"Suriyeliler Her Yerde!"
Yerliler ve Göçmenler

“Suriyeliler Her Yerde!”, Suriyeli göçmenler hakkında doğru bilinen yanlışların son derece canlı örneklerini ortaya koyuyor. Göçmenler ve “yerliler” arasındaki karşılaşmaların, etkileşimlerin çok yönlü dinamiğine ışık tutuyor.

“Kendi şehrimizde yabancı hale geldik...” “Kilis’te daha bugünden Türkler azınlık Suriyeliler çoğunluktadır...” “İşimizi çaldılar...” “Vergi vermeden yaşıyorlar...” “Hastanelerde Suriyelilerden geçilmiyor diyorlar...” “Bunlar içimize bir virüs gibi girdiler. Bizim toplumsal dokumuzu kanser ettiler...”

2011’deki iç savaştan sonra Türkiye’ye sığınan Suriyeli göçmenler, iç siyasetin yüksek tansiyonlu bir konusu haline geldiler. Ülkeyi “istila” ettiklerine, ciddi bir güvenlik tehdidi oluşturduklarına dair tepkiler, gerek sosyal medyada gerek siyasî olarak çoğaltıldı ve karşılık buldu.

Adını bu reaksiyonların gündelik dilde yaygınlaşan bir ifadesinden alan “Suriyeliler Her Yerde!”, Suriyelilere yönelik tedirginliğin ve nefret söyleminin özellikle yoğun olduğu Kilis’te yapılan bir araştırmaya dayanıyor. Sadece göçmen sayısının çokluğundan değil, göçmenler başka yerlerden farklı olarak şehrin çeperine “kusulmayıp” “yerli” halkla iç içe yaşadığından ötürü, Kilis, bu “hassasiyetlerin” yüksek olduğu bir saha.

“Suriyeliler Her Yerde!”, Suriyeli göçmenler hakkında doğru bilinen yanlışların son derece canlı örneklerini ortaya koyuyor. Göçmenler ve “yerliler” arasındaki karşılaşmaların, etkileşimlerin çok yönlü dinamiğine ışık tutuyor.

Bayram Koca ile Duygu Altınoluk’un hazırladığı derlemede onların yanı sıra Haydar Karaman ve Tuğçe Berfim Tunç’un yazıları yer alıyor.

Kitapta yer alan bölümler
Giriş: “Suriyeliler Her Yerde!” Demeden Önce Duygu Altınoluk, Bayram Koca
“Onlar, Bizden Daha Çok Hakka Sahip”: Kilis’te Bir Pharmakos Haydar Karaman
“Kendi Şehrimizde Yabancı Hale Geldik”: Kilis’te Suriyeliler Karşısında Yerliler Bayram Koca
“Bu Kent Kimin?”: Yerli Kadınların Göç Anlatısı Duygu Altınoluk, Tuğçe Berfim Tunç
Peki Ya “Ötekinin” Hikâyesi: Yansıtılanlar ile Yaşanılanlar Duygu Altınoluk, Bayram Koca

1988 yılında Adana’da doğdu. Lisans eğitimini Kocaeli Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde tamamladı. Yüksek lisans ve doktora eğitimlerini Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi Anabilim Dalı’nda tamamladı. 2019 yılında Kilis 7 Aralık Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. 2014 yılında Vivo Yayınları’ndan Türkiye’de İslâm ve Sol adlı derlemesi ve 2021 yılında İletişim Yayınları’ndan “Kürtler Aslında...” kitabı yayımlanmıştır.

1986 yılında İzmir’de doğdu. Ege Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde lisans ve lisansüstü eğitimlerini tamamladı. Yüksek lisans derecesine devam ederken ÖYP kapsamında Kilis 7 Aralık Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’ne araştırma görevlisi olarak girdi, aynı zamanda 2010-2018 yıllarında Ege Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak görev yaptı. 2019 yılında Ege Üniversitesi Genel Sosyoloji ve Metodoloji Anabilim Dalı’ndan eleştirel erkeklik incelemelerine odaklanarak yazdığı teziyle doktora derecesini aldı. Tezi, Akademik Erkeklikler başlığıyla Töz Yayınları’ndan kitaplaştı. Makaleleriyle akademide cinsiyetçiliği sorgulamaya açan, eleştirel erkeklik incelemeleri, akademide cinsiyetçilik, feminist pedagoji, feminist metodoloji ve gündelik hayat sosyolojisi üzerine çalışmalar yaptı. 2022 yılında Feminist Failliğe Çağrı kitap derlemesine taşra üniversitelerinde eleştirel ders anlatmanın zorluklarına değindiği makalesiyle katkı yaptı. 2018 yılında Kilis 7 Aralık Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde doktor öğretim elemanı olarak çalışmaya başladı.

Kitabın Adı "Suriyeliler Her Yerde!"
Alt Başlık Yerliler ve Göçmenler
ISBN 9789750534034
Yayın No İletişim - 3228
Dizi Araştırma-İnceleme - 542
Alan Sosyoloji
Sayfa 127 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 115,00 TL
Baskı 1. baskı - Kasım 2022
Derleyen Bayram Koca, Duygu Altınoluk
Editör Tanıl Bora
Dizi Kapak Tasarımı Ümit Kıvanç
Kapak Suat Aysu
Kapak Fotoğrafı Kemal Vural Tarlan
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Nebiye Çavuş
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit