Ölüm Bizim İçin Değil

“Devrim” yılları. Varoluşunu, öngördüğü gelecek tahayyülüyle gerçekleştiren, mevcudiyetini “yaşanacak güzel bir dünya” ihtimaline feda etmiş bir kuşağın hikâyesi. Sol muhalefetin devrim yürüyüşü, kitlelerin bir araya gelişi, Türkiye’nin kırılmanın eşiğinde dolaştığı karışıklık yılları…
“Devrim” yılları. Varoluşunu, öngördüğü gelecek tahayyülüyle gerçekleştiren, mevcudiyetini “yaşanacak güzel bir dünya” ihtimaline feda etmiş bir kuşağın hikâyesi. Sol muhalefetin devrim yürüyüşü, kitlelerin bir araya gelişi, Türkiye’nin kırılmanın eşiğinde dolaştığı karışıklık yılları… 
12 Eylül 1980. Yakın dönem Türkiye tarihinin her köşesinde izleri bulunan, yaşamı değiştiren, adamakıllı bir kuşağı deyim yerindeyse bertaraf eden “kötü zamanların” başlangıç tarihi. Bir hayalin sekteye uğrayışı, yeni bir dönemin başlangıcı…
Cezaevleri. Her biri kendi karanlık suretini oluşturmuş işkencehanelerin, zulmün, katıksız şiddetin kaleleri. Ve direniş tabii, zalime itiraz adına canını ortaya koymuş, direniş uğruna “ölüme yatmış” vücutların ağırbaşlı ve dik duruşu…
 
12 Eylül dönemi ile ilgili çok sayıda anı yayımlandı ancak elinizdeki kitabı diğerlerinden ayıran, yazarın kimliği ve yaşadığı benzersiz olaylar. Bugün varoş dediğimiz çevrelerden gelip 12 Eylül öncesinin ses getiren örgütlerinden birinin yöneticisi olmuş ve anılarını kaleme almış az sayıdaki yazarlardan biri ile karşı karşıyayız. Ölüm Bizim İçin Değil, 1970’li yılların sonunda, tabandan başladığı politik yaşamında sayısız badireler atlatmış Ufuk Bektaş Karakaya’nın hikâyesi. Aynı zamanda ölüme bir gün kalana kadar yaşanmış bir ölüm orucu deneyiminin ilk kez birinci ağızdan yazılmış bütünlüklü bir anlatısı.
Malatya’dan Köln’e uzanan; devrim fikriyle, mücadeleyle, 12 Eylül’ün iflah olmaz cezaevleriyle, direnişle ve firarla bezeli sıra dışı bir hayat öyküsünün benzersiz anlatımı…

1957 yılında Malatya-Kuluncak’ta orta halli bir çiftçi ailesinin çocuğu olarak doğdu. İlk ve ortaokulu Malatya’da, liseyi İstanbul’da okudu. Lise yıllarında “Halkın Kurtuluşu” hareketinde siyasi mücadeleye katıldı. Daha sonra bu hareketin ayrışma sürecinde “Devrimci Proletarya” saflarında yer aldı. 1978’de çeşitli cezaevlerinde bir yıl tutuklu kaldıktan sonra politik faaliyetine devam etti. 1981 yılında İskenderun’da tekrar yakalandı. Toplam on farklı cezaevinde sekiz yıl hapis yattı. 17 Eylül 1988’de Kırşehir E Tipi Cezaevi’nden on sekiz koğuş arkadaşıyla birlikte tünel kazarak kaçtı. 1989’da yurtdışına çıktı. Uzun yıllar Avrupa’da göçmen sorunlarıyla ilgili siyasi faaliyetler yürüttü. Almanya’nın Köln kentinde insan hakları savunucusu dostları ve arkadaşlarıyla çalışmalarını sürdürdü. Yaşanacak güzel bir dünya özlemi içinde en çok da İstanbul’u özledi. İletişim’den Ölüm Bizim İçin Değil (2011) ve Bitmeyen Sürgün (2015) isimli kitapları yayımlandı. Karakaya, 5 Şubat 2022'de hayatını kaybetti.

 

 

 

Kitabın Adı Ölüm Bizim İçin Değil
ISBN 9789750508660
Kapak Görseli Ufuk Bektaş Karakaya, Toptaşı Cezaevi
Yayın No İletişim - 1577
Dizi Anı - 55
Alan Çağdaş Türkiye Edebiyatı
Sayfa 526 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 423 gr
Perakende Satış Fiyatı 465,00 TL
Baskı 1. baskı - Mart 2011
Yazar Ufuk Bektaş Karakaya
Editör Murat Gültekingil
Yayın Sekreteri Ekrem Buğra Büte
Dizi Kapak Tasarımı Utku Lomlu
Kapak Suat Aysu
Kapak Fotoğrafı Ufuk Bektaş Karakaya
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Jaklin Kalender
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset