Sezai Sarıoğlu

1950, Ordu/Ünye’de doğdu. 1979 yılına kadar Fatsa’da ve Sinop’ta öğretmenlik yaptı. 1979’da, devletle yaşadığı şiddetli geçimsizlik nedeniyle öğretmenlikten istifa etti. 12 Eylül askerî diktatörlüğünden sonra üç yıl gizli yaşadı. 1983’ten sonra değişik askerî (c)ezaevlerinde siyasi tutuklu ve hükümlü olarak kaldı. 1990’larda dergiciliğe ve gazeteciliğe başladı.
Yeni Öncü dergisinin yayın kurulundan sonra, Özgür Gündem gazetesinde çalıştı. Özgür Gündem’deki yazılarından oluşan denemeler Terspektifler adıyla yayımlandı. Çiviyazıları’ndan Doğusu-Batısı Olmayan Sözcükler isimli ÇGH ve Musa Anter Ödülü alan söyleşileri yayımlandı. Şiirleri Kurutma Kâğıdı (Türk Tabipler Birliği Behçet Aysan Şiir Ödülü) ve Aşk Dediğin Haram Olur kitaplarında (Yasakmeyve, 2017) toplandı. 2015’te Dipnot Yayınevi’nden Bülent Uluer Anlatıyor: Çerkesim, Türküm, Kürdüm Sosyalistim söyleşi kitabını yayımladı. İletişim’den daha önce 2001’de Nar Taneleri kitabı yayımlandı.
Memlekette ve memleket dışında udi Şenol Morgül ile birlikte “Tanışmak ve Yeniden Tanışmak” başlıklı şiirli-şarkılı anlatı-dinletilerin yanı sıra hikâye anlatıcılığı yapıyor. Kıbrıs, tarihî Sinop Hapishanesi vb. konularda sözlü tarih çalışmalarını sürdürüyor.