Kısa Osmanlı-Türkiye Tarihi
Padişahlık Kültürü ve Demokrasi Ülküsü

Tarihe devlet zaviyesinden değil “aşağıdakilerin” hizasından bakan tarihçi Kudret Emiroğlu, Demokrasi Ülküsü peşinde, neredeyse ezel-ebed bir Padişahlık Kültürü’nün tahlilini yapıyor.
Türkiye’nin “mülk” ve iktidar yapısının mufassal bir tarihi. Osmanlı devletinin ve kimliğinin oluşumundan, Cumhuriyetin “devleti kurtarma” davası peşindeki inşa sürecine... Bildiğimiz, bildiğimizi düşündüğümüz her şeye dönüp yeniden bakan eleştirel bir nazarla. Türkiye, insanların “siyaseten ve aymazlıkla” öldürülüp durduğu bir ülke olmaktan nasıl çıkar? Tarihe devlet zaviyesinden değil “aşağıdakilerin” hizasından bakan tarihçi Kudret Emiroğlu, Demokrasi Ülküsü peşinde, neredeyse ezel-ebed bir Padişahlık Kültürü’nün tahlilini yapıyor.

“Siyaset toplumsal, sınıfsal bir zıtlaşma ve mücadele biçimleri üretmek yerine, merkezî iktidara yönelen kadro tarafından yürütülen taktik olduğundan, kadro topluma karşı rüşvetçilik görevini yerine getirmekte zorlanacak ve daima kolektif önderlik kişilik kültüne –padişaha– dönüşecektir ve muhalifler hain olacaktır. Tanzimatçılar, Meşrutiyetçiler, Kemalistler ve İslâmcılar, iktidar değildir; kendilerini de iktidar değil iktidara el koyan kadro olarak görürler, çünkü halk ‘devlet siyasetinin’ dışındadır.”
KUDRET EMİROĞLU

Kudret Emiroğlu, 1956 Trabzon doğumlu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. İngilizce sosyal bilimler ve tarih alanlarında kitap çevirileri ve yayınevlerinde editörlük yaptı. İlgi alanları olan kültür tarihi, etimoloji ve Doğu Karadeniz'le ilgili araştırmalarını sürdürüyor. Tamamı 22 cilt olan Trabzon Vilayet Salnameleri'ni Osmanlıca'dan çevirerek yayına hazırlıyor. Kebikeç İnsan Bilimleri İçin Kaynak Araştırmaları Dergisi'nin yayın yönetmeni ve Bilkent Üniversitesi'nde Osmanlıca hocasıdır. Yayımlanmış kitapları: Trabzon-Maçka Etimoloji Sözlüğü (1989), Ankara Vilayeti Salnamesi 1325 [1907] (1995, Ömer Türkoğlu, Ahmet Yüksel ve Ethem Coşkun ile birlikte) Yüzbaşı Cemal'in Anıları (1996), Gündelik Hayatımızın Tarihi (2001), Anadolu'da Devrim Günleri (1999), Antropoloji Sözlüğü (2003, Suavi Aydın ile birlikte), Yoldaşımız At (2003, Ahmet Yüksel ile birlikte), Küçük Asya'nın Bin Yüzü: Ankara (2005, Suavi Aydın, Ömer Türkoğlu, Ergi D. Özsoy’la birlikte), Ekonomi Sözlüğü (Bülent Danışoğlu, Binnur Berberoğlu ile birlikte, Bilim ve SAnat Yayınları, 2006), Hamsi Kurban O Göze (A. C. Saydam, N. k: Çevik'le birlikte, Heyamola Yayınları, 2008)

Kitabın Adı Kısa Osmanlı-Türkiye Tarihi
Alt Başlık Padişahlık Kültürü ve Demokrasi Ülküsü
ISBN 9789750517365
Kapak Görseli 13 Eylül 1930, Kayseri-Sivas demiryolu hattının açılışı, son hazırlıklar ve kontroller, şehir dışında heyecanla bekleyen mülki ve askerî ekabir (Faruk Molu Bey Aile Arşivi - © Ali Tuzcu’nun izniyle)
Yayın No İletişim - 2135
Dizi Tarih - 94
Alan Politika/Siyaset
Sayfa 431 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 345 gr
Perakende Satış Fiyatı 320,00 TL
Baskı 2. baskı - Mayıs 2015 (1. baskı - Nisan 2015)
Yazar Kudret Emiroğlu
Editör Tanıl Bora
Yayına Hazırlayan Bayram Şen
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Bahar Gostivar
Dizin Birhan Koçak
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset