Kürtler Ne İstiyor?
Kürdistan’da Etnik Kimlik, Dindarlık, Sınıf ve Seçimler

Siyasi beklentileri nedir? Kürtçe eğitim talebine, özerklik, demokratik özerklik, federasyon, bağımsızlık seçeneklerine nasıl bakıyorlar? Mesut Yeğen, U. Ulaş Tol ve Mehmet Ali Çalışkan’ın kapsamlı bir saha çalışmasına dayanan araştırması, bu sorulara gerçek cevaplar veriyor, Kürt beşerî coğrafyasının geniş bir panoramasını sunuyorlar.

Kürtler ne istiyor? “Sokaktaki insan”dan televizyonda kanaat belirten “uzmana” kadar, sık sık dile getirilen bir soru bu. Çok zaman soru da değil aslında; cevabını merak etmeden veya umursamadan, kızgınlıkla söylenen bir söz: “Daha ne istiyorlar!” anlamında…

Bu çalışma ise sahici bir merakla, gerçekten anlamaya çalışarak soruyor bu soruyu: Kürtler ne istiyor? “Meseleleri” ne? “Ahvalleri” nedir? Ne düşünüyorlar? Kime, niçin oy veriyorlar? Homojen “Kürt” kimliğinin ötesine bakacak olursak: Kürt veya Zaza, Şafii veya Hanefi veya Alevi, dindar veya seküler, kadın veya erkek, genç veya yaşlı, zengin veya yoksul, eğitimli veya eğitimsiz olmaları, aşiret üyesi olup olmamaları, mağduriyet yaşamış olup olmamaları, tercihlerini nasıl etkiliyor?


Siyasi beklentileri nedir? Kürtçe eğitim talebine, özerklik, demokratik özerklik, federasyon, bağımsızlık seçeneklerine nasıl bakıyorlar? Mesut Yeğen, U. Ulaş Tol ve Mehmet Ali Çalışkan’ın kapsamlı bir saha çalışmasına dayanan araştırması, bu sorulara gerçek cevaplar veriyor, Kürt beşerî coğrafyasının geniş bir panoramasını sunuyorlar.

1964’te Siverek’te doğdu. Ankara Atatürk Lisesi’nden mezun oldu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden lisans (1986) ve yüksek lisans (1989), Essex Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden doktora (1994) derecesini aldı. Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyeliği yaptı. Halen İstanbul Şehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesidir. Türk milliyetçiliği, Kürt sorunu ve Türkiye’de yurttaşlık meseleleri üzerine çalışmaktadır. Yayımlanmış kitapları şunlardır: Devlet Söyleminde Kürt Sorunu (İletişim, 1999), Müstakbel Türk’ten Sözde Vatandaşa: Cumhuriyet ve Kürtler (İletişim, 2006), Son Kürt İsyanı (İletişim, 2011), İngiliz Belgelerinde Kürdistan (Dipnot, 2012).
1974’te Adana’da doğdu. Ankara Anadolu Lisesi’nden mezun oldu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden lisans (1998), Ankara Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’nden yüksek lisans (2001) ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’nden doktora (2008) derecesini aldı. 15 yılı aşkın bir süredir akademi dışında araştırmacı olarak çalışıyor. Sivil toplum, etnik kimlik, gençlik, yeni muhafazakârlık, yeni medya gibi birçok farklı konudaki araştırma projesinde ve projelere ait yayınların yazarları arasında yer aldı.
1971 yılında Çayırlı’da doğdu. Ankara Dikmen Lisesi’nden mezun oldu. Lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde tamamladı, aynı üniversitenin Sosyoloji Bölümü’nde yüksek lisans yaptı. Sivil toplum, sivil toplum kuruluşları, STK projelerinin toplumsal etkileri üzerine araştırmalarda yer aldı. Bu çalışmaların raporları çeşitli uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları tarafından yayımlandı.
Kitabın Adı Kürtler Ne İstiyor?
Alt Başlık Kürdistan’da Etnik Kimlik, Dindarlık, Sınıf ve Seçimler
ISBN 9789750520136
Yayın No İletişim - 2352
Dizi Bugünün Kitapları - 206
Alan Politika/Siyaset, Sosyoloji
Sayfa 160 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 137 gr
Perakende Satış Fiyatı 190,00 TL
Baskı 2. baskı - Ağustos 2018 (1. baskı - Ağustos 2016)
Yazar Mesut Yeğen, Uğraş Ulaş Tol, Mehmet Ali Çalışkan
Editör Tanıl Bora
Kapak Suat Aysu
Kapak Fotoğrafı Hüseyin Türk
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Burçin Gönül
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit