Yaralı Hafıza
Kayıpları ve Kıyımları Hatırlamak

Gökçer Tahincioğlu’nun derlediği Yaralı Hafıza, yakın tarihteki katliamların, cinayetlerin, kayıpların hafızadaki izini sürüyor. O hafızanın, adalet talebinin bir kaynağı olması gerektiğini gösteriyor bize.

“Oğlumun mahallede oynadığı, birlikte koştuğu çocuklara rastlıyorum bazen. (…) Berkin’i de böyle hayal etmek istiyorum, edemiyorum Büyüdüğünde yüzünün alacağı şekli gözümde canlandıramıyorum Hayalimde bile büyümüyor. Çocuk olarak kaldı o. (…) Oğlum öldürülmeseydi, bugün nasıl bir hayatımız olurdu merak ediyorum ve bunu hiç bilemeyeceğim. Geleceği kaybettim.”

Gökçer Tahincioğlu’nun derlediği Yaralı Hafıza, yakın tarihteki katliamların, cinayetlerin, kayıpların hafızadaki izini sürüyor. O hafızanın, adalet talebinin bir kaynağı olması gerektiğini gösteriyor bize.

Mehtap Ceyran, Gezi protestolarında 15 yaşında öldürülen Berkin Elvan’ın annesini ziyaretini; Pınar Öğünç, Muş’un Vartinis köyünde anne babası ve yedi kardeşi eve hapsedilerek yakılmış Aysel Öğüt’le konuşmalarını; Sevilay Çelenk, Silopi’de 6 ve 7 yaşında öldürülen iki çocuğun babasıyla mektuplaşmalarında konuştuklarını ve konuşamadıklarını; Özlem Akcan, Liceli Şiyar Kaymaz’ın sağ kurtulduğu katliamla ilgili adalet mücadelesini; Sibel Oral, 2006’da Diyarbakır’da gaz fişeğiyle vurularak yaşamını kaybeden iki çocuğun ailesiyle buluşmalarını; Mehveş Evin, Dargeçit’te “kaybedilen” yakınlarının önce haberini, sonra mezarlarını ve adaleti arayan aileleri; Hanife Kardelen Işık, 12 Eylül davasını; Pelin Buzluk, Hrant Dink’in katledilmesinin hafızadaki izini anlatıyor. Ve unutmamanın-unutturmamanın ahlâkını kuruyorlar, anlatırken.

Kitapta yer alan bölümler
“Geleceği Kaybettim” Mehtap Ceyran
“Ama Bu Başka Bir Acı. Vahşi Bu...” Pınar Öğünç
Orada Panzer Girmeyen Ev Yoktur Sevilay Çelenk
Adalet ve Aidiyet Özlem Akcan
Adaletten Ayrı Düştüler Yan Yana: Enes Ata, Mahsum Mızrak Sibel Oral
Dargeçit JİTEM Davası: “Biz Kürdler, Hepimiz Kemik Olduk” Mehveş Evin
12 Eylül Davası: “Halkın Vicdanında Yargıladık, Mahkeme Kapısına Bıraktık” Hanife Kardelen Işık
“Hangi Karanlık Unutturabilir?” 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekânı Ziyaretinden Notlar Pelin Buzluk

1977’de doğdu. 1997-2018 yılları arasında Milliyet gazetesinde çalıştı. Halen T24 internet sitesinde yazmaya devam ediyor. Haber, yazı ve fotoğraflarıyla Musa Anter, Metin Göktepe, Abdi İpekçi gibi isimlerin adını taşıyan gazetecilik ödüllerini aldı. Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü ödüllerine layık görüldü. Bu Öğrencilere Bu İşi mi Öğrettiler?: Öğrenci Muhalefeti ve Baskılar (2013, Kemal Göktaş’la birlikte), Beyaz Toros: Faili Belli Devlet Cinayetleri (2013) ve Devlet Dersi: Çocuk Hak ve İhlallerinde Cezasızlık Öyküleri (2016) adlı mesleki kitaplara imza attı. 2021 yılında Yaralı Hafıza: Kayıpları ve Kıyımları Hatırlamak, Kayıp Adalet: Cezasızlık ve Korunan Failler, 2022’de Çünkü Umurumuzda, 2023’te İfade Özgürlüğünün On Yılı adlı kitapları derledi. İlk romanı Mühür, 2018’de yayımlandı. İkinci romanı Kiraz Ağacı ile 2021 Yunus Nadi Roman Ödülü’ne layık görüldü. Ulaş Doğu’nun babasıdır.

Kitabın Adı Yaralı Hafıza
Alt Başlık Kayıpları ve Kıyımları Hatırlamak
ISBN 9789750531477
Yayın No İletişim - 3041
Dizi Bugünün Kitapları - 261
Alan Politika/Siyaset
Sayfa 192 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 170,00 TL
Baskı 1. baskı - Temmuz 2021
Derleyen Gökçer Tahincioğlu
Editör Tanıl Bora
Kapak Suat Aysu
Kapak Fotoğrafı Kazım Kızıl
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Nebiye Çavuş
Baskı Sena Ofset
Cilt Güven Mücellit