Weimar Kültürü

Peter Gay’in Weimar Kültürü kitabı, bir sanatsal arayışa ve uyanışa eşlik eden bu kültürün canlı ve akıcı bir anlatımını sunarak Weimar deneyiminin saklı hazinesini okurlarına teslim ediyor.

Birinci Dünya Savaşı ve akabinde Versay Antlaşması Alman toplumunu derin bir buhrana sürüklemişti. Weimar kültürü, bu buhranın içerisinden filizlendi ve kısa ömürlü ama kendine özgü demokratik bir deneyime sahne oldu. Weimar demokrasisinin ayırt ediciliğinin kanıtı olarak Weimar Anayasası çalışmalara epey konu olmuştur ancak Weimar’ın sınırlarını aşıp 20. yüzyılda sanatta, edebiyatta, müzikte Batı kültürünün pek çok veçhesine etki etmiş “Weimar kültürü” dendiğinde ne anlayabiliriz?

Peter Gay’in Weimar Kültürü kitabı, bir sanatsal arayışa ve uyanışa eşlik eden bu kültürün canlı ve akıcı bir anlatımını sunarak Weimar deneyiminin saklı hazinesini okurlarına teslim ediyor.

“Birkaç ay içinde Adolf Hitler Almanya Şansölyesi oldu ve Weimar ahalisi yanına Weimar ruhunu da alarak dört bir yana dağıldı: Kimi kendi içine, Ezop diline çekildi, kimileri soykırım kamplarında ölüme gitti... Ancak kimisi de Weimar ruhunu hayatın içine, müthiş kariyerler yaparak iz bıraktıkları laboratuvarlara, hastanelere, gazeteciliğe, tiyatrolara, üniversitelere taşıdı ve bu ruh gerçek yurduna orada kavuştu, sürgünde.”
PETER GAY

1923’te Berlin’de doğdu. Yale Üniversitesi’nde dersler vermiş tarihçi, profesör, genellikle kültür incelemeleriyle bilinir. Yirmiden fazla kitabının içinde en bilinenlerinden biri The Enlightenment: An Interpretation’dır (Knopf, 1966-1969). Bir diğeriyse, Türkçeye de çevrilmiş Modernizm: Sapkınlığın Cazibesi’dir (Everest, 2017, çev. Sibel Erduman). 2015 yılında hayatını kaybetti.

Kitabın Adı Weimar Kültürü
Orijinal Adı Weimar Culture: The Outsider as Insider
ISBN 9789750534232
Kapak Dresden, 1923 (New York Halk Kütüphanesi Resim Koleksiyonu)
Yayın No İletişim - 3246
Dizi Tarih - 169
Alan Sanat
Sayfa 246 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 202,00 TL
Baskı 2. baskı - Kasım 2023 (1. baskı - Ocak 2023)
Yazar Peter Gay
Çeviren Eren Buğlalılar
Editör Aybars Yanık
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Şirin Gürkan
Dizin Berkay Üzüm
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit