Yakup Kadri Karaosmanoğlu
İnsan-Eser-Fikir-Üslup

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, eşine az rastlanır bir üretkenlikle yazan bir edebiyatçımızdı. Dergiler için kaleme aldığı şiir, öykü, makale ve eleştirilerle ilk kez sahne aldığı yazın dünyasında, romanları, hikayeleri, denemeleri, oyunları ve anılarıyla adını edebiyat tarihimize yazdırdı. Ünlü yazarı kuşağının edebiyatçılarından ayıran önemli özellikllerinden biri ise, yazmaya başladığı 1910'dan 1974 yılında ölümüne dek, Türkçe'nin geçirdiği bütün evreleri gerek dil gerekse üslup olarak eserlerinde yansıtmasıydı.

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, eşine az rastlanır bir üretkenlikle yazan bir edebiyatçımızdı. Dergiler için kaleme aldığı şiir, öykü, makale ve eleştirilerle ilk kez sahne aldığı yazın dünyasında, romanları, hikayeleri, denemeleri, oyunları ve anılarıyla adını edebiyat tarihimize yazdırdı. Ünlü yazarı kuşağının edebiyatçılarından ayıran önemli özelliklerinden biri ise, yazmaya başladığı 1910`dan 1974 yılında ölümüne dek, Türkçe`nin geçirdiği bütün evreleri gerek dil gerekse üslüp olarak eserlerinde yansıtmasıydı. Elinizdeki kitap, bugüne dek Yakup Kadri üzerine yapılan araştırmaların en kapsamlısı ve kalıcısı. Niyazi Akı, araştırmasını, yazarlığa ilk adımını Fransız edebiyatının etkisinde atan Yakup Kadri`nin `Batı ile olan münasebetleri`üzerine kurar. Esere giden yolda başlangıç noktasının`insan` olarak alan bir titiz araştırma, yazılı belgelere ve Yakup Kadri ile yüzyüze yapılan görüşmelere dayanıyor; yazarın dış dünya ile ilişkilerin, bu dünya karşısındaki tavrını ve düşüncelerini gün ışığına çıkarıyor. Yakup Kadri Karaosmanoğlu`nun `hayatiyetini toplumumuzun üç çeyrek asırlık macerasından` alan eserlerini insan-eser-fikir-üslüp şablonunda inceleyen bu çalışma, yazıldığı dönem de göz önüne alınırsa, hala aşılamamış bir emek ürünü; edebiyat tarihçileri için temel bir başvuru kaynağı, bir klasik...

Niyazi Akı 1913’te Yugoslavya’da doğdu. 1930’da İstanbul Erkek Öğretmen Okulu’ndan mezun olduktan sonra bir süre ilkokul öğretmenliği yaptı. 1940’ta Ankara Üniversitesi DTCF Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. 1956’da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde verdiği Yakup Kadri Karaosmanoğlu başlıklı teziyle doktor ünvanını kazandı. 1961’de Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde göreve başlayan Akı, 1964’de doçent, 1970’te de profesör oldu. Edebiyat ve tiyatro alanında yaptığı çalışmalarla tanınan yazarın, Ülkü dergisinde yer alan çeşitli konulardaki yazılarının yanında, Yeni İstanbul ve İstanbul gazetelerinde yayımlanan öyküleri de vardır. Niyazi Akı'nın kitap olarak yayımlanan çalışmaları şunlardır: Yakup Kadri Karaosmanoğlu; İnsan-Eser-Fikir-Üslup (1960), XIX. Yüzyıl Türk Tiyatrosu (1963), Çağdaş Türk Tiyatrosuna Bakış (1968). Niyazi Akı, 30 Eylül 1992'de Bandırma'da vefat etti.
Kitabın Adı Yakup Kadri Karaosmanoğlu
Alt Başlık İnsan-Eser-Fikir-Üslup
ISBN 9789754708769
Yayın No İletişim - 703
Dizi Araştırma-İnceleme - 108
Alan Edebiyat Eleştirisi ve Tarihi, Tarih
Sayfa 276 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 204 gr
Perakende Satış Fiyatı 55,00 TL
Baskı 2. baskı - Nisan 2017 (1. baskı - Nisan 2001)
Yazar Niyazi Akı
Dizi Kapak Tasarımı Ümit Kıvanç
Kapak Utku Lomlu
Dizgi Remzi Abbas
Uygulama Çiğdem Dilbaz
Düzelti Serap Yeğen
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset