Amidalılar
Sürgündeki Diyarbekirliler

12 Eylül 1980 sonrasında veya arefesinde Diyarbakır’dan ‘gitmek’ zorunda kalan ve çoğu yirmi yılı aşkın süre gurbette yaşayan Kürt siyasal mültecilerle söyleşiler yer alıyor bu kitapta. Önce çocukluklarının, gençliklerinin Diyarbekir’ine (ve Lice’sine, Silvan’ına, Ergani’sine, Pîran’ına...) dair hatırladıklarını anlatıyorlar.

12 Eylül 1980 sonrasında veya arefesinde Diyarbakır’dan "gitmek" zorunda kalan ve çoğu yirmi yılı aşkın süre gurbette yaşayan Kürt siyasal mültecilerle söyleşiler yer alıyor bu kitapta. Önce çocukluklarının, gençliklerinin Diyarbekir’ine (ve Lice’sine, Silvan’ına, Ergani’sine, Pîran’ına...) dair hatırladıklarını anlatıyorlar. Sonra, 1960’ların sonlarından 1970’lere uzanan yoğun siyasal hareketlilik döneminin aktivistleri olarak, bu döneme ilişkin tanıklıklarını aktarıyorlar. Nihayet, 12 Eylül 1980 darbesi sonrasındaki atmosferi ve gerek Ortadoğu’da gerek Avrupa’daki sürgünlük yaşantılarını hikâye ediyorlar.

Mülteciliğin iki boyutunu da ortaya seriyor bu deneyimler: Hem tahribatı, çilesi, özlemleri – bilhassa Diyarbakır’ın burunda tütüşü... Hem de Avrupa’da bir “Kürt diasporası”nın oluşumuna etkileri – özellikle “İsveç Ekolü” olarak tanımlanan diaspora ortamının ortaya çıkışı... Şeyhmus Diken’in yaptığı söyleşiler, Diyarbakır "muhabbeti"yle ilgili olduğu kadar, Kürt siyasal hareketinin ideolojik evreniyle ilgili zengin bir dokümantasyon da sunuyor. Mehmed Uzun’un “Sunuş”u, Tarık Ziya Ekinci’nin “sürgünlük” olgusu üzerine bir değerlendirmesi... ve Tarık Ziya Ekinci, Fevzi Karadeniz, Aziz Alış, J. İhsan Espar, Mehdi Zana, Mahmut Önder, Zerruk Vakıfahmetoğlu, Malmîsanij, Gani Cansever (Heval), Keya İzol, Yaşar Karadoğan, Amed Tîgrîs (A. Meki Dalaba), Abid Dündar, Goran Candan, Haydar Diljen, Bayram Ayaz, Nedim Dağdeviren, Zekeriya Çelik, Kutbettin Alış, Sait Güven, Vildan Saim Tanrıkulu’yla yapılan söyleşiler.

Diyarbakır Suriçi’nin Alipaşa Mahallesi’nde doğdu. Liseye kadar Diyarbakır’da okudu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset ve İdari Bilimler Bölümü’nü bitirdikten sonra üç yıl mülki idare amirliği yaptı. 12 Eylül askerî darbesi mağduru olarak memuriyet hayatı sona erdi.

Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi ve Uluslararası PEN Yazarlar Örgütü Türkiye Merkezi’nin Diyarbakır temsilcisidir. www.bianet.org yazarıdır. Çok sayıda sivil toplum kuruluşunda yönetici, danışma kurulu üyesi, temsilci ve sivil toplum aktivistidir. 13 şiiri Udi Yervant tarafından bestelenmiş, “Diyarbekir Hikâyeleri” oyunu İmgesel Düşler Tiyatro Topluluğu tarafından oyunlaştırılmıştır.

İletişim Yayınları tarafından yayımlanmış kitapları: Sırrını Surlarına Fısıldayan Şehir: Diyarbakır (2002), Diyarbekir Diyarım, Yitirmişem Yanarım (2003), İsyan Sürgünleri (2005), Amidalılar - Sürgündeki Diyarbekirliler (2007), “Ula Fılle Hoşgeldin” (2012) ve Kürdistan’da Sivil Toplum (Nurcan Baysal ile birlikte, 2015), Ahmed Arif - Abisi Olmak Halkının (2018). Diğer kitapları şunlardır: Kürdîlihicazkâr Metinler (Doruk,1997), Güneydoğu’da Sivil Hayat (Metis, 2001), Tango ve Diyarbakır (Lis, 2004), Taşlar Şahit (Lis, 2008), Zevalsiz Ömrün Sürgünü Mehmed Uzun (Lis, 2009), Diyarbekir El Sallıyor (Diyarbakır Tabip Odası, 2009), Bir Kürdün AKP Okumaları (Evrensel, 2009), Gittiler İşte (Aras, 2011), Bir İnsan Hakları Delisi Rıdvan Kızgın (Dipnot, 2012), ŞehrAmed (Heyamola, 2014), Amida Ana (Can, 2014), Memleket Ahvali (Dipnot, 2016), Ahım Var Diyarbakır (Aras, 2017), Coğrafya Kederdir (arketip 2020). Kitapları Fransızca, İngilizce, Almanca, Bulgarca ile Kürtçenin Kurmancî ve Sorani lehçelerine çevrilip basılmıştır.

Twitter: @SeyhmusDiken
Facebook: Şeyhmus Diken
İnstagram: seyhmusdiken
E-mail: [email protected]

Kitabın Adı Amidalılar
Alt Başlık Sürgündeki Diyarbekirliler
ISBN 9789750504938
Kapak Görseli Fevzi Karadeniz Strasbourg’da askerî cuntayı protesto yürüyüşünde
Yayın No İletişim - 1227
Dizi Anı - 50
Alan Çağdaş Türkiye Edebiyatı
Sayfa 448 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 360 gr
Perakende Satış Fiyatı 75,00 TL
Baskı 3. baskı - Eylül 2015 (1. baskı - Mayıs 2007)
Yazar Şeyhmus Diken
Editör Tanıl Bora
Dizi Kapak Tasarımı Utku Lomlu
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Serap Yeğen
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset