Gurbet PastasıHemşinliler, Göç ve Pastacılık
Hemşinliler, geçtiğimiz yüzyıl dönümünde ekmek parası kazanmak için Rusya gurbetine gittiler. Orada, ekmek ve pasta yapmayı öğrendiler. Hem de çok iyi öğrendiler. Bizzat Rusya’da nam salacak, İran’da, Polonya’da muteber pastaneler açacak kadar. Sonra, Hemşinliler fırıncılığı, pastacılığı bütün Türkiye’ye taşıdılar. Memleketin hem büyük kentlerinde hem taşrasında pastaneler açtılar; pek çok yerde, oranın ilk pastanesiydi bunlar…
Uğur Biryol’un sözlü tarih çalışmasına dayanan kitabı, bu uzun mu uzun göç hikâyesinden enstantaneler sunuyor. Rusya’ya ilk gidişte çekilen meşakkatten saltanatlı patronluk günlerine, Ekim Devrimi’nden sonra Tahran’a, Polonya’ya, hatta Nazi kamplarına uzanan gurbet hikâyeleri… Türkiye’nin ünlü pastanelerinin geçmişi… Hemşin’in sosyal dönüşümü ve ‘terkedilişi’… Pasta ve fırın ustalarının sanatlarına ve bu sanatta Hemşinlilerin özel yerine dair anlattıkları… Pek konu edilmese de aslında hepimizin aşinâsı bir ‘memleket gerçeği’nden, taze poğaça gibi bir tadımlık.
Erhan G.Ersoy’un antropolojik bir bakış açısıyla “Hemşinlilik” üzerine Önsöz’ü ve Hemşinli bir edebiyatçı ve şair olarak Akif Kurtuluş’un Sonsöz’ü, kitaba zenginlik katıyor.
1979’da Çamlıhemşin’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Trabzon’da, yüksek öğrenimini Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde tamamladı. BirGün gazetesinde çalıştı. Atlas, Ulusoy Travel, Yolculuk, Geo, Hürriyet Seyahat, Magma, Express, Birikim, Bianet, Taraf ve Radikal gibi çeşitli mecralarda yazdı, yazıyor. İletişim’den Gurbet Pastası (2007), “Karardı Karadeniz” (derleyen, 2012), Karadeniz’in Kaybolan Kimliği (derleyen, 2014), Kazım’ın Sevdası (2015), çalışmaları çıktı. Çamlıhemşin’de Livera Kitabevi ve Kafe isimli bir mekân işletiyor ve sahibi olduğu Pokutsal Tur Seyahat Acentesi ile bölgede tur rehberliği yapıyor. Karadeniz’le ilgili birçok projede danışman olarak faaliyet gösteren yazar, Doğakaradeniz dergisinin yayın koordinatörü.
e-mail: [email protected] • twitter: ugurbiryol • instagram: ugurbiryol
Kitabın Adı | Gurbet Pastası |
Alt Başlık | Hemşinliler, Göç ve Pastacılık |
ISBN | 9789750504914 |
Kapak Görseli | 1970’li yıllarda Ankara’da bir grup Hemşinli pastacı |
Arka Kapak | Ahmet Balsüzen, Halil Gülay Cebeci, “Ulus Pastanesi, 1979”, (Lale Gülay arşivinden) |
Yayın No | İletişim - 1220 |
Dizi | Memleket Kitapları - 13 |
Alan | Tarih |
Sayfa | 264 sayfa |
En | 130 mm |
Boy | 195 mm |
Ağırlık | 175 gr |
Perakende Satış Fiyatı | 220,00 TL |
Baskı | 8. baskı - Ekim 2022 (1. baskı - Nisan 2007) |
Yazar | Uğur Biryol |
Editör | Tanıl Bora |
Dizi Kapak Tasarımı | Ümit Kıvanç |
Kapak | Suat Aysu |
Uygulama | Hüsnü Abbas |
Düzelti | Serap Yeğen |
Baskı | Sena Ofset |
Cilt | Sena Ofset |