Yıkımdan Umut Çıkarmak
Deprem, Hatay, Dayanışma

Serkan Turgut, Yıkımdan Umut Çıkarmak’ta, bize Hatay sahasının bu yüzünün yanı sıra, gönüllülerin çalışmasının ve “Kolektif Koordinasyon” adıyla örgütlenen öz yardım faaliyetinin, orada bir hayat kurduğunu gösteriyor.

“İnsanların gönül bağı kurması açısından dayanışmanın somut hali o ateşin etrafında gözüküyordu aslında. Çünkü böyle olunca insan gidip çalışıyor, yorulduğu zaman gelip oturup başkasıyla sohbet ediyor. O kalkıyor işini yapıyor, bitirince yine orada oturup çayını içip başkasıyla sohbet ediyor. E ne olmuş oluyor? Hem bir taraftan çalışma, dayanışma, işin değeri bu, ama bir taraftan da sosyal hayat devam etmiş oluyordu.”

6 Şubat 2023 depremleri, büyük can kaybıyla, devletin kriz yönetimindeki ağır problemlerle ve süregiden mağduriyetlerle, sarılamayan yaralarla konuşuldu. Oysa bir de, çok güçlü bir dayanışma ve umudu yaşatma uğraşı var. Özellikle, ihmale uğradığı duygusuyla adeta ikinci bir deprem yaşayan Hatay’da kendisini gösteren bir veçhe, bu.

Serkan Turgut, Yıkımdan Umut Çıkarmak’ta, bize Hatay sahasının bu yüzünün yanı sıra, gönüllülerin çalışmasının ve “Kolektif Koordinasyon” adıyla örgütlenen öz yardım faaliyetinin, orada bir hayat kurduğunu gösteriyor.

Kitap, Hataylılık-Antakyalılık-Samandağlılık kimliklerinin, ayrımcılığın ve demografik mühendislikle ilgili endişelerin deprem sahasında oynadığı role de eğiliyor. Yıkımdan Umut Çıkarmak, “umut etmekten yorulmayanların ülkesi”nden, “iyiliğin bulaşıcılığından” kesitler sunuyor.

Ege Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde lisans, yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. Tatvan, Diyarbakır ve İzmir’de felsefe grubu öğretmeni olarak görev yaptıktan sonra Ege Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde çalıştı. 2015 yılında Trinity College Dublin’de misafir araştırmacı olarak bulundu. Eğitim, kent, göç, gençlik, kimlik ve ayrımcılık konularında ulusal ve uluslararası mecralarda kitap ve makaleleri yayımlandı. 2021 yılından beri Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı’nda (BAYETAV) akademik çalışmalarını sürdürmektedir.

Kitabın Adı Yıkımdan Umut Çıkarmak
Alt Başlık Deprem, Hatay, Dayanışma
ISBN 9789750537448
Yayın No İletişim - 3476
Dizi Bugünün Kitapları - 293
Alan Sosyoloji
Sayfa 246 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 210,00 TL
Baskı 1. baskı - Ekim 2024
Yazar Serkan Turgut
Editör Tanıl Bora
Kapak Suat Aysu
Kapak Fotoğrafı Kazım Kızıl
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Begüm Hazar Keleş
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit