Hastanın Sonsuz Yolculuğu
Tıbbî Yazın Denemeleri

Özen B. Demir’in yazıları, tıpla edebiyatın etkileşimlerini incelerken geniş anlamda “yazın”a da açılıyor, felsefenin, antropolojinin, psikanalizin, tarihin ve politikanın “sağlık”la ve “hastalık”la, hasta ve hekimle ilişkilerine bakıyor.

“Acı çekmenin, ağrı ve ıstırabın, hastalığın öğrencisi olmak: Dile kolay. Öğrenciliğin ne kadar süreceği belirsizdir bir defa; savruluşlarla yaşanacaktır. Ödenecek bedellerin külfeti de öyle. Peki ya sağ çıkılacak olursa? Yaşam, eski alışkanlıkların güdümünde mi sürdürülecektir yeniden? Peki ama ya, eyvah, bilincin ta kendisi hastalanacak, benlik de orta yerinden çatırdayacak olursa?”

Özen B. Demir’in yazıları, tıpla edebiyatın etkileşimlerini incelerken geniş anlamda “yazın”a da açılıyor, felsefenin, antropolojinin, psikanalizin, tarihin ve politikanın “sağlık”la ve “hastalık”la, hasta ve hekimle ilişkilerine bakıyor.

Olağanüstü geniş bir literatürle sohbete giren, Türkçe ve dünya edebiyatındaki sayısız hasta ve hekim imgesini “muayene eden” yazılar... Romantizmden (romantiklik, hastalık mıydı yoksa tedavi mi!) modernist tıbbiyeli tipine, biyopolitikaya, geniş bir analiz çerçevesi… Başlıbaşına, topyekûn bir düşünce ve duygular tarihi merceği...

Hastanın Sonsuz Yolculuğu, “acı çekmenin, ağrı ve ıstırabın, hastalığın öğrencisi olma”nın açıldığı “imgeler coğrafyası”nda, kendisi de edebi tat taşıyan metinlerle, uzun ve zevkli bir seyahat.

İlköğrenimini TED Ankara Koleji’nde, ortaöğrenimini Ankara Gazi Anadolu Lisesi’nde, yükseköğrenimini Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladı. Kamuda ve ardından özel kuruluşlarda acil servis hekimliği ile işyeri hekimliği yaptı, Almanya’da bulundu. Tıp ve sosyal-beşerî bilimler kesişimindeki konuları gündemine alan çok sayıda metnin yanı sıra, sırasıyla Hekim ve Heybesi: Tıp, Bilim, İdeoloji (2017), Beden, Tıp ve Felsefe (2018; A. Yıldırım ile), Biyopolitika ve Queer: AIDS Krizi, Bağışıklık ve Ötesi (2019), Pandemi: Salgının Medikopolitiği (2020), Tıp ve Tarih: Türkiye’de Hekim Öznelliği (2022), Klinik ve Kritik: Tıp ve Etrafı (2023) ve son olarak, Hastanın Sonsuz Yolculuğu (2025) başlıklı eserlerin yazarıdır.

Kitabın Adı Hastanın Sonsuz Yolculuğu
Alt Başlık Tıbbî Yazın Denemeleri
ISBN 9789750537899
Yayın No İletişim - 3515
Dizi Edebiyat Eleştirisi - 81
Alan Sağlık, Edebiyat Eleştirisi ve Tarihi
Sayfa 328 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 330,00 TL
Baskı 1. baskı - Ocak 2025
Yazar Özen B. Demir
Editör Tanıl Bora
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Funda Dörtkaş
Dizin Mehmet Atala
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit