Paris ve Londra'da Beş Parasız

Paris ve Londra’da Beş Parasız, George Orwell’in iki Avrupa başkentinde yoksulluk, açlık ve sefalet içinde geçen yıllarına dair gözlemlerinden oluşan canlı bir tanıklık.

Müge Günay çevirisi,
Yazarın önsözü,
Barış Özkul’un sonsözü,
Yazar ve dönem kronolojisi,
Kitaba dair görsellerle.

Paris ve Londra’da Beş Parasız, George Orwell’in iki Avrupa başkentinde yoksulluk, açlık ve sefalet içinde geçen yıllarına dair gözlemlerinden oluşan canlı bir tanıklık.

George Orwell, 1928’de Paris’e taşınıp iş aramaya koyulur ve geçici işlerde çalışmaya başlar. Paris’te açlık ve parasızlık içinde geçen aylarda başkentin pırıltılı görüntüsünün ardındaki sefil hayatlarla tanışıp kir pas içindeki odalarda, hamam böceği kaynayan mutfaklarda kendisi için unutulmaz deneyimler biriktirir. Paris’ten sonra Londra sokaklarında da benzer yoksulluk manzaralarıyla karşılaşır. Paris ve Londra’da Beş Parasız, iki Avrupa başkentinin kayıtlara pek geçmemiş yaşam koşullarını içerden gözlemlerle anlatmasıyla edebiyat dışında tarih ve sosyoloji araştırmalarının da başucu eseri.

“Paris ve Londra’da Beş Parasız, gerçekle kurmacanın, betimlemeyle spekülasyonun sıradışı bir karışımıdır.”
BERNARD CRICK

“George Orwell modern yaşam koşullarının en başarılı gözlemcilerinden biriydi.”
HAROLD BLOOM

25 Haziran 1903’te babasının Britanya İmparatorluğu’na bağlı bir memur olarak görev yaptığı Hindistan’ın Motihari şehrinde doğdu. Bir yaşındayken annesi ve kardeşleriyle birlikte İngiltere’ye döndü. 1908’de Oxfordshire’daki Henley’de bulunan bir ilkokula başladı. Lisede Kraliyet Bursu’yla Eton College’a kaydoldu. Ailesinin maddi durumu elvermediği için üniversiteye kaydını yaptıramadı ve 1922’de Hindistan Emperyal Polis Kuvvetleri’ne katıldı. Burma/Myanmar’da beş yıl kaldıktan sonra polislikten istifa edip İngiltere’ye döndü ve yazı yazarak geçinmeye çalıştı. İlk kitabı Paris ve Londra’da Beş Parasız 1933’te, Burma Günleri 1934’te yayımlandı. Lokantalarda bulaşıkçı olarak çalıştı. Aralık 1936’da İspanya’ya gidip İspanya İç Savaşı’nda Franco kuvvetlerine karşı savaştı; silahla boğazından yaralandıktan sonra karısıyla birlikte Fransa’ya kaçtı. 1938’de Katalonya’ya Selam’ı tamamladıktan kısa bir süre sonra ciddi bir tüberküloz tedavisi görmek üzere Preston Hall Sanatoryumu’na yattı. 1939’da Boğulmamak İçin, 1940’da Balinanın Karnında yayımlandı. Aslan ve Unicorn’un (The Lion and the Unicorn) yayımlandığı 1941’de BBC’nin Doğu Servisi’nde prodüktör olarak çalışmaya başladı; T.S. Eliot, E.M. Forster gibi edebiyatçıları programlarında ağırladı. Edebiyat editörlüğü yaptı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Avrupa’ya geçip Fransa ve Almanya’da savaş muhabiri olarak çalıştı. 1945’te Hayvan Çiftliği, 1949’da Bin Dokuz Yüz Seksen Dört yayımlandı. 21 Ocak 1950’de Londra’da tüberkülozdan hayatını kaybetti. Bütün dünyada büyük ilgi çeken ve sayısız dile çevrilen kitaplarının yanı sıra The Observer, The Horizon, The Manchester Evening News, The Tribune gibi gazete ve dergilerde birçok makalesi yayımlanmıştır.

Kitabın Adı Paris ve Londra'da Beş Parasız
Orijinal Adı Down and Out in Paris and London
ISBN 9789750533532
Kapak Augustus Edwin Mulready, “Bitkin”
Yayın No İletişim - 3190
Dizi İletişim Klasikleri - 157
Alan Çağdaş Dünya Edebiyatı
Sayfa 260 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 120,00 TL
Baskı 1. baskı - Temmuz 2022
Yazar George Orwell
Çeviren Müge Günay
Dizi Yayın Yönetmeni Murat Belge
Yayına Hazırlayan Güneş Akkor, Barış Özkul, Zeynep Sarıfakıoğlu
Önsöz George Orwell
Önsözü Çeviren Barış Özkul
Sonsöz Barış Özkul
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Nebiye Çavuş
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit
George Orwell Kitapları Seti
George Orwell’in ustalık dönemi eseri olan Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, 20. yüzyılın toplumsal rejimlerine ve iktidar hırsına güçlü eleştiriler yönelttiği unutulmaz metni Hayvan Çiftliği ve iki Avrupa başkentinde yoksulluk, açlık ve sefalet içinde geçen yıllarına dair gözlemlerinden oluşan canlı bir tanıklığı içeren Paris ve Londra'da Beş Parasız bu sette yer alıyor.