Aptal İnsanlar, Zeki Makineler
İnsan, İnsanlık, Teknoloji

Meryem Koray, Aptal İnsanlar Zeki Makineler’de, muazzam teknolojik gelişmenin ufkuna bakıyor. İş arkadaşı olmanın yanında özel yaşama da karışacak “sosyal robotların” yer alacağı bir ufuk bu... Ancak bu ufukta, bir “insanlık hali” krizi de görünüyor.

“Önce ben” diyen, bir yanda tüketim ve teknolojik gelişmelerle sarhoş, öte yanda umutsuzluk ve kaybetmişlik duygusuyla sersemlemiş, siyasetten uzaklaşırken insanın insanla dayanışması gereğini uzun süredir bir kenara atmış insanların çoğu yaşadıklarına kör... Bundan yüz yıl sonra makine-insan karışımı bir siborg olmasının, çok uzun yaşamasının, Mars’ta yaşamaya başlamasının mümkün olduğunu görebiliyoruz ama ekonomik-teknolojik açıdan yaratıcılığı ve becerisi artarken, nasıl bir insan anlayışına ve nasıl bir insan dünyasına yol açacağını bilemiyoruz. Meryem Koray, Aptal İnsanlar Zeki Makineler’de, muazzam teknolojik gelişmenin ufkuna bakıyor. İş arkadaşı olmanın yanında özel yaşama da karışacak “sosyal robotların” yer alacağı bir ufuk bu... Ancak bu ufukta, bir “insanlık hali” krizi de görünüyor: Muazzam teknolojik gelişme “insanlaşmanın” gelişmesine mi yol açacak, yoksa teknolojiden güç alan bir “barbarlaşmaya” mı geçeceğiz? Kapitalist sistemin silah+para+bilgi+teknoloji denklemine dayanan ve artık muhteşem bir aptallığa dönüşen egemenliği aşılamazsa, kıyamet romanları pekâlâ gerçek olabilir.

“İyi ki çatışmalar, çelişkiler içinde bir varlığız!” diyor Meryem Koray ; sorunun sebebi de çözümü de, insanın çelişkili ve karmaşık varlığında. “Küresel- toplumsal bir bilinç ve küresel yurttaşlık anlayışına sahip bir ‘Biz’in” aptallığa son vermesi umudunun kaynağı da o.

İstanbul Hukuk Fakültesi mezunu. Ege Üniversitesi’nde başlayan akademik yaşamı Dokuz Eylül ve Yıldız Teknik üniversitelerinde sürdü. Çalışmaları arasında sosyal siyaset, küreselleşme ve kadın sorunları başta geliyor. Kurumsal olarak emekli ama öğrenmeye ve işini yapmaya devam ediyor. Teknoloji cahili olsa da insanlık hali ve geleceği dertleri arasında; kitap da bunun sonucu. Kitapla insana, insanlığa ve teknolojik gelişmelere dair tartışmalar yaparken, teknolojik gelişmelerin olası sonuçları ve geleceğin belirsizliği ile ilgili düşünce ve kaygılarını da paylaşıyor. İki çocuğu, iki torunu var. Bir süredir memleketi İzmir’de yaşıyor.

Kitabın Adı Aptal İnsanlar, Zeki Makineler
Alt Başlık İnsan, İnsanlık, Teknoloji
ISBN 9789750534652
Yayın No İletişim - 3272
Dizi Bugünün Kitapları - 277
Alan Felsefe
Sayfa 342 sayfa
En 130 mm
Boy 195 mm
Perakende Satış Fiyatı 224,00 TL
Baskı 1. baskı - Mart 2023
Yazar Meryem Koray
Editör Tanıl Bora
Yayına Hazırlayan İrfan Eroğlu
Kapak Tennur Baş
Uygulama Hüsnü Abbas
Düzelti Yağmur Yıldırımay Bayrakçı
Baskı Ayhan Matbaası
Cilt Güven Mücellit