Sapho

Alphonse Daudet’nin, 1884’te yayımlanan ve gençliğinde Marie Rieu’yle yaşadığı ilişkiden izler taşıyan romanı Sapho, çarpıcı bir aşk hikâyesi anlatıyor.

Sâmih Tiryakioğlu çevirisi,
Olin H. Moore’un önsözü,
Michael Worton’ın sonsözü,
Yazar ve dönem kronolojisi,
Kitaba dair görsellerle.

Alphonse Daudet’nin, 1884’te yayımlanan ve gençliğinde Marie Rieu’yle yaşadığı ilişkiden izler taşıyan romanı Sapho, çarpıcı bir aşk hikâyesi anlatıyor.

Konsolosluk sınavlarına hazırlanmak üzere taşradan Paris’e gelen Jean Gaussin, ilgi duyduğu bohem hayata girebilmek için bir baloya gider. Baloda kendisinden hayli büyük olan Fanny Legrand’la tanışır ve aslında çok da beğenmediği bu kadının isteklerini geri çeviremez. İstediği zaman ayrılacağını düşünerek başladığı ilişki, Fanny’nin, hayran olduğu sanatçıların çoğunun eski sevgilisi, hatta eserlerinin ilham kaynağı olan Sapho’dan başkası olmadığını öğrenip defalarca ayrılma kararı vermesine rağmen yıllarca sürer. Ta ki genç bir kız olan
Irène’e âşık olup, Sapho’yu terk edecek gücü kendinde bulana kadar... Daudet’nin kendine has üslûbu ve sürükleyici diliyle kaleme aldığı Sapho, kadın-erkek ilişkilerine dair realist bir bakış sunuyor.

“Alphonse Daudet’nin romanları bildiğim en özgün ve en etkileyici dille ifade edilip kâğıda dökülmüş oldukları için canlıdırlar.”
ÉMILE ZOLA

Fransa’nın güneyinde, Nîmes kentinde 13 Mayıs 1840’ta dünyaya geldi. Bu şehirde büyüyen Daudet’nin, ipek imalatçılığı yapan babasının asabiyeti yüzünden kasvetli bir çocukluğu oldu. Babasının iflasından sonra aile Lyon’a taşındı. Ampère Lisesi’ni tamamladıktan sonra Alès’te kısa bir süre öğretmenlik yapan Daudet, yaramaz öğrencilerini ilk romanı Küçük Şey’e konu etti (1868). 1857 yılında ağabeyi Ernest’in yaşadığı Paris’e taşındı. Le Figaro gibi gazetelere yazarak geçimini sağladı ve bu şekilde yazarlığa başladı. Sağlık sorunları erken yaşta başlayan Daudet, meşhur Dr. Charcot tarafından tedavi gördü, bu dönem istirahat ettiği Korsika, Cezayir ve Güney Fransa’da yazarlık hayatında uzun yıllar kullanacağı malzemeler topladı. Bu dönem ilişki yaşadığı model Marie Rieu ile olan ilişkisi, Sapho romanına (1884) konu olacaktı. 1867 yılında kendisi gibi yazar olan Julia Allard ile evlendi. 1869 yılında öykülerinin derlendiği Değirmenimden Mektuplar yayımlandı. Fransa-Prusya savaşında askere yazıldı, ancak Paris Komünü sırasında şehri terk etti. Gazetede tefrika ettiği Tarasconlu Tartarin (1872) romanı büyük beğeni gören Daudet, bu romanı Tartarin Alpler’de (1886) ve Port-Tarascon (1888) adlı iki romanla devam ettirdi. Académie Française’den ödül alan Genç Fromont ve Büyük Risler (1874) romanı Daudet’ye bir dönem ün ve maddi rahatlık getirmiştir. Dostları Émile Zola ve Goncourt’ların “natüralist roman” anlayışını takip ederek, Küçük Şey ve Trente Ans de Paris (Paris’in Otuz Yılı, 1888) gibi pek çok eserinde hep otobiyografik öğelerden faydalandı. Kendisini üye olarak kabul etmeyen Académie Française’i eleştirdiği L’Immortel (Ölümsüz, 1888) Daudet’nin akademiden intikamı olarak kabul edilir. Son yılları, gençlik yıllarında yakalandığı frenginin şiddetli etkileriyle mücadele halinde geçti. Nihayet omurilik zafiyetine dönüşen hastalık yazarın spazmlar, ani sızılar geçirmesine neden oldu. Daudet’nin ölümünden sonra, eşinin düzeltileriyle yayımlanan La Doulou (Acı) kitabı yaşadıklarını çıplaklığıyla resmeder. 16 Aralık 1897 akşamı sofradayken birden bayıldı, doktorların çabasına rağmen kurtarılamadı. Paris’teki Père Lachaise Mezarlığı’na defnedildi.

Kitabın Adı Sapho
Orijinal Adı Sapho
ISBN 9789750524424
Kapak Görseli Pierre Auguste Renoir, “Gezinti”, 1870
Yayın No İletişim - 2642
Dizi İletişim Klasikleri - 119
Alan Klasik Dünya Edebiyatı
Sayfa 275 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 239 gr
Perakende Satış Fiyatı 133,00 TL
Baskı 1. baskı - Haziran 2018
Yazar Alphonse Daudet
Çeviren Sâmih Tiryakioğlu
Dizi Yayın Yönetmeni Murat Belge
Yayına Hazırlayan Güneş Akkor, Emrah Serdan
Önsöz Olin H. Moore
Önsözü Çeviren Emrah Serdan
Sonsöz Michael Worton
Sonsözü Çeviren Emrah Serdan
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Emre Bayın
Baskı Sena Ofset
Cilt Güven Mücellit