Osmanlı’dan Erken Cumhuriyet’e
Üfürükçüler, Cinciler, Falcılar

Ömer Obuz, Osmanlı İmparatorluğu’ndan erken Cumhuriyet’e -hatta bugüne- kadar uzanan bir yelpazede üfürükçülerin, cincilerin, falcıların toplumsal konumlarını ve itibarlarının kaynaklarını, gündelik hayata ne ölçüde etki ettiklerini titiz bir çalışmayla ortaya koyuyor.

Ömer Obuz, Osmanlı İmparatorluğu’ndan erken Cumhuriyet’e -hatta bugüne- kadar uzanan bir yelpazede üfürükçülerin, cincilerin, falcıların toplumsal konumlarını ve itibarlarının kaynaklarını, gündelik hayata ne ölçüde etki ettiklerini titiz bir çalışmayla ortaya koyuyor.

Osmanlı’dan Erken Cumhuriyet’e Üfürükçüler, Cinciler, Falcılar değişen rejimle birlikte bu konuda aslında pek de değişmeyen sosyokültürel ortama işaret ederek batıl itikatların ve hurafelerin insanların duygularıyla oynamaya nasıl aracılık ettiklerini; sosyal ve siyasal hayatta oynadıkları rolü; iktidarların tutum ve pozisyonlarını ele alıyor.

Trajik, absürt, komik, dramatik, fantastik hikâyelerle dolu, asırlık bir sorunun daha iyi anlaşılmasına katkı sunan bir çalışma.

“Üfürükçü takımı Osmanlı’dan Cumhuriyet’e insanların mahremine ustalıkla sızmayı ve sayısız mağdura rağmen ardıllarına yeni fırsatlar sunmayı nasıl başarmışlardı? İnsanlar akıl almaz iddia ve yöntemlerine rağmen nasıl olup da neredeyse her sorunlarında kendilerini cinci, büyücü, falcı ve türevlerine teslim edebilmişlerdi? Bu güvenin kaynağı neydi ve insanların motivasyonunu ne sağlıyordu?”
ÖMER OBUZ

Siirt’te doğdu. Doktora eğitimini “Ismayıl Hakkı Baltacıoğlu’nun Düşünce Dünyası” isimli teziyle tamamladı. Bu tez daha sonra kimi düzenlemelerle Türk Rönesansının Peşinde Bir Aydın: Ismayıl Hakkı Baltacıoğlu (Libra Kitap, 2018) adıyla yayımlandı. Diğer kitapları: Siirt’in Cumhuriyet Serüveni (1923-1950), Gelenek, Modernite, Milli Kimlik (Akıl Fikir Yayınları, 2017), Ölüme Tutulmak: İstanbul’un Eski Bağımlıları (Kabalcı Yayınları, 2021), Osmanlı’dan Erken Cumhuriyet’e Hayvan Katliamları ve Himaye: Kediler, Köpekler, Kargalar (İletişim Yayınları, 2022), Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Dilenciler (Fol Kitap, 2023) ve Osmanlı’dan Erken Cumhuriyet’e: Üfürükçüler, Cinciler, Falcılar (İletişim Yayınları, 2025). Özellikle toplumsal hayat üzerine okumaya ve yazmaya devam etmektedir.

Üst Başlık Osmanlı’dan Erken Cumhuriyet’e
Kitabın Adı Üfürükçüler, Cinciler, Falcılar
ISBN 9789750538278
Kapak Görseli Metali-u’s-saadet ve yenabi-ü’s-siyadet’ten bir minyatür (1582)
Yayın No İletişim - 3549
Dizi Tarih - 194
Alan Sosyoloji
Sayfa 256 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 280,00 TL
Baskı 1. baskı - Nisan 2025
Yazar Ömer Obuz
Editör Kıvanç Koçak
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Oben Üçke
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit