Osmanlı İmparatorluğu’nda Hoşgörü Söylemi (1545-1566)

Türkiye’de hâkim siyasal söylemde “Osmanlı hoşgörüsü” muteber bir motif, sevilen bir mit. Devrim Burcu Eğilmez, zengin bir teorik ve birincil kaynak birikimine dayanarak bu miti incelemeye alıyor.

“Hoşgörü nedir? Dinsel hoşgörünün gerekçesi gerçekten din midir? Osmanlı hoşgörülü müdür, hoşgörüsüz müdür? Kimleri, hangi kurumları, fikirleri hoşgörmüştür; hoşgörmemiştir? Ne kadar hoşgörmüştür/hoşgörmemiştir? Bahsi geçen hoşgörü/hoşgörüsüzlük bir arada yaşamak için verimli bir siyaset midir? Derdimiz sadece barış mı olmalıdır? Eleştirilebilecek ya da yüceltilecek yanları nelerdir? Osmanlı hoşgörüsü/hoşgörüsüzlüğü modern Türkiye’de farklılıklarla bir arada huzur içerisinde yaşamanın ilhamını verecek bir siyaset midir? Nasıl bir hoşgörüyü, ne şekilde tesis etmeliyiz?”

Türkiye’de hâkim siyasal söylemde “Osmanlı hoşgörüsü” muteber bir motif, sevilen bir mit. Devrim Burcu Eğilmez, zengin bir teorik ve birincil kaynak birikimine dayanarak bu miti incelemeye alıyor: Osmanlı devletinin hoşgörüsü ve hoşgörüsüzlüğü “neydi” ve “nasıl”dı? Hoşgörü kavramı, saf ve sabit bir tutum olarak değil, değişken ve akışkan bir siyaset olarak yorumlanıyor kitapta. Dinsel hoşgörü tartışması da dinler arası olmaktan öte mezhepler arası tarihsel bağlamına dikkat edilerek konuyor.


Osmanlı hoşgörü deneyiminin incelemesinde yazar, bir “altın çağ” kesitinden numune alıyor: Kanuni Sultan Süleyman ve Şeyhülislâm Ebussuud Efendi’nin hüküm sahibi olduğu 1545-1566 dönemi. Bu dönemde çıkan yasa ve uygulamalara bakarak, Osmanlı’nın iktidar biçimi ve adalet anlayışına mercek tutuyor.

Osmanlı’yı ve hoşgörü kavramını “yeryüzüne indiren”, zihin açıcı bir çalışma…

Haziran 1976 doğumlu. Lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini ODTÜ’den aldı. Doktora sırasında bir süre Northwestern Üniversitesi’nde konuk araştırmacı, Leiden Üniversitesi’nde ise konuk öğrenci olarak bulundu. Yüksek lisans ve doktora sürecinde Ziraat Bankası’nın Bankacılık Okulu’na gitti, çeşitli departmanlarında uzman olarak çalıştı. Her birini güzel hatıralarla anıyor. İzmir’de; Özgür, Leyla Deniz, Julyet ve Kafka ile yaşıyor. Akademik olarak farklılık- eşitlik-özgürlük, itiraz, toplumsal cinsiyet ve din konuları bağlamında siyaset sosyolojisi, kültürel metinler, Osmanlı ve Türkiye araştırmaları ilgisini çekiyor. Polisiye, bilim-kurgu ve fantastik kurmacaları okumaktan da izlemekten de ziyadesiyle hazzediyor.

Kitabın Adı Osmanlı İmparatorluğu’nda Hoşgörü Söylemi (1545-1566)
ISBN 9789750521720
Kapak Görseli Kapaktaki Eser: Onul Kundakçı
Yayın No İletişim - 2458
Dizi Araştırma-İnceleme - 407
Alan Politika/Siyaset, Tarih
Sayfa 245 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 211 gr
Perakende Satış Fiyatı 8,00 TL
Baskı 1. baskı - Nisan 2017
Yazar Devrim Burcu Eğilmez
Editör Tanıl Bora
Kapak Suat Aysu
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Remzi Abbas
Dizin Berkay Üzüm
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit