Müfettiş

Toplumsal eleştirisi, keskin mizahı ve unutulmaz karakterleriyle tiyatroda bir “Gogol çağı” başlatan Müfettiş her perdesi, sahnesi ve diyaloğuyla unutulmaz bir yapıt.

Ergin Altay çevirisi,
Barış Özkul'un önsözü,
Duffield White'ın sonsözü,
Yazar ve dönem kronolojisi,
Kitaba dair görsellerle.

Modern tiyatroda çığır açan Müfettiş, Gogol’ün keskin zekâsıyla hiciv yeteneğini harmanlayan başyapıtı. Rus taşrasındaki bir ilçeye uşağı Osip’le birlikte gelen Hlestakov, onu her an Petersburg’dan gelmesi beklenen müfettiş zanneden ilçe başkanı ve memurların otorite korkusundan istifade etmeye başlar. Komik tesadüflerle her gün daha yakından tanıdığı ilçe halkı ve bürokrasisinin neredeyse tüm kademeleriyle yozlaştığını fark eden “sahte müfettiş” Hlestakov’un hiciv okları ufak bir taşra şehrinden bütün bir Rusya’nın idari sistemine yönelir. Toplumsal eleştirisi, keskin mizahı ve unutulmaz karakterleriyle tiyatroda bir “Gogol çağı” başlatan Müfettiş her perdesi, sahnesi ve diyaloğuyla unutulmaz bir yapıt.

“Müfettiş, kuşkusuz, Rus dilinde yazılmış en büyük tiyatro yapıtıdır.”
D.S. MİRSKY

“Hepimiz Gogol’ün paltosundan çıktık.”
DOSTOYEVSKİ

1 Nisan 1809’da Ukrayna’nın Poltava şehrine bağlı Soroçintzi’de doğdu. 1821’de Kiev yakınlarındaki Nezhin Yüksek Okulu’na kaydoldu, 1828’de buradan mezun olduktan sonra St. Petersburg’a yerleşti. Bir dergide yayımlanan şiiri “Hans Küchelgarten” nedeniyle bir süre eleştirilere maruz kaldıktan sonra, şiirin bütün nüshalarını satın alarak yakıp Kuzey Almanya seyahatine çıktı, geri dönünce devlet hizmetine girdi. Bu dönemde edebiyat dergilerinde hikâyeleri yayımlanan Gogol, 1831’de devlet hizmetinden ayrıldı ve bir kız enstitüsünde tarih öğretmenliği yapmaya başladı. Aynı yıl yayımladığı, Ukrayna hakkındaki hikâyelerinin ilk cildi olan Dikanka Yakınlarında Bir Çiftlikte Akşam Toplantıları, Gogol’ü istediği başarıya yaklaştırdı, kitabın ertesi yıl yayımlanan ikinci cildi ise bu başarıya erişmesini sağladı.1834’te yakın çevresi sayesinde St. Petersburg Üniversitesi’ndeki Dünya Tarihi kürsüsüne atandı, ama bu alanda başarılı olamayınca yeniden edebiyata yöneldi ve 1835’te Mirgorod isimli kitapta topladığı hikâyelerini iki cilt halinde yayımladı. 15. yüzyıl Ukrayna Kazakları’nın yaşamını anlattığı “Taras Bulba” ve en bilinen hikâyelerinden olan “Burun” bu kitaptadır. Aynı yıl “Bir Delinin Hatıra Defteri”, “Neva Bulvarı”, “Portre” gibi hikâyelerinin ve denemelerinin yer aldığı Arabeskler isimli bir kitap daha yayımladı. Bu süreçte, Müfettiş ve Bir Evlenme isimli iki oyununu kaleme aldı. 1836’da ülkesini terk eden Gogol, on iki yılını yurtdışında geçirdi, Rusya’ya dönüşleri kısa süreli oldu. 1837’de İsviçre’de Ölü Canlar’ın ilk bölümünü yazmaya başladı. 1838’de Roma’ya gitti ve burada, verem hastası bir prensle olan dostluğunu anlattığı Bir Villadaki Geceler’i yazdı. 1840’ta Rusya’ya döndü, Ölü Canlar’ın ilk kısmını dostlarıyla paylaştıktan sonra İtalya’ya gitti ve en meşhur hikâyelerinden “Palto”yu tamamladı. 1842’de tekrar Rusya’ya dönen yazarın Ölü Canlar romanının birinci bölümü bu yıl yayımlandı. 1847’de Dostlarla Mektuplaşmalardan Seçme Bölümler isimli kitabı yayımlanan Gogol, ertesi yıl Kudüs’e hacca gittikten sonra bir süre manastırlarda yaşadı ve 1852’de Moskova’ya döndü. 24 Şubat 1852 gecesi, aralarında Ölü Canlar’ın ikinci cildinin müsveddelerinin de bulunduğu bütün el yazmalarını yaktı. Ağır bir bunalım içinde yatağa düştü, yemek yemeyi kesti ve 4 Mart 1852’de, kırk üç yaşında hayatını kaybetti.
Kitabın Adı Müfettiş
Orijinal Adı Ревизор
ISBN 9789750533303
Kapak Konstantin Apollonoviç Savitski, “Müfettiş”, 1901
Yayın No İletişim - 3174
Dizi İletişim Klasikleri - 156
Alan Klasik Dünya Edebiyatı
Sayfa 163 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 97,00 TL
Baskı 1. baskı - Haziran 2022
Yazar Nikolay Vasilyeviç Gogol
Çeviren Ergin Altay
Dizi Yayın Yönetmeni Murat Belge
Yayına Hazırlayan Güneş Akkor, Barış Özkul
Önsöz Barış Özkul
Sonsöz Duffield White
Sonsözü Çeviren Barış Özkul
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Nebiye Çavuş
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit