Vathek

Vathek, Gotik edebiyatta silinmez izler bırakarak kendinden sonraki yazarları derinden etkileyen William Beckford’un başyapıtı.

Seçil Kıvrak çevirisi,
Murat Belge'nin önsözü,
Yazar ve dönem kronolojisi,
Kitaba dair görsellerle.

Vathek, Gotik edebiyatta silinmez izler bırakarak kendinden sonraki yazarları derinden etkileyen William Beckford’un başyapıtı.

Vathek doğaüstü güçlere ve hiç kimsenin erişemediği bilgilere meraklı bir Abbasi halifesidir. Bilgi ve macera arayışı onu, kendisine sınırsız bir hazine ve rakipsiz bir iktidar vaat eden bir yabancıyla tanışmaya götürür ve Vathek yabancının istekleri doğrultusunda ruhsal arzularını tatmin edebilmek için inancını bile değiştirmeye razı olur. Vathek’in bir hazine peşinde Yeraltı Sarayı’na yaptığı yolculuk fanteziyle şiddetin, groteskle güzelliğin, büyüyle korkunun iç içe geçtiği benzersiz bir Gotik serüvene dönüşür. William Beckford’un henüz 21 yaşında yazdığı ve Lord Byron’dan Jorge Louis Borges’e, Stéphane Mallarmé’den Susan Sontag’a birçok yazarı derinden etkileyen Vathek modern edebiyatın köşetaşlarından biri.

“Vathek, hayal gücüyle ve betimlemelerinin güzelliğiyle Avrupa’daki bütün taklitlerinden katbekat üstündür.”
LORD BYRON

“William Beckford, kendinden sonraki iki yüzyılın edebiyatının tüm teatral yönlerinin öncüsüdür.”
SUSAN SONTAG

29 Eylül 1760’ta bazı kaynaklara göre Londra-Soho’da bazı
kaynaklara göre ise Wiltshire-Fonthill’deki aile malikanesinde doğdu. Kendisiyle

aynı ismi taşıyan babası zengin bir plantasyon sahibiydi ve iki dönem Londra beledi-
ye başkanlığı yapmıştı. Babasının on yaşında vefat etmesiyle büyük bir mirasa sahip

olan Beckford, eğitimini ailenin Fonthill’deki malikanesinde ve özel öğretmeni John

Lettice ile birlikte İsviçre’de tamamladı; küçük yaşlarda ileri derecede Fransızca öğ- rendi. 1780-1781’de Avrupa’da büyük bir tura çıkıp İsviçre, Portekiz, Fransa, İtalya gibi ülkelere seyahat etti ve Biographical Memoirs of Extraordinary Painters’ı (Sıradışı Ressamların Biyografik Hatıratları, 1780) yazdı. 1783’te Dreams, Waking Thoughts and Incidents’ı (Rüyalar, Uyanık Düşünceler ve Tesadüfler) yazan Beckford, 1784’te İngiliz parlamentosunda vekil olsa da adının karıştığı aşk skandallarından ötürü itibarı zedelendiği için İsviçre’ye gitmek zorunda kaldı. 1787’de kısa süreliğine İngiltere’ye döndü, ardından on yıl boyunca Avrupa’nın çeşitli ülkeleri ve şehirlerinde seyahat etti. 1796’da Modern Novel Writing or the Elegant Enthusiast’ı (Modern Roman Yazımı ya da Zarif Bir Roman Meraklısı) kaleme aldı. Aynı yıl Fonthill’de yaptırmaya başladığı ve 1807’de yerleştiği meşhur Gotik malikanesi (Fonthill Abbey) içerdiği sanat koleksiyonu, nadir kitaplar ve antika eşyalarla büyük ilgi görmüştür. 1822’de şeker fiyatlarındaki artıştan kaynaklı ekonomik kriz nedeniyle Fonthill Abbey’i satmak zorunda kalan Beckford, seksen üç yaşında gripten öldüğü 1844’e kadar İngiltere’nin Bath şehrinde yaşadı. En bilinen yapıtı Vathek (1786) ilk olarak 1782’de Fransızca yazıldı, Beckford’un gözetimi altında Samuel Henley tarafından İngilizceye çevrildi ve yazarın izni olmadan İngiltere’de yayımlandı. Vathek ile İngiliz edebiyatında Gotik adı verilen türe önemli katkılar yapan Beckford 1797’de Azemia: A Descriptive and Sentimental Novel (Azemia: Betimleyici ve Santimantal Bir Roman); 1834’te Italy; with Sketches of Spain and Portugal (İspanya ve Portekiz Skeçleriyle birlikte İtalya); 1835’te Recollections of an Excursion to the Monasteries of Alcobaça and Batalha’yı (Alcobaça ve Batalha Manastırlarına Seyahat Anıları) yazdı.

Kitabın Adı Vathek
Orijinal Adı Vathek
ISBN 9789750533686
Kapak Richard Westall, “Halife ve Gâvur”
Yayın No İletişim - 1711
Dizi İletişim Klasikleri - 57
Alan Klasik Dünya Edebiyatı
Sayfa 135 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 89,00 TL
Baskı 2. basım 1. baskı - Ağustos 2022
Yazar William Beckford
Çeviren Seçil Kıvrak
Dizi Yayın Yönetmeni Murat Belge
Yayına Hazırlayan Güneş Akkor, Barış Özkul
Önsöz Murat Belge
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Bahadır Durmaz
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit