Arayışlar
Bilim, Kültür, Üniversite

Hasan Ünal Nalbantoğlu’nun dili, bilhassa kavramları “karşılamadaki” ve açmadaki titizliği, başlı başına bir sosyal bilim tecrübesidir: “Kitsch”leşmeye razı gelmeyen bir düşünsel özenin ve tutkunun örneği.
“Bilimcilik oynamak yerine bilgi üretme…” Aslında bu sözleri özetleyebilir, Hasan Ünal Nalbantoğlu’nun Arayış’ını.

Hasan Ünal Nalbantoğlu’nun dili, bilhassa kavramları “karşılamadaki” ve açmadaki titizliği, başlı başına bir sosyal bilim tecrübesidir: “Kitsch”leşmeye razı gelmeyen bir düşünsel özenin ve tutkunun örneği.
“Bilimcilik oynamak yerine bilgi üretme…” Aslında bu sözleri özetleyebilir, Hasan Ünal Nalbantoğlu’nun Arayış’ını. Kültür endüstrisi çağında kültürün, bilimin, üniversitenin geçirdiği dönüşümün eleştirisi ve alternatif arayışı, kitapta bir araya getirilen yazılara istikametini ve enerjisini veriyor. Bu yazılarda bilgiyle ilişkimizi, dahası bu ilişkiyi anlamlandırma kabiliyetimizi “sakatlayan” süreçler ve kültürel “kitsch”leşmenin yayılmacılığı hakkında güçlü bir eleştirel analizle karşı karşıyayız.
Merceğin odağında ise üniversite var. Bir yandan ulus-devletlerin önceliklerinin, diğer yandan ticarileşmenin ve piyasalaşmanın veya Nalbantoğlu’nun deyişiyle “tekno-bilim ve pazarlama ethos’unun” kıskacında üniversitenin uğradığı kaybın, sadece bu kurumun içindekilerle sınırlı olmadığını hatırlıyoruz. Zira “yozlaşma”, Aydınlanma fikriyle, ortak aklımızla, yaşam ve ahlak değerlerimizle, insan tasavvurumuzla ilgilidir doğrudan doğruya...
Bunların yanı sıra Nalbantoğlu’nun Behice Boran, Muzaffer Şerif Başoğlu, Mübeccel Kıray ve Şerif Mardin gibi öncü bilim insanlarının eser ve üretimlerini ele alan metinleri de, Türkiye’de sosyal bilimler ortamına ve birikimine dair önemli gözlemler içeriyor.

1947'de Ankara'da doğdu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde sosyoloji öğrenimi gördü. Londra Üniversitesi'nde yüksek lisans, Hacettepe Üniversitesi'nde doktora yaptı. 1968-1990 arasında Hacettepe, ODTÜ, Durham ve Kaliforniya Üniversitesi-Berkeley'de ders verdi. 1990'dan, aramızdan ayrıldığı 2011'e kadar ODTÜ Sosyoloji Bölümü'nde görev yapmıştır. Hazırladığı Patikalar; Martin Heidegger ve Modern Çağ adlı derleme 1997'de İmge Kitabevi Yayınları'nca; Arayışlar - Bilim, Kültür, Üniversite derlemesi 2009'da, Yan Yollar - Düşünce, Bilgi, Sanat adlı kitabı 2010'da İletişim Yayınları'nca yayımlanmıştır.
 
İletişim Yayınları ayrıca Hasan Ünal Nalbantoğlu'na Armağan - Symbolae in Honorem kitabını yayımlamıştır. (2008; derleyenler Adile Arslan Avar - Devrim Sezer).
Kitabın Adı Arayışlar
Alt Başlık Bilim, Kültür, Üniversite
ISBN 9789750506529
Yayın No İletişim - 1369
Dizi Politika - 75
Alan Politika/Siyaset
Sayfa 430 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 351 gr
Perakende Satış Fiyatı 84,50 TL
Baskı 1. baskı - Mart 2009
Yazar Hasan Ünal Nalbantoğlu
Dizi Kapak Tasarımı Utku Lomlu
Editör Tanıl Bora
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Barış Sağlam
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset