Ripley ve Peşindeki Çocuk

Tom Ripley, geçmişini ustalıkla silmiş, yeni ve sakin bir hayat kurmuşken, esrarengiz bir delikanlının kendisini izlediğini fark eder. Kısa sürede onun, zengin ailesinden kaçmış Amerikalı bir genç olduğunu anlar. İçine kapanık biri gibi görünen bu genç aslında onun kimliğine, cesaretine ve karanlık özgürlüğüne tutunmaya çalışan saplantılı birdir. Ve Ripley bu sefer avcı değil, vicdan ile hayatta kalma içgüdüsü arasında sıkışmış bir rehber olacaktır.

“Tom valizi barakanın arka tahta duvarına dayadı, ayağıyla hafifçe iterek iyice yanaştırdı. Ceket cebinden Peter’in tabancasını çıkardı, emniyet mandalını açıp yine cebine koydu. Sessizlik. Her yer öylesine sessizdi ki, Tom tahtaların öte yanında, barakanın içinde bile biri olsa soluğunu duyacağını düşündü.”

Tom Ripley, geçmişini ustalıkla silmiş, yeni ve sakin bir hayat kurmuşken, esrarengiz bir delikanlının kendisini izlediğini fark eder. Kısa sürede onun, zengin ailesinden kaçmış Amerikalı bir genç olduğunu anlar. İçine kapanık biri gibi görünen bu genç aslında onun kimliğine, cesaretine ve karanlık özgürlüğüne tutunmaya çalışan saplantılı birdir. Ve Ripley bu sefer avcı değil, vicdan ile hayatta kalma içgüdüsü arasında sıkışmış bir rehber olacaktır.

“Suç edebiyatının bugüne dek ortaya koyduğu en tekinsiz ve tuhaf biçimde cezbedici beşleme.”
MARK HARRIS, ENTERTAINMENT WEEKLY

19 Ocak 1921’de Texas Fort Worth’te doğdu. Doğum adı Mary Patricia Plangman’dı. Annesiyle babası o doğduktan on gün sonra boşandı. 1927’de annesi ve üvey babası sanatçı Stanley Highsmith’le birlikte New York’a yerleşti. Burada, eğitim gördüğü Barnard College’da İngilizce, Latince ve Yunanca öğrendi. On altı yaşında yazar olmaya karar verdi. İlk önce çizgi roman tarzı metinler yazdı. İlk romanı Trendeki Yabancılar 1950’de yayımlandı. Kitap, yakaladığı satış başarısının ardından Alfred Hitchcock tarafından filme uyarlandı. Bu sayede erken yaşta bir üne kavuşsa da Amerika Birleşik Devletleri’nde kıymeti çok geç bilindi.
1952’de yazdığı Tuzun Bedeli kitabını eşcinsel mevzulara girdiği için ilk yayıncısı basmayı reddetti. Bu kitabı başka bir yayınevinden Claire Morgan takma adıyla yayımladı. Daha sonra, 1990’da aynı kitabı Carol ismiyle ve kendi adını kullanarak tekrar yayımladı ve 2015 yılında bu romanı da Todd Haynes tarafından filme uyarlandı.
1954’te Beceriksiz’i yazdı (2016’da Andy Goddard tarafından “A Kind of Murder” ismiyle filme uyarlandı). Bu romanı yayımlandıktan sonra Avrupa’ya taşındı. İtalya’nın Positano kentinde, kaldığı otelin balkonundan manzaraya bakarken kıyıda gördüğü bir genç adam en popüler roman karakteri Tom Ripley’ye, Pasitano kasabası da Mongibello’ya ilham kaynağı oldu. 1955’te yayımladığı Becerikli Bay Ripley, daha sonra buna ekleyeceği dört Ripley romanıyla birlikte “Ripliyad” adı verilecek beşlemenin ilk kitabıydı ve Highsmith’e dünya çapında bir ün kazandırdı. Ripliyad’ı oluşturan diğer kitaplar: Ripley Karanlıkta (1970), Ripley’nin Oyunu (1974), Ripley ve Peşindeki Çocuk (1980) ve Ripley Su Altında (1991). Bu beş kitabın ilk üçü çeşitli dönemlerde ve çeşitli yönetmenler tarafından filmlere uyarlandı.
Hayatı boyunca çoğu gerilim tarzında yirmiden fazla kitaba imza atan Highsmith, O. Henry Memorial, Edgar Allan Poe Award, Le Grand Prix de Littérature Policière, Crime Writers’ Association of Great Britain Award gibi birçok önemli ödül aldı. 4 Şubat 1995’te akciğer kanseri nedeniyle İsviçre’de öldü.

Kitabın Adı Ripley ve Peşindeki Çocuk
Orijinal Adı The boy who followed Ripley
ISBN 9789750539480
Kapak Görseli Gemini desteğiyle yapılmıştır.
Yayın No İletişim - 3661
Dizi Dünya Edebiyatı - 348
Alan Çağdaş Dünya Edebiyatı
Sayfa 328 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 490,00 TL
Baskı 1. baskı - Mart 2026
Yazar Patricia Highsmith
Çeviren Tülin Cansunar
Dizi Yayın Yönetmeni Murat Belge
Yayına Hazırlayan Can Belge
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Berfin İnan
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit