İnternetimizi Geri Almanın Yolu
Platformdan Kaçış

Uzun yıllardır ağ kültürü ve medya hakkında önemli yayınlar yapan Geert Lovink, İnternetimizi Geri Almanın Yolu: Platformdan Kaçış’ta interneti yeniden “bizim” kılmak için platformların tekelleşmiş kültüründen bir kaçış öneriyor ve “başka bir ağ kültürü” mümkün diyor.

“Ağ nostaljisine kapılmak istemiyorsak ve uyumlu, kimliği esas alan topluluk inançlarını methetmeyi reddediyorsak, platform mantığından nasıl uzaklaşabilir, beş milyar kullanıcıya ev sahipliği yapan bir medyaya uygun yeni tekno-sosyalliğin biçimlerini nasıl yaratabiliriz?O aşamaya gelebilmemiz için Platform Meselesini siyasallaştırıp deneylere başlamamız gerekir. Düzenleyici rejimlerin on yıllardır zayıf düştüğü, siyaset erbabının da bir sonraki seçimler için platformlara muhtaç olduğu düşünülürse, mesele daha umutsuz olmasa da daha acil bir hal alıyor. ‘İnternet mimarisi’ küresel gündemde hiç yer aldı mı, bilmiyoruz ama şu anda gündemde olmadığı kesin. Benim tezim ise şu: Platform sosyalizmi platformu kucaklamamalı, lağvetmelidir.”

Sosyal medya diye bildiğimiz platformlar milyarlarca insanın gündelik rutininin büyük bir kısmını işgal ediyor. Bunu da adı üzerinde bir “ağ” gibi gündelik pek çok işlevi birbirine bağlayarak, denetleyerek, teşvik ederek ve hep daha fazlasını talep ederek yapıyor. Bu dijital ağ kültürünün hayatı kolaylaştırdığını ve hızlandırdığını iddia edenler kadar platformların arkasındaki iktisadi mantığa, reklam endüstrisine ve tüketim kültürünün yeniden üretimine dikkat çekip toplumsal yaşamı daraltan etkilerini eleştirenler de var.

Uzun yıllardır ağ kültürü ve medya hakkında önemli yayınlar yapan Geert Lovink, İnternetimizi Geri Almanın Yolu: Platformdan Kaçış’ta interneti yeniden “bizim” kılmak için platformların tekelleşmiş kültüründen bir kaçış öneriyor ve “başka bir ağ kültürü” mümkün diyor.

GEERT LOVINK Ağ kültürünü teknoloji devlerine bırakılamayacak kadar kıymetli bulan Amsterdam doğumlu Lovink uzun yıllardır medya eleştirisi ve teorisi alanında çalışmalar yapıyor. 2004’te Ağ Kültürleri Enstitüsü’nü (Institute of Network Cultures) kurdu ve hâlâ yeni medya alanındaki gelişmeler üzerine ufuk açıcı çalışmalar üretiyor. Yayımlanmış önemli kitapları şunlardır: The Principle of Notworking (2005), Zero Comments: Blogging and Critical Internet Culture (2007), Networks Without a Cause: A Critique of Social Media (2012), Social Media Abyss: Critical Internet Cultures and the Force of Negation (2016), Organization After Social Media (Ned Rossiter ile birlikte, 2018), Sad by Design: On Platform Nihilism (2019). Sosyal Medyanın Dipsiz Kuyusu 2018 yılında Türkçeye de çevrildi (çev. Deniz Esen, Otonom Yayıncılık,
İstanbul).

Kitabın Adı İnternetimizi Geri Almanın Yolu
Alt Başlık Platformdan Kaçış
Orijinal Adı Stuck on the platform: Reclaiming the Internet
ISBN 9789750534850
Yayın No İletişim - 3284
Dizi Bugünün Kitapları - 279
Alan Medya-İletişim, Politika/Siyaset, Sosyoloji
Sayfa 240 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 186,00 TL
Baskı 1. baskı - Nisan 2023
Yazar Geert Lovink
Çeviren Mehmet Ratip
Editör Aybars Yanık
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Begüm Hazar Keleş
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit