Canip Yıldırım'la Söyleşi
Hevsel Bahçesinde Bir Dut Ağacı

Canip Yıldırım’ın hayat öyküsü, Cumhuriyet’ten bu yana Kürtlerin ve Türklerin yaşadığı tüm dönemlerin de çok canlı bir tanıklığı: İttihat Terakki dönemi, Ermeni katliamı, Cumhuriyet’in kuruluş yılları, Şeyh Sait hareketi, Ağrı Dağı isyanı, Dersim katliamı, tek parti dönemi, DP dönemi, 492lar davası yılları, 1960 askeri cuntası, TiP, KDP ve DDKO dönemleri, 12 Mart 1971 askeri cuntası.

Canip Yıldırım’ın hayat öyküsü, Cumhuriyet’ten bu yana Kürtlerin ve Türklerin yaşadığı tüm dönemlerin de çok canlı bir tanıklığı: İttihat Terakki dönemi, Ermeni katliamı, Cumhuriyet’in kuruluş yılları, Şeyh Sait hareketi, Ağrı Dağı isyanı, Dersim katliamı, tek parti dönemi, DP dönemi, 492lar davası yılları, 1960 askeri cuntası, TiP, KDP ve DDKO dönemleri, 12 Mart 1971 askeri cuntası...
“Büyük olasılıkla Orhan Miroğlu da benim gibi duyup düşündüğü için, çok güzel bir iş yaparak hepimizin ağabeyi Canip Yıldırım’ı ikna etmiş ve hayatını anlatmasını sağlamış. Miroğlu da hayatın, hayata ilişkin önem ve anlamın ne olduğunu kanıyla, canıyla öğrenmiş bir aydın. Yıldırım’ın en yakın arkadaşlarından Musa Anter Diyarbakır’da, bir gece yarısı, karanlık bir sokakta alçakça öldürüldüğünde Miroğlu da yanındaydı. (...) Ancak tamamıyla bir tesadüf eseri Miroğlu hayatın öteki yakasından tekrar, güç belâ geri
döndü. (...) Belki de bu nedenle Hevsel Bahçesinde Bir Dut Ağacı, bilinen türden bir mülakatlar kitabı değil... (...) Miroğlu sadece kuru bir soru sorup, muhatabından tembelce geniş bir cevap bekleyen mülakatçılar gibi davranmıyor, tersine rahat, huzurlu bir sohbet havasında, mülakatın aktif bir tarafı oluyor, açıklayıcı soruları ve hatırlatıcı izahlarıyla Yıldırım’a ait hayat hikâyesinin halkalar halinde genişlemesini, bu hayatın önem ve anlamına ilişkin somut bir anlatının ortaya çıkmasını sağlıyor. Hevsel Bahçesinde Bir Dut Ağacı’nı okuduğumda, içimde sıcak bir ışıltı hissettim. (...) Hem ilginç, rahat okunan bir hayat öyküsü hem de hâlâ büyük oranda karanlıkta olan tarih ve hafızamıza tutulmuş yeni bir ışık hûzmesi.”
Mehmed Uzun

 

Orhan Miroğlu, Midyat'ta doğdu. Gençlik yılları Batman ve Diyarbakır'da geçti. 1970-80 arası dönemde demokratik gençlik hareketi içinde yer aldı. 1980'de Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü'nden mezun oldu. Bir yıl öğretmenlik yaptı. 12 Eylül 1980 askerî darbesinden sonra tutuklandı ve Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından TKSP (Türkiye Kürdistanı Sosyalist Partisi) davasından 15 yıl cezaya çarptırıldı. 1988'de cezaevinden tahliye oldu. 20 Eylül 1992'de Diyarbakır'da Musa Anter'in öldürüldüğü suikasttan yaralı olarak kurtuldu. O tarihten bu yana, tedavi için geldiği Ankara'da yaşıyor. 1995 yılına kadar siyasi yasaklıydı. Siyasal çalışmalarını 1999 yılından bu yana önce HADEP, ardından DEHAP'ta Genel Başkan Yardımcısı olarak sürdürüyor. Radikal İki, Ülkede Özgür Gündem, Özgür Politika ve Birgün'e yazıyor. Evli ve iki çocuğu var. Yayımlanmış diğer kitapları: Dijwar – Onlara Dair Her Şey (Avesta Yayınları, 2004), Çapraz Ateşte İki Halk: Türkler ve Kürtler – Yeni Jeopolitika ve Nasyonalizm (Beybûn, 2005).
Üst Başlık Canip Yıldırım'la Söyleşi
Kitabın Adı Hevsel Bahçesinde Bir Dut Ağacı
ISBN 9789750503535
Yayın No İletişim - 1109
Dizi Anı - 47
Alan Çağdaş Türkiye Edebiyatı
Sayfa 270 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Ağırlık 198 gr
Perakende Satış Fiyatı 15,28 TL
Baskı 1. baskı - Eylül 2005
Yazar Orhan Miroğlu
Editör Murat Gültekingil, Tanıl Bora
Dizi Kapak Tasarımı Utku Lomlu
Kapak Suat Aysu
Dizgi Hasan Deniz, Nurgül Şimşek
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Serap Yeğen
Baskı Sena Ofset
Cilt Sena Ofset