Yeni İslâmî Burjuvazi
Türk Modeli

Yeni İslâmî Burjuvazi bir siyasal hareketin, yeni bir burjuva sınıfının ortaya çıkma koşullarını nasıl yarattığını incelerken, siyasal İslâm açısından bu tarihsel dönüşümün neden ve sonuçlarını ele alarak, bu süreçte, dinden, muktedir bir sınıfsal gösterge yaratılmasına da dikkat çekiyor.

Türkiye’de AKP’nin 2002’de tek başına hükümet kurmasıyla siyasal İslâmın iktidar olma mücadelesinde hedefe varılmış oldu. Fakat İslâmî kimlik, iktidara gelmeden çok önce sınıfsal bir nitelik kazanmıştı. Bu dönüşümde, 1990 yılında İstanbul’da, İslâmî hareketle güçlü bağları olan bir ekonomik seçkinler topluluğu tarafından kurulan MÜSİAD’ın etkisi belirleyiciydi. MÜSİAD’ın Türkiye siyaseti üzerindeki gücünü, kurucu başkanlarından Erol Yarar şöyle açıklıyor: “TÜSİAD geçmiş, MÜSİAD gelecek demek.” Bu kitaba konu olan sosyal tarih, bir çıkar grubunun gücünün, üyelerinin inancında, azminde ve iradesinde gizli olduğu tezini doğruluyor.

Fransa’da sosyoloji ve siyaset bilimi dersleri veren Dilek Yankaya, Yeni İslâmî Burjuvazi’de MÜSİAD’ı kuracak olan aktörlerin hayat hikâyelerinden yola çıkarak, bu aktörlerin kamusal alandaki seferberlikleriyle başlayan ve Türkiye’de yeni bir Müslüman burjuva sınıfının ortaya çıkışı ve iktidar olmasıyla devam eden süreci inceliyor. Yankaya’nın MÜSİAD üyeleriyle yaptığı görüşmelerin satır aralarında, bu “genç” burjuvazinin Türkiye’nin son yirmi yılına nasıl damga vurduğunu, ekonomiyi ve siyaseti nasıl belirlediğini açıkça görülüyor. 

Yeni İslâmî Burjuvazi bir siyasal hareketin, yeni bir burjuva sınıfının ortaya çıkma koşullarını nasıl yarattığını incelerken, siyasal İslâm açısından bu tarihsel dönüşümün neden ve sonuçlarını ele alarak, bu süreçte, dinden, muktedir bir sınıfsal gösterge yaratılmasına da dikkat çekiyor. 

 

 

Di̇lek Yankaya 2004’te Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisans tezini Paris Siyasal Çalışmalar Enstitüsü’nde TÜSİAD ve AKP üzerine yaptı. Doktorasını 2011 yılında tamamlayan Yankaya, Paris 13, INALCO ve Paris Siyasal Çalışmalar Enstitüsü’nde siyaset bilimi, sosyoloji ve Türkiye üzerine dersler vermektedir. Türkiye çalışmalarının yanı sıra, Avrupa’daki Türk göçmenler ve Müslümanlarla ilgili araştırmalar yürütmektedir. 2002’de Gallimard tarafından yayımlanan La nouvelle bourgeoisie islamique: Le modèle Turc, Fransa’da, Comité France-Turquie Derneği tarafından yılın kitabı ödülüne layık görüldü.

Kitabın Adı Yeni İslâmî Burjuvazi
Alt Başlık Türk Modeli
Orijinal Adı La nouvelle bourgeoisie islamique: Le modèle Turc
ISBN 9789750514203
Yayın No İletişim - 1954
Dizi Araştırma-İnceleme - 328
Alan Ekonomi, Sosyoloji, Politika/Siyaset
Sayfa 270 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 219 gr
Perakende Satış Fiyatı 240,00 TL
Baskı 3. baskı - Ağustos 2018 (1. baskı - Ocak 2014)
Yazar Dilek Yankaya
Çeviren Melike Işık Durmaz
Editör Ahmet İnsel
Yayına Hazırlayan Can Belge
Dizi Kapak Tasarımı Ümit Kıvanç
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Birhan Koçak
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset