İktidar
Radikal Bir Görüş

Lukes’un son kullanma tarihi olmayan bu klasik eseri, yaşadığımız tarihsel momentte geçerli olduğu varsayılan “gönüllü kulluk/gönüllü tabiiyet” tartışmasına dair bir dizi soru ve cevap ile katkıda bulunuyor.

“...iktidar, bazılarını burada ele aldığımız birçok biçime bürünebilir: doğrudan sansür ve dezenformasyon, çocuk yerine koyan yargıların muhtelif kurumsallaşmış ve kişisel türleri, bir şeyin başka türlü olabilecekken ‘doğallaştırılması’ ve arzu ve inancın kaynaklarının yanlış tanınması dahil olmak üzere rasyonalitenin kesintiye uğramasının ve hayalî düşüncelerin her çeşidinin desteklenmesi ve sürdürülmesi.”


“Birinin bir başkasına bir şeyi yaptırması” olarak özetlenebilecek iktidarın tek boyutlu ele alınışını radikal bir perspektifle aşındırmayı deneyen Lukes “yanlış bilinç”, “gönüllü riayet”, “tahakküm olarak iktidar” ve daha birçok kavramsal aleti kullanarak hâkim iktidar tanımları ve alternatif kavramsallaştırmalar ile münakaşaya giriyor, tartışarak ilerliyor, iktidarın çokboyutluluğunu göstermeyi deniyor. Sosyal bilimcinin sadece cevap verebileni değil, aynı zamanda iyi soru sorabileni makbuldür önermesini haklı çıkaran kışkırtıcı sorularıyla birlikte aslında iktidarı kavramanın, üzerinde mutabakat varmış gibi görünmesini sağlayan kullanımındaki cömertliğe pabuç bırakmadan, gerçekte bir çocuk oyuncağı olmadığını çarpıcı bir biçimde gözler önüne sergiliyor.

Lukes’un son kullanma tarihi olmayan bu klasik eseri, yaşadığımız tarihsel momentte geçerli olduğu varsayılan “gönüllü kulluk/gönüllü tabiiyet” tartışmasına dair bir dizi soru ve cevap ile katkıda bulunuyor.

New York Üniversitesi’nde sosyoloji profesörüdür. Daha önce Londra Ekonomi Okulu’nda (LSE - London School of Economics and Political Science), Siena, Paris, Kaliforniya ve San Diego üniversitelerinde misafir öğretim üyesi olarak bulundu ve dersler verdi. Genel olarak siyasal ve toplumsal teoriye odaklanan Lukes, doktorasını Fransız sosyolog Emile Durkheim’ın yaşamı ve çalışmaları üzerine yaptı. Bireycilik, rasyonalite, Marksizm ve etik, iktidar, ahlâk sosyolojisi, sol politika konularıyla ilgili pek çok eseri vardır. Bireycilik (1973), Emile Durkheim: Yaşamı ve Çalışmaları (1973), Ahlâki Çatışma ve Siyaset (1991) ve Ahlâki Görecilik (2008) önemli eserleri arasında sayılır. Profesör Caritat’ın Şaşırtıcı Aydınlanması adlı eseri (1995) Türkçeye de kazandırılmıştır (Pharmakon Kitap, 2015).
Kitabın Adı İktidar
Alt Başlık Radikal Bir Görüş
Orijinal Adı Power. A Radical View
ISBN 9789750520228
Yayın No İletişim - 2361
Dizi Politika - 151
Alan Politika/Siyaset
Sayfa 239 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 202 gr
Perakende Satış Fiyatı 220,00 TL
Baskı 1. baskı - Ağustos 2016
Yazar Steven Lukes
Çeviren Mehmet Ratip
Yayına Hazırlayan Aybars Yanık
Dizi Kapak Tasarımı Utku Lomlu
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Siyami Kuzu
Dizin Burçin Gönül
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit