Mendile, Simite, Boyaya, Çöpe...
Ankara Sokaklarında Çalışan Çocuklar

Sokaklarda çalışan çocuklar, son on yılda Türkiye’de kent hayatında gittikçe daha fazla görünür oldu. Güneydoğu’dan zorunlu kitlesel göçün bunda büyük etkisi var. Yerlerinden, varlıklarından koparılan, yeteneklerinin “işe yaramadığı” kentlerde tutunmaya çalışan yoksul ailelerin geçim yükünü çocuklar üstleniyor. Sokakta çalışmaya gidiyorlar. En ağır, en "pis" işlere giriyor, olmayan "iş"ler icat ediyorlar.

Sokaklarda çalışan çocuklar, son on yılda Türkiye’de kent hayatında gittikçe daha fazla görünür oldu. Güneydoğu’dan zorunlu kitlesel göçün bunda büyük etkisi var. Yerlerinden, varlıklarından koparılan, yeteneklerinin “işe yaramadığı” kentlerde tutunmaya çalışan yoksul ailelerin geçim yükünü çocuklar üstleniyor. Sokakta çalışmaya gidiyorlar. En ağır, en “pis” işlere giriyor, olmayan “iş”ler icat ediyorlar.
“Zannediyorlar biz hırsızlık yapıyoruz…”
“İnsanlar bizi anlamıyor. Bazıları bizi dilenci sanıyor. Bizi küçük görüyorlar, küfrediyorlar, bir şey diyemiyoruz, çekip gidiyoruz.”
Bu sözlerin sahipleri, 11 yaşındaki “Ayşe” ile 14 yaşındaki “Adnan”. Ayşe ile Adnan hırsızlık yapmıyorlar, dilenmiyorlar. Ayşe Ankara sokaklarında yara bandı satıyor, Adnan ayakkabı boyuyor. Böylece ailelerinin geçimine katkıda bulunuyorlar. Hatta “Ayşe”lerin, “Adnan”ların getirdiği paralar birçok durumda ailenin ana gelir kalemini oluşturuyor.
Betül Altuntaş, Ankara sokaklarında çalışan çocukların yaşam dünyasına eğiliyor. Onların, ailelerinden tamamen kopmuş olan “sokakta yaşayan çocuklar”dan farkına dikkat çekiyor. “Sokak çocukları” genellemesinin gözden kaçırdığı önemli ayrımlar, bunlar… Yazar, kâğıt mendil, çiçek, yara bandı satan, simitçilik yapan, ayakkabı boyayan, çöp toplayan dört grubun dinamiklerini, iç ilişkilerini, aile bağlarını, koşullarını da ayrı ayrı ele alıyor. Böylece, bu küçük “sokak emekçilerine” yekpâre bir kalabalık, bir “güruh” olarak bakıldığında farkedilmeyen özellikleri, ayrımları saptıyor. Kitapta sokakta çalışan çocukların bütün dünyadaki durumuna, konuya ilişkin yaklaşım biçimlerine, Türkiye’deki yasal ve kurumsal düzenlemelere ilişkin değerlendirmeler de yer alıyor.

1969 Ankara doğumlu. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksek Okulu mezunu. Aynı üniversitede yüksek lisansını, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakütesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nde doktorasını tamamladı. 1992-1996 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi’nde öğretim elemanı olarak görev yaptı. Yaklaşık bir buçuk yıldır. Sosyal Hizmetler Uzmanları Derneği Merkez Yönetim Kurulu’nda, bunun yanında Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Genel Merkez Disiplin Kurulu´nda yer almaktadır.
Kitabın Adı Mendile, Simite, Boyaya, Çöpe...
Alt Başlık Ankara Sokaklarında Çalışan Çocuklar
ISBN 9789750501265
Yayın No İletişim - 901
Dizi Araştırma-İnceleme - 146
Alan Sosyoloji
Sayfa 256 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 190 gr
Perakende Satış Fiyatı 179,00 TL
Baskı 4. baskı - Ağustos 2021 (1. baskı - Mayıs 2003)
Yazar Betül Altuntaş
Kapak Utku Lomlu
Editör Tanıl Bora
Kapak Fotoğrafı Burçak Çisil Şengil
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Serap Yeğen
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset