Yeni Nesil Popülizm ve Kentsel Gerilim
Pendik Örneği

Yeni Nesil Popülizm ve Kentsel Gerilim’de Sema Erder, yaklaşık 25 yıl önce yaptığı Pendik araştırmasını yenileyerek, capcanlı bir kentsel değişim hikâyesi anlatıyor. Bu hikâye üzerinden, Türkiye’nin toplumsal değişim dinamiklerine dair keskin gözlemlerde bulunuyor.

“Yeni nesil popülizmin sadece kendine biat etmeyen ya da dışladıkları cemaatleri değil, 1960 sonrasında sanayileşme hamleleri sonrasında oluşan yeni kentli esnaf/zanaatkâr, bürokrat ve teknokratlardan oluşan ücretli gelire sahip orta sınıfları ve örgütlerinden başka koruyucusu olmayan işçileri de dışladığını biliyoruz. Kentli orta sınıfları dışlayarak, küreselleşmeyle eklemlenmeyi sağlayan yeni orta sınıfları seçen yeni nesil popülizmin ürettiği ‘teknoloji kenti’ olarak Pendik, bu yeni ilişkileri gözlemlememize de imkân vermektedir.”

Yeni Nesil Popülizm ve Kentsel Gerilim’de Sema Erder, yaklaşık 25 yıl önce yaptığı Pendik araştırmasını yenileyerek, capcanlı bir kentsel değişim hikâyesi anlatıyor. Bu hikâye üzerinden, Türkiye’nin toplumsal değişim dinamiklerine dair keskin gözlemlerde bulunuyor.

Pendik, hızlı kentleşme sürecinin vardığı “post-kentleşme” aşamasının hareketli bir sahnesidir. Post-kentleşme de, küreselleşmenin bir veçhesi. Nitekim Pendik, “dünya kenti İstanbul” olgusunun bir çehresini oluşturuyor. Sema Erder, küreselleşmenin de farklı çehreleri olduğuna dikkat çekiyor. Pendik’in karşısına dikilen sorular, “her yer” için geçerli: “Hangi küreselleşmeyle eklemleşmeli? Formelle mi? Enformelle mi? Yeraltıyla mı? Hepsiyle mi?”

Kitabın önemli başlıklarından biri de, yeni nesil popülizmin bir gerilim ekseni olarak “AK Camia” - “Beyaz Türkler” ilişkisi ve genel olarak yerel siyaset.

Lisans eğitimini A.Ü. SBF’de, yüksek lisans eğitimlerini H.Ü. Nüfus Etüdleri Enstitüsü (Demografi), Stockholm Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi’nde (Kent Bilimleri) yaptı, doktora derecesini de Marmara Üniversitesi’nden aldı. Akademik yaşamını esas olarak Marmara Üniversitesi’nde sürdürdü ve emekli oldu. İşçi göçü, gettolaşma, gecekondulaşma, çocuk göçü, uluslararası göç, insan ticareti, yerel siyaset, kentsel gerilim konularında araştırmalar yaptı, sonuçlarını kitap ve makale olarak yayımladı. MEAwards, Sedat Simavi Sosyal Bilimler Ödülü ve Kadir Has Üstün Başarı Ödülü’nü aldı. ı. İletişim’den daha önce Ümraniye: İstanbul’da Bir Kentkondu (1996; 6. baskı 2021) ve Zorla Yerleştirmeden Yerinden Etmeye (2018) kitapları yayımlanmıştı.

Kitabın Adı Yeni Nesil Popülizm ve Kentsel Gerilim
Alt Başlık Pendik Örneği
ISBN 9789750535024
Yayın No İletişim - 3298
Dizi Araştırma-İnceleme - 554
Alan Kentleşme, Çevre ve Ekoloji
Sayfa 236 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 205,00 TL
Baskı 1. baskı - Mayıs 2023
Yazar Sema Erder
Editör Tanıl Bora
Dizi Kapak Tasarımı Ümit Kıvanç
Kapak Suat Aysu
Kapak Fotoğrafı Sema Erder
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Yağmur Yıldırımay Bayrakçı
Dizin Berkay Üzüm
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit
''Kentin aynası Pendik''
Sema Erder, uzun yıllardır kentsel gerilim, işçi göçü, gettolaşma üzerine araştırmalar yapan bir akademisyen. 1995 yılında İstanbul Gazi Katliamı’nın ardından kentteki etnik ilişkileri, gerilimi ve kentleşme sürecini gözlemlemeye uygun olduğu Pendik’te bir araştırma yaptı. 2020 yılında ise bu araştırmanın da bulgularının gözden geçirilmesi ve geçen 25 yılda yaşanan değişimin anlaşılması için yeni bir araştırma gerçekleştirdi. Bu çalışma, “Yeni Nesil Popülizm ve Kentsel Gerilim/Pendik Örneği” ismiyle kitap haline getirilerek İletişim Yayınları’ndan çıktı. Pendik’e ilişkin kitap, ülkede ve İstanbul’da yaşanan değişimi, farklı kesimlerin neler kaybettiğini, farklı etnik gruplar arasındaki ilişkiyi anlama açısından çok önemli bir çalışma olmuş. İktidarın güçlendiği bir ilçe olmasına rağmen AKP’nin kalesi imajını üstlenmeyen, Bağcılar ve Başakşehir gibi görülmeyen bir ilçe Pendik… 1990 yılında 295 bin olan nüfusu, 2020 yılında 726 bine çıktı. Hormonlu bir şekilde büyüyen Pendik, bir dönem Boşnak nüfusun da yoğun olduğu bir ilçeydi. Gerçekten her satırında farklı bir bilgi içeren kitabı anlatmak kolay değil. En iyisi okumak ama onun öncesinde Sema Erder çalışmaya ilişkin sorularımız yanıtladı…
06.07.2023 - BirGün