Aşkı Yeniden İcat Etmek
Patriyarka Heteroseksüel İlişkileri Nasıl Sabote Ediyor?

Mona Chollet, Aşkı Yeniden İcat Etmek’te patriyarkanın heteroseksüel ilişkileri nasıl manipüle ettiğini, hem kadınları hem de erkekleri koşullandırdığını, aşkı ve arzuyu yaşamamıza engel olduğunu anlatıyor. Kadın-erkek ilişkisinin hakiki ve eşit bir ilişkiye dönüşebilmesi için öncelikle kadınların kendi seslerini bulması gerektiğini söylüyor.

Aşkı bize sunulandan farklı bir biçimde tasavvur edebilir miyiz? Daha güçlü, daha tatmin edici, daha eşit bir aşk...

Televizyon dizileri, filmler, romanlar, gündelik hayatın görünmez kodları kadınların susmasını ve aşkta mutluluğu yakalamak için kendileri ile sevgilileri arasında bir seçim yapmaları gerektiğini öğütlüyor. Erkek her şeye hakkı olan, kadın ise fedakârca kendini adaması gereken taraf olarak kabul ediliyor. Sadakat ve tekeşliliğe değer yükleyen toplumsal kaideler bazen kadın kırımının yolunu açabiliyor; bu olmadığında bile kadın için yıkıcı, yıpratıcı ve tüketici oluyor. Tahakkümün görünür ve görünmez bin bir çeşidi hayatımızı esir almaya devam ediyor.

Mona Chollet, Aşkı Yeniden İcat Etmek’te patriyarkanın heteroseksüel ilişkileri nasıl manipüle ettiğini, hem kadınları hem de erkekleri koşullandırdığını, aşkı ve arzuyu yaşamamıza engel olduğunu anlatıyor. Kadın-erkek ilişkisinin hakiki ve eşit bir ilişkiye dönüşebilmesi için öncelikle kadınların kendi seslerini bulması gerektiğini söylüyor.

Aşkı Yeniden İcat Etmek, hem eleştirel üslubuyla hem de yüreklendirici bakış açısıyla aşkın gücüne duyulan inancın manifestosu âdeta. “Kadınların kimliklerine, kıymetlerine dair çok güçlü ve sağlam hisleri olması, her alandaki egemenliklerinden emin olmaları gerekir. İşte tüm bu ögeler kadınların sahip olmakta çok az şanslı oldukları noktalar; ama onları beslemeye kararlı olmak da bizim elimizde.”

1973, Cenevre doğumlu araştırmacı, yazar ve gazetecidir. Yayımlanmış çalışmaları arasında La Tyrannie de la réalité (Calmann Lévy, 2004), Rêves de droite: Défaire l’imaginaire sarkozyste (Découverte, 2008), Beauté fatale. Les nouveaux visages d’une aliénation féminine (Découverte,2012), Chez soi. Une odyssée de l’espace domestique (Découverte, 2016), Sorcières. La puissance invaincue des femmes (Découverte, 2018; Bugünün Cadıları. Kadınların Yenilmez Gücü, çev. Z. Hazal Louze, İletişim, 2020) ve Réinventer l’amour. Comment le patriarcat sabote les relations hétérosexuelles (Découverte, 2021; Aşkı Yeniden İcat Etmek. Patriyarka Heteroseksüel İlişkileri Nasıl Sabote Ediyor?, çev. Z. Hazal Louze, İletişim, 2023) ve D’images et d’eau fraîche: Trouvailles, trésors et talismans (Flammarion, 2022) yer alır.

Kitabın Adı Aşkı Yeniden İcat Etmek
Alt Başlık Patriyarka Heteroseksüel İlişkileri Nasıl Sabote Ediyor?
Orijinal Adı Réinventer l'amour
ISBN 9789750535178
Kapak Gian Lorenzo Bernini, “Persephone’nin Kaçırılışı”ndan kesit, 1621
Yayın No İletişim - 3310
Dizi Bugünün Kitapları - 282
Alan Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları
Sayfa 256 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 196,00 TL
Baskı 1. baskı - Temmuz 2023
Yazar Mona Chollet
Çeviren Z. Hazal Louze
Editör Melike Işık Durmaz
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Yağmur Yıldırımay Bayrakçı
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit
Patriyarka, cadılık ve heteroseksüel aşk meselesi
Mona Chollet, Türkçeye çevrilen ilk kitabında, feminist olsun olmasın tüm kadınlara sesleniyor, hepimizi ‘cadı’ olmaya çağırıyordu. Geçtiğimiz günlerde çevirisi yayımlanan kitabında ise ‘aşk’ı tartışmaya açıyor. Patriyarkanın heteroseksüel ilişkileri nasıl manipüle ettiğini anlatıyor.
30.07.2023 - Kadın İşçi Haber

“Ataerki Her Türlü İlişkiyi Sabote Eder"
Aşkı yeniden icat edip, aşkı bize sunulandan farklı bir biçimde tasavvur edebilir miyiz? Patriyarka heteroseksüel ilişkileri sabote ederken, daha güçlü, daha tatmin edici, daha eşit bir aşk mümkün olabilir mi? Karşı karşıya olduğumuz her durumun tam tersi mümkün olabilir, diyor Mona Chollet. Ataerkinin, patriyarka düzenin ve tahakkümlerin görünür veya görünmez bin bir çeşidi hayatımızı esir almaya devam ederken Mona Chollet ile Aşkı Yeniden İcat Etmek kitabı odağında sohbet ettik.
10.08.2023 - Artful Living