Askıdaki Egemenlik
Kuzey Kıbrıs'ta De Facto Devletin İnşası

Askıdaki Egemenlik, KKTC’nin ortaya çıkış sürecini ve Kıbrıs Türklerinin bu süreçte sergiledikleri farklı direniş ve varoluş stratejilerini zengin bir etnografik ve tarihî bilgiyle mercek altına alırken, bir devletin ortaya çıkışı, oluşumu ve egemenlik konularıyla ilgilenenlere son derece değerli bir kaynak sunuyor.

“Devlete benzeyen ama tam ne olduğu belirsiz oluşumların çoğaldığı bir dünyada, Kıbrıs’ın kuzeyinin sunduğu örnek, bir devletin gerçekten ne olduğunu anlamak isteyenlere yararlı olan bir dizi ders sunuyor. Kavrayışlı ve orijinal bir kitap olan Askıdaki Egemenlik’in yazarları bu dersleri, olağanüstü bir özel deneyim yelpazesi, belgesel deliller ve etnografik gözlemler bütününden ustalıkla süzüp, bize sunuyorlar.”
Michael Herzfeld, Harvard Üniversitesi

Askıdaki Egemenlik, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti örneğinden hareketle, devlete benzeyen, devlet gibi davranan ama uluslararası planda tanınmayan, yok varsayılan de facto devlet vakasını ele alıyor. Kitap, Rebecca Bryant ve Mete Hatay’ın Kıbrıs’ta yirmi yıldan uzun süredir yürüttükleri etnografi ve arşiv araştırmalarının bir ürünü. Yazarlar, hukuken değil ama fiilen var olan diğer devletler gibi, KKTC’nin de belli bir statüye dayanıp, gerçek devletmiş gibi bir dizi kamu hizmetini yerine getirmesini, seçimler düzenlemesini ama aynı zamanda tanınmamanın fiilî devletin yurttaşlarında yarattığı “hiçbir zaman gerçek devlet olamayacağı” inancını nasıl beslediğini inceliyorlar.

Askıdaki Egemenlik, KKTC’nin ortaya çıkış sürecini ve Kıbrıs Türklerinin bu süreçte sergiledikleri farklı direniş ve varoluş stratejilerini zengin bir etnografik ve tarihî bilgiyle mercek altına alırken, bir devletin ortaya çıkışı, oluşumu ve egemenlik konularıyla ilgilenenlere son derece değerli bir kaynak sunuyor.

1967’de doğdu. Halen Utrecht Üniversitesi’nde Kültürel Antropoloji Profesörü olarak çalışıyor ve London School of Economics’in Avrupa Enstitüsü’nde de araştırmalar yapmaya devam ediyor. Chicago Üniversitesi’nde antropoloji doktorası yapan siyaset ve hukuk antropolog Bryant’ın araştırma alanı daha çok Kıbrıs ve Türkiye’deki etnik çatışmalar ve yerinden edilme; sınır uygulamaları; çatışma sonrası yakınlaşmalar ve adanın iki tarafında devam eden egemenlik iddiaları üzerine yoğunlaşmaktadır. Kahire’deki Amerikan Üniversitesi, ABD’de Cornell ve George Mason Üniversitesi, İngiltere’deki London School of Economics’in yanında Türkiye’de Boğaziçi Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin Kıbrıs Kampüsü’nde ders verdi. Yayımlanmış kitapları: Tebaadan Vatandaşa: Kıbrıs’ta Modernite ve Milliyetçilik (İletişim, 2007); The Past in Pieces: Belonging in the New Cyprus (University of Pennsylvania Press, 2010) ve The Anthropology of the Future (Cambridge, 2019).

Araştırmacı yazar. 2 Kasım 1962’de Lefkoşa’da doğdu. 2003 yılından beri Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü, Oslo’nun (PRIO) Kıbrıs Merkezi’nde kıdemli araştırmacı ve danışman olarak çalışmaktadır. Havadis gazetesi başta olmak üzere yerli ve yabancı basında çıkan birçok araştırma yazısı yanında, American Ethnologist, Journal of Modern Greek Studies, Journal of Refugee Studies ve Ethic and Racial Studies gibi akademik dergilerde yayımlanan makaleleri, başta PRIO’da olmak üzere yayımlanmış raporları vardır. Aynı zamanda sivil toplum aktivisti olan Hatay, Kıbrıs Türk İnsan Hakları Vakfı, Eğitim Vakfı, Mülteci Hakları gibi birçok sivil toplum örgütünün kuruluşunda veya idaresinde yer almıştır. Hatay’ın, Eşikteki Meseleler (Söylem Yayınevi, 2020) ve Kıbrıs’ın En Uzun Yüzyılı (Kalkedon Yayınları, 2021) adlı iki kitabı vardır.

Kitabın Adı Askıdaki Egemenlik
Alt Başlık Kuzey Kıbrıs'ta <i>De Facto</i> Devletin İnşası
Orijinal Adı Sovereignty Suspended
ISBN 9789750532221
Yayın No İletişim - 3087
Dizi Araştırma-İnceleme - 507
Alan Politika/Siyaset
Sayfa 406 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 285,00 TL
Baskı 1. baskı - Kasım 2021
Yazar Rebecca Bryant, Mete Hatay
Çeviren Mehmet Ratip
Editör Ahmet İnsel
Dizi Kapak Tasarımı Ümit Kıvanç
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Remzi Abbas
Dizin Berkay Üzüm
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit