Osmanlı ve Balkanlar
Bir Tarihyazımı Tartışması

Fikret Adanır ve Suraiya Faroqhi’nin derlediği Osmanlı ve Balkanlar kitabı kendi alanlarında uzman on ayrı tarihçinin incelemelerinden oluşuyor. Her bir makale, farklı dillere dayalı arşivlere ve tarih yazımına bakarak Osmanlı tarihini ve Balkanların geçmişini irdeliyor.

Fikret Adanır ve Suraiya Faroqhi’nin derlediği Osmanlı ve Balkanlar kitabı kendi alanlarında uzman on ayrı tarihçinin incelemelerinden oluşuyor. Her bir makale, farklı dillere dayalı arşivlere ve tarih yazımına bakarak Osmanlı tarihini ve Balkanlar’ın geçmişini irdeliyor. Tarih yazımı sorunsalı kadar, klişeler, süregelen ve tartışılmayan olguları yeniden düşünmeye sevk eden zihin açıcı yorumlar bunlar. Hepsinin ortak noktasını, milliyetçi ve tahrif edilmiş bir kronolojik tarihçiliğe karşı verilen bir mücadele belirliyor. Geçmişi yüceltmekten kaçınan, nostaljik değerlendirmelere kapılmayan ve bir altın çağ yaratmaya çalışmayan bir üslup birliğinden de söz edilebilir. Balkanların bitimsiz bir çatışma ekseninde değil aksine oldukça yakın tarihlerde ortaya çıkan çeşitli siyasi, dini ve ekonomik olumsallıklar tarafından şekillendirildiğini düşünüyorlar.

Christoph K. Neumann, Klaus-Peter Matschke, Büşra Ersanlı, Herkül Milas, Johann Strauus, Antonina Zhelyazkova, Fikret Adanır, Géza Dávid, Pál Fodor, Suraiya Faroqhi’nin katkılarıyla…

Osmanlı ve Balkanlar, merkezileştirme, meşruiyet, iktidar paylaşımı, kimlik ve milliyetçiliğin biçimlenişine ağırlık veren araştırma bağlamıyla güçlü bir başvuru kitabı.

1941'de Foça'da doğdu. 1964'te İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Filolojisi Bölümü'nü bitirdi. 1965-1973 arasında Goethe Üniversitesi'nde (Frankfurt am Main) İngiliz filolojisi ve Slav dilleri üzerine eğitim aldı. 1977'de aynı üniversitenin tarih bölümünde doktorasını tamamladı. Doktora tezi Die Makedonische Frage. Ihre Entstehung und Entwicklung bis 1908 (Wiesbaden: Franz Steiner, 1979) başlığıyla yayımlandı (Makedonya Sorunu, çev. İhsan Catay, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 2001). Frankfurt ve Giessen üniversitelerinde ders verdi. Sabancı Üniversitesi'ndeki misafir öğretim üyeliğinin yanı sıra Ruhr Üniversitesi'nde (Bochum) Osmanlı tarih profesörüdür. Derlediği ve ortak yazar olarak katkıda bulunduğu kitapların yanı sıra Güneydoğu Avrupa, Osmanlı ve Makedonya üzerine yayımlanmış pek çok makalesi bulunmaktadır.
1941'de Berlin'de doğdu. Hamburg, İstanbul ve Bloomington/Indiana üniversitelerinde okudu. 1971-87 arası ODTÜ'de görev yaptı; bu üniversitede 1980'de doçent, 1986'da profesör oldu. 1988'den beri Ludwig Maximillian Üniversitesi'nde (Münih) Ortadoğu Tarihi ve Kültürü ve Türk Araştırmaları Enstitüsü'nde çalışıyor. 1990-1993 arası International Journal of Middle East Studies'in yayın kurulu üyeliğinde bulundu. Yayımlanmış eserlerinden bazıları şunlardır: Towns and Townsmen of Ottoman Anatolia: Trade, Crafts and Food Production in an Urban Setting, 1520-1650 (1984) [Osmanlı'da Kentler ve Kentliler, çev. Neyyir Kalaycıoğlu, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 2000]; Approaching Ottoman History: An Introduction to the Sources (2000) [Osmanlı Tarihi Nasıl İncelenir?, çev. Zeynep Altıok, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 2009]; The Ottoman Empire and the World Around It (2004) [Osmanlı İmparatorluğu ve Etrafındaki Dünya , çev. Ayşe Berktay, Kitap Yayınevi, 2007]; Subjects of the Sultan: Culture and Daily Life in the Ottoman Empire (2005) [Kultur und Alltag im Osmanischen Reich (1996) / Osmanlı Kültürü ve Gündelik Yaşam, çev. Elif Kılıç, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 1998].
Kitabın Adı Osmanlı ve Balkanlar
Alt Başlık Bir Tarihyazımı Tartışması
Orijinal Adı The Ottomans and the Balkans. A Discussion of Historiography
ISBN 9789750509537
Kapak Görseli "Türkiye'nin Rumeli'den Asya'ya Hicreti", Güney Dinç, Mehmed Nail Bey'in Derlediği Kartpostallarla Balkan Savaşı (1912-1913), YKY, 2008, s. 40
Yayın No İletişim - 1658
Dizi Araştırma-İnceleme - 272
Alan Tarih
Sayfa 496 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 403 gr
Perakende Satış Fiyatı 375,00 TL
Baskı 3. baskı - Şubat 2021 (1. baskı - Ekim 2011)
Yazar Fikret Adanır, Suraiya Faroqhi
Çeviren Beril İdemen
Editör Murat Bozluolcay, Levent Cantek
Dizi Kapak Tasarımı Ümit Kıvanç
Kapak Suat Aysu
Uygulama Nurgül Şimşek
Düzelti Deniz İnal, Melis Oflas
Dizin Cem Tüzün
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset