Seçim Güvenliği İçin Sandıkları Korumak
Müşahitler Anlatıyor

Seçil Türkkan, Seçim Güvenliği için Sandıkları Korumak başlıklı kitabında, çok farklı siyasal ve sosyal kimliklerden insanların müşahit olarak yaşadıkları deneyimleri aktarıyor. Sandıkları korumak için sandık başında birlikte hareket eden müşahitler, yurttaş ve gönüllü temelli “kendi demokrasini kendin yap” hareketiyle ilgili ilham verici gözlemlerini anlatıyorlar.

Türkiye’de sandık güvenliğinin önemi, Gezi eylemleri sonrasında,2014’te Oy ve Ötesi’nin sandık güvenliği merkezli bir demokrasi hareketi kurmasıyla başladı. O günden bugüne bu hareket büyüdü, gelişti. Partiler “sandık güvenliği” temasını sahiplendiler. Seçil Türkkan, Seçim Güvenliği için Sandıkları Korumak başlıklı kitabında, çok farklı siyasal ve sosyal kimliklerden insanların müşahit olarak yaşadıkları deneyimleri aktarıyor. Sandıkları korumak için sandık başında birlikte hareket eden müşahitler, yurttaş ve gönüllü temelli “kendi demokrasini kendin yap” hareketiyle ilgili ilham verici gözlemlerini anlatıyorlar. Slogansız slogan, protestosuz protesto çağında, birbirimizle konuşmanın ve tanışmanın bir yolunu gösteriyorlar. Kitapta ayrıca ilk kez sandık müşahitliği yapacak olanlar için bilgilendirme ve tavsiyeler kılavuzu yer alıyor.Sandık başında sigaraya başlamaktan, silahla tehdit edilmeye, odaya kapatılmaktan, ilk sivil toplum tecrübesini deneyimlemeye, bir anarşisti sandık korumaya ikna etmekten, en yakın arkadaşlarını sandık başında edinmeye, hatta evliliğe uzanan bu “anılar”, kaybolmasına izin veremeyeceğimiz, bizim hikâyelerimiz. Demokrasinin temel bir kurumunu savunmak için harekete geçenlerin hikâyeleri.

“Gündemin yüzde 30’u seçim güvenliği olmalı çünkü ne kadar çok şeyi değiştirebildiğini bana görevli olduğum seçim gösterdi. 2019 Mart ve Haziran’a baktığımda Pursaklar deneyimim bana İstanbul’un sandık güvenliğiyle kazanıldığını düşündürüyor.”

Korcan, 2018’de Pursaklar’da müşahit

Eylül 1988’de İstanbul Beyoğlu’nda doğdu. Üniversitede Arkeoloji ve Gazetecilik okudu. BirGün gazetesi, Açık Radyo ve Teyit gibi mecralarda editör, muhabir, program yapımcısı, yazar olarak çalıştı, yaklaşık iki yıl TBMM’de milletvekili danışmanlığı yaptı. Açık Radyo için 2016’daki sokağa çıkma yasakları sırasında şehirdeki gündelik hayatın akışını merkeze alan “Yasaklı Şehirlerden Sesler”, Soma maden katliamı davası ve katliam sonrasında ilçedeki günlük hayatın gidişatını “Soma Nöbeti: Ay’ın 13’ü”, gıda güvenliği ve güvencesi üzerine notları akademisyen Bülent Şık’la birlikte “Açık Sofra”, Türkiye’de medya ve nefret söylemi konusunu “Balık Gözü” isimli programlarda ele aldı, hazırladı, sundu. Açık Dergi ekibindeydi. Diken, K24, Atlas, Ot Dergi, Bir + Bir Ekspres, Newslab Turkey ve günlük haber bülteni Kapsül’de yazıları yayımlandı. Ot Dergi için “Olmak ya da Olmamak” isimli “bir şehirde farklı olma” deneyimleri üzerine kurulu seriyi yazdı. Medyapod isimli bağımsız podcast ağının kurucularından biri. Türkiye’yi eylemler üzerinden dinleyen podcast “Devam Filmi”nin sunucu ve yapımcısı.

Kitabın Adı Seçim Güvenliği İçin Sandıkları Korumak
Alt Başlık Müşahitler Anlatıyor
ISBN 9789750534638
Yayın No İletişim - 3270
Dizi Bugünün Kitapları - 276
Alan Politika/Siyaset
Sayfa 197 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 147,00 TL
Baskı 1. baskı - Mart 2023
Yazar Seçil Türkkan
Editör Ahmet İnsel
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Yağmur Yıldırımay Bayrakçı
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit