyor. Francione’nin, Anna Charlton ve Sue Coe’yla kaleme aldığı “Sol Neden Hayvan Haklarını Desteklemeli?” başlıklı yazısı Birikim dergisinin “İnsan-Hayvan: Hak, Sorumluluk, Şefkat?” (195. sayı) başlıklı
dosyasında yayımlanmıştı

Kitabın Adı Hayvan Haklarına Giriş
Alt Başlık Çocuğunuz mu Köpeğiniz mi?
Orijinal Adı Introduction to Animal Rights. Your Child or the Dog?
ISBN 9789750533846
Yayın No İletişim - 1297
Dizi Başvuru - 122
Alan Hukuk İncelemeleri
Sayfa 328 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 242,00 TL
Baskı 1. baskı - Ekim 2022
Yazar Gary L. Francione
Çeviren Renan Akman, Elçin Gen
Editör Elçin Gen
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Abdullah Onay
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit