Yüzeybilim Fragmanlar

Ulus Baker, noktalar ve konumların değil çizgilerin olduğu, sezgiyle hareket eden, toplumsal mücadelelerle, sanatlarla, bilimlerle bağlantılar kurarak ilerleyen bir düşünce geliştirdi... Elinizdeki kitap, onun düşünce akış şebekesidir.

 “Ağaç ya da köklerden farklı olarak rizomlar (köksaplar) herhangi bir noktayı başka herhangi bir noktaya bağlama özelliğine sahiptirler. Ama bu iki nokta arasında ‘ortak özellikler’ bulunması asla gerekmez. Tümüyle farklı doğalarda olabilirler. Çok farklı işaret düzenlerine ve iletişim mekanizmalarına sahiptirler.  (…) Bir rizom birimlerden değil boyutlardan oluşur, daha doğrusu hareket halindeki yönlerden. Ne başı ne de sonu vardır.

Ama her zaman bir ‘ortası’ bulunur. Bu ortadan kaynaklanır, gelişir, serpilir. (…) Böyle bir çoğulluk boyut değiştirdiğinde aynı zamanda zorunlu olarak doğası da değişir, başkalaşıma uğrar. Nokta ve konumlarla, noktalar arasındaki ikili ilişkilerle tanımlanan bir yapı gibi değildir. O yalnızca çizgilerden yapılmıştır. Onun boyutları bir parçalara ayrılma ve kopuş noktalarıyla tanımlanmıştır.
Rizomun esas özelliği şecereye ve soy ağacına, aile ve Devlet değerlerine karşı çıkışı, onları bozulmaya uğratmasıdır. Bir tür karşı-hafızadır. Değişimlerle, unutuşlarla, kalıpların kırılmasıyla, yayılma ve işgal ile büyür.”
 
Ulus Baker, noktalar ve konumların değil çizgilerin olduğu, sezgiyle hareket eden, toplumsal mücadelelerle, sanatlarla, bilimlerle bağlantılar kurarak ilerleyen bir düşünce geliştirdi... Elinizdeki kitap, onun düşünce akış şebekesidir. 
Yüzeybilim-Fragmanlar üç bölümden oluşuyor:
Rizom-düşünce: Spinoza, Tarde, Deleuze.
Otonom-düşünce: Hardt, Negri, Lazzarato.
Oluş-düşünce: Minör-edebiyat – Woolf, Acker, Jünger.
Bu teorik şebekenin hatları, felsefeden edebiyata, tarihin dip köşelerinden günümüzün her ânına, diyanet işleri fetvalarından ölüm oruçlarına, hastaneden pulculara, geçmediği yer bırakmıyor. Olsaydı, konuşsaydı, dinleseydik… dedirten metinler…                     
Kitapta yer alan bölümler
Rizom-Düşünce: Spinoza, Tarde, Deleuze Ulus Baker
Otonom-Düşünce: Hardt, Negri, Lazzarato Ulus Baker
Oluş-Düşünce: Kadın-Oluş,Hayvan-Oluş, Azınlık-Oluş, veya Minör-Edebiyat: Woolf, Acker, Jünger Ulus Baker

ULUS BAKER 1960 doğumlu. ODTÜ Sosyoloji Bölümü’nde çalıştı, yüksek lisans ve doktora yaptı. Çeşitli yayınevlerine katkıda bulundu. Sosyalizm ve Toplumsal Mücadeleler Ansiklopedisi’ni (İletişim, 1988) hazırlayan kadroda yer aldı. Toplum ve Bilim dergisi yayın kurulu üyeliği yaptı. Başka dergilerin yanı sıra, Birikim’de yazıları yayımlandı. Birçok platformda dersleriyle, konferanslarıyla, “serbest” konuşmalarıyla, sanal ortamda yazışmalarıyla, hep insanlarla sohbet halinde oldu. 12 Temmuz 2007’de bu dünyadan ayrıldı.

Yazıları İletişim Yayınları Birikim Kitapları dizisinden kitaplaştırılmaktadır: Aşındırma Denemeleri (2000), Yüzeybilim - Fragmanlar (der. Ege Berensel, 2009), Kanaatlerden İmajlara - Duygular Sosyolojisine Doğru (çev. Harun K. Abuşoğlu, 2010), Beyin Ekran (der. Ege Berensel, 2011), Dolaylı Eylem (der. Ege Berensel, 2012), Sanat ve Arzu (2014).

1968 yılında Muğla’da doğan yazar, ODTÜ Elektrik-Elektronik ve Endüstriyel Tasarım bölümlerinde okudu. Ulus Baker ile birlikte Öteki Yayınları için “Sinema” “Anarşizm” ve “Deleuze Dersleri” dizilerinin editörlüğünü yaptı. Şiirleri, yazıları ve çevirileri Edebiyat ve Eleştiri, Zinhar, Siyahi; sinema yazıları 25 Kare, Sinemasal, Kısa Devre, gibi dergilerde yayınlandı. 

Kitabın Adı Yüzeybilim Fragmanlar
ISBN 9789750523465
Yayın No İletişim - 2591
Dizi Birikim Kitapları - 25
Alan Felsefe, Politika/Siyaset
Sayfa 507 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 422 gr
Perakende Satış Fiyatı 365,00 TL
Baskı 2. Basım 3. baskı - Aralık 2021 (2. Basım 1. baskı - Mart 2019)
Yazar Ulus Baker
Derleyen Ege Berensel
Dizi Kapak Tasarımı Utku Lomlu
Editör Tanıl Bora
Kapak Suat Aysu
Kapak Fotoğrafı Ege Berensel
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Begüm Güzel
Dizin Cem Tüzün
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit