Son Düş

Dünya edebiyatına unutulmaz Gatsby karakterini kazandıran Fitzgerald son romanı Son Düş’te 1930’ların Hollywood’undan çarpıcı bir kesit sunuyor.

Tomris Uyar çevirisi,
John E. Hart’ın önsözü,
Peter Rodda’nın sonsözü,
Yazar ve dönem kronolojisi,
Kitaba dair görsellerle.

Dünya edebiyatına unutulmaz Gatsby karakterini kazandıran Fitzgerald son romanı Son Düş’te 1930’ların Hollywood’undan çarpıcı bir kesit sunuyor.

Cecilia, Hollywood’un en ünlü yapımcılarından Pat Brady’nin kızıdır. Babasının iş arkadaşı olan genç ve başarılı yapımcı Monroe Stahr’a âşıktır, bu yüzden de Stahr’ın peşinden ayrılmaz ve hayatını araştırır. Karısını kaybettikten sonra bütün hayatını işine adayan Stahr film setinde karşılaştığı Kathleen’in karısına olan benzerliğinden çok etkilenir ve hayatının kontrolünü kaybeder. Öte yandan zenginlik, gösteriş, şaşaayla tanınan Hollywood, film dünyasında bir birlik oluşturmaya çalışan Komünist Partili Brimmer’in gelişiyle sarsılmaya başlayacaktır. Fitzgerald’ın böyle kurguladığı Son Düş, yazarın kalp krizi geçirip hayatını kaybetmesiyle yarım kalır. Fitzgerald’ın ölümünden sonra yakın arkadaşı olan yazar ve eleştirmen Edmund Wilson yazılmış bölümler ve taslakları bir araya getirerek kitabı oluşturur ve 1941’de yayımlar. Fitzgerald bu yarım kalan kitabında kendisinin de bir süre çalıştığı Hollywood film endüstrisini içerden bir gözle eleştirir.

“Son Düş tamamlanmamış olduğu halde iddialı bir kitaptır; tamamlanmış olsa hem Fitzgerald’ın en iyisi hem de çok güzel bir roman olacağını görmemek için kör olmak gerekir.”
J. DONALD ADAMS

1896’da Minnesota’ya bağlı Saint Paul’da, İrlanda asıllı bir annenin ve İngiliz asıllı bir babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. Çocukluğunu New York’a bağlı Buffalo ve Syracuse’da geçirdi. Koyu Katolik olan anne babasının tercihi doğrultusunda ilk ve orta öğrenimini Katolik okullarında tamamladı. Bu dönemde parlak zekâsıyla ve edebiyata olan düşkünlüğüyle akranları arasından sıyrıldı. 1908’de babası işini kaybedince, aile Minnesota’ya geri döndü. 1913’te Princeton Üniversitesi’ne girdi. Yazar olmaya karar veren Fitzgerald, üniversite yıllarını edebi yeteneğini geliştirmeye adadı. 1917’de Birinci Dünya Savaşı’na katılmak üzere eğitimini yarıda bıraktı. Montgomery’de asteğmen olarak görev yaptığı sırada, Alabama Yüksek Mahkemesi hâkiminin kızı olan ve Fitzgerald’ın Montgomery çevrelerinin “altın kızı” dediği Zelda Sayre ile tanıştı ve âşık oldu. 1918’de savaş sona erince, reklamcılık alanında kariyer yapmak üzere New York’a yerleşti. Zelda’yı evliliğe razı edebilmek için bir yandan reklamcılık yaparken, diğer yandan kısa öyküler yazarak dergilerde yayımladı. 1920’de ilk romanı Cennetin Bu Yakası yayımlandı ve yılın en sevilen romanları arasına girdi. Bu başarının ardından Zelda evlilik teklifini kabul etti ve çift, St. Patrick Katedrali’nde evlendi. Ertesi yıl çiftin ilk ve tek çocuğu olan Frances Scott dünyaya geldi. Zelda ile evlilikleri alkolizmin, psikolojik sorunların, ayrılıp barışmaların gölgesi altında uzun yıllar sürecekti. Fitzgerald 20’li yıllar boyunca Avrupa’ya birçok seyahat yaptı ve özellikle Paris ve Fransız Rivyerası’nda bulundu. 1925’te bugün başyapıtı sayılan Muhteşem Gatsby’yi yayımladı ancak roman beklediği ilgiyi görmedi. Bu hayal kırıklığı, geçim sıkıntısıyla ve Zelda’nın giderek bozulan sağlığının yarattığı üzüntüyle birleşince, Fitzgerald alkole yöneldi. Zelda 1932’de şizofreni teşhisiyle hastaneye kaldırıldı ve tedavi altına alındı. 1934’te Fitzgerald’ın üzerinde yıllarca çalışıp tamamlayabildiği Sevecendir Gece yayımlandı. Okurlar ve eleştirmenler, tıpkı Muhteşem Gatsby gibi, bu romana da ilgi göstermediler. Fitzgerald 1937’de Hollywood’a taşındı ve Metro-Goldwyn- Mayer film şirketinde çalışmaya başladı. Bu dönemde, alkol sorunu, sağlığını tehdit edecek derecede arttı. Geçirdiği kalp krizinin ardından doktorunun tavsiyesiyle daha sakin bir yaşam sürmeye karar verdi. Ancak 1940 yılında geçirdiği ikinci kalp krizinin ardından, kırk dört yaşında hayatını kaybetti. Cenazesi yirmi-otuz kişilik bir topluluğun katıldığı törenle, Maryland’deki Rockville Mezarlığı’na defnedildi. Hayatı boyunca büyük düşlerin peşinde koşan ve bu düşlerin yıkılışını gören Fitzgerald, eserlerinde iki dünya savaşı arasındaki kuşağın, “yitik kuşak” denen genç insanların dramlarını konu edindi ve evrensel bir tema yaratmayı başardı.

Kitabın Adı Son Düş
Orijinal Adı The Last Tycoon
ISBN 9789750526916
Kapak Görseli George Barbier, “Işık”, 1925
Yayın No İletişim - 268
Dizi İletişim Klasikleri - 127
Alan Klasik Dünya Edebiyatı
Sayfa 239 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 213 gr
Perakende Satış Fiyatı 135,00 TL
Baskı 1. baskı - Haziran 2019
Yazar Francis Scott Key Fitzgerald
Çeviren Tomris Uyar
Dizi Yayın Yönetmeni Murat Belge
Önsöz John E. Hart
Önsözü Çeviren Emrah Serdan
Sonsöz Peter Rodda
Sonsözü Çeviren Emrah Serdan
Yayına Hazırlayan Güneş Akkor
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Afitâp Kaya
Baskı Sena Ofset
Cilt Güven Mücellit